19.1 C
Kuressaare
Esmaspäev, 8. august 2022

Lugeja küsib, jurist vastab

Lugeja küsib: uuest aastast tõusis töötasu alammäär. Kas peame nüüd ka töölepinguid muutma? Kas töötasu alammäära tõus kehtib ikkagi kõigile töötajatele, isegi kui töölepingud pole muudetud ja töötajaid pole teavitatud?

Vastab Sandra Kuus, tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: töölepingu seaduse kohaselt lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasu suuruses. Töötajad peavad teadma, kui suurt töötasu neile makstakse.

Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta ei tohi. Alates 1. jaanuarist 2022. aastast on kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 654 eurot ja tunnitasu alammääraks 3,86 eurot.

Kui lepingus on kirjas, et töötajale makstakse töötasu alammäära, peab töötaja ka teadma, kui suur see on. Lepingusse võiks märkida, kui suur see hetkel on ning selgituse, et töötasu alammäära muutumisel saab töötaja töötasu uue määra alusel. Samuti võiks märkida, kust leida infot kehtiva töötasu alammäära kohta. Määra muutumisest peab tööandja töötajatele teada andma näiteks e-kirjaga või teatega kõigile töötajatele kättesaadavas infosüsteemis.

Oluline on, et töötajateni see info jõuaks. Töölepinguid muutma ei pea.
Töötajal on igal juhul õigus töötasu alammäära tõusule, isegi kui tööandja pole võtnud vaevaks töötajaid sellest teavitada.

Töötasu alammäär muutub 1. jaanuarist 2022, mis tähendab, et 2021. aasta detsembrikuu töötasu arvestatakse veel vana alammäära alusel.

2 KOMMENTAARID

guest
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Vahur
Vahur
7 months ago

𝐋𝐮𝐠𝐞𝐣𝐚 𝐯õ𝐢𝐤𝐬 𝐞𝐧𝐝 𝐤𝐮𝐫𝐬𝐬𝐢 𝐯𝐢𝐢𝐚 𝐭öö𝐥𝐞𝐩𝐢𝐧𝐠𝐮𝐬𝐞𝐚𝐝𝐮𝐬𝐞𝐠𝐚. 𝐕ä𝐡𝐞𝐦𝐚𝐥𝐭 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐢𝐬𝐞 ü𝐡𝐞 𝐀𝟒 𝐤𝐨𝐤𝐤𝐮𝐯õ𝐭𝐭𝐞𝐠𝐚𝐠𝐢. 𝐈𝐥𝐦𝐬𝐞𝐥𝐠𝐞𝐥𝐭 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚 𝐚𝐥𝐥𝐚 𝐯𝐚𝐛𝐚𝐫𝐢𝐢𝐠𝐢 𝐤𝐞𝐡𝐭𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐝 𝐦𝐢𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦𝐢 ü𝐤𝐬𝐭𝐚𝐬𝐩𝐮𝐡𝐚 𝐦𝐢𝐥𝐥𝐢𝐬𝐞𝐥 𝐣𝐮𝐡𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐤𝐬𝐭𝐚. 𝐈𝐬𝐞𝐠𝐢 𝐤𝐮𝐢 𝐭öö𝐚𝐧𝐝𝐣𝐚 𝐭𝐞𝐞𝐛 𝐓ÖÖ𝐋𝐄𝐏𝐈𝐍𝐆𝐔 𝐣𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐛 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐤𝐮𝐮𝐭𝐚𝐬𝐮𝐤𝐬 𝟏𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐭 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐤𝐮𝐢 𝐬𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐚𝐥𝐥𝐚 𝐤𝐢𝐫𝐣𝐮𝐭𝐚𝐝, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐞𝐞 𝟏𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐭 𝐊𝐄𝐇𝐓𝐈𝐕, 𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐞 𝐨𝐧 𝐚𝐥𝐥𝐚 𝐕𝐀𝐁𝐀𝐑𝐈𝐈𝐆𝐈 𝐊𝐄𝐇𝐓𝐄𝐒𝐓𝐀𝐓𝐔𝐃 𝐌𝐈𝐈𝐍𝐈𝐌𝐔𝐌𝐈. 𝐒𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐣𝐚𝐨𝐤𝐬 𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐚 𝐞𝐫𝐚𝐥𝐝𝐢 𝐤𝐞𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐞𝐫𝐢𝐦𝐚, 𝐥𝐞𝐩𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐝 𝐯õ𝐢 𝐚𝐥𝐥𝐤𝐢𝐫𝐣𝐮 𝐯𝐚𝐡𝐞𝐭𝐚𝐦𝐚.

𝐀𝐠𝐚 𝐭𝐞𝐢𝐬𝐚𝐥𝐭 𝐚𝐧𝐧𝐚𝐛 𝐬𝐞𝐞 𝐭ä𝐧𝐚𝐧𝐞 𝐫𝐮𝐛𝐫𝐢𝐢𝐤 𝐤𝐚 𝐯𝐚𝐬𝐭𝐮𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞𝐥𝐞, 𝐦𝐢𝐤𝐬 𝐨𝐬𝐚𝐝 𝐭öö𝐭𝐚𝐣𝐚𝐝 ü𝐥𝐝𝐬𝐞 𝐦𝐢𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦𝐢 𝐚𝐢𝐧𝐮𝐥𝐭 𝐭𝐞𝐞𝐧𝐢𝐯𝐚𝐝. 𝐒𝐞𝐞𝐩ä𝐫𝐚𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐞 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐬𝐢 𝐤𝐚 𝐨𝐧… 🙂

jurist Juuli
jurist Juuli
7 months ago
Vasta  Vahur

Oh ää lädise sa kua niipailu midad.

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised