10.8 C
Kuressaare
Laupäev, 28. mai 2022

Talve selgroog saab murtud

Järgmisel teisipäeval, 25. jaanuaril on rahvakalendris paavlipäev. Tõepoolest, üleskirjutusi nimetatud päeva kohta on ainult mõnikümmend, kuid eestlaste rahvakalendris on see päev tuntud just saartel.

Mõned teated on tulnud ka mõnest paigast Läänemaal ning Harjumaal.

Nagu tõnise- ja küünlapäev mandril, nii märgib paavlipäev saartel talve keskpaika ja poolitab talvised toiduvarud. Ka ilmaended ei erine oluliselt teistest südatalvepäevadest: päikesepaiste ennustab head suve, rikkalikku viljasaaki ja head heinaaega. Sajuse ilma järgi kardeti haigusi ja surma. Ka kevade lähenemise märgid ilmuvad paavlipäevast: kõrred hakkavad lund vihkama jm.

Paavlipäeva töökeelud on enamasti suunatud putukate hävitamisele ja tõrjele. Selles osas on päeval sarnasus (või segiminek) madisepäevaga. Sakslastel ja meie põhjanaabritel soomlastel ning rootslastel on paavlipäev üks tähtsamaid talve poolitajaid (sks k Halbwintertag, soome k Paavli puoli talvea). Venelastel on paavlipäev tundmata.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised