-5.1 C
Kuressaare
Kolmapäev, 8. detsember 2021

Keldi palvelaulud ja õpetaja Jaan Tammsalu

Detsembri alguses läheb õpetaja Jaan Tammsalu, keda on nimetatud ka keldi palvete maaletoojaks, kaasa iirlaste ansambliga, et lugeda nende kontsertidel muusika vahele keldi palveid ja õnnistussõnu. Plaane tutvustab õpetaja Tammsalu:

„Ligi kolmveerand aastat tagasi, üheksa kuu eest – ettevalmistusperiood oli seega nagu lapsekandmisegagi – võeti minuga ühendust Eesti Kontserdist ja küsiti, kas ma oleksin valmis vana iiri rahvamuusikat viljeleva ansambli kontserdil keldi palveid lugema ja mõtisklema.

Uurisin lähemalt, mis ansambel on tulemas, ja avastasin, et kümmekonna aasta eest on selle ansambli torupillimängija kohta öeldud The Irish Timesi ajalehes, et ta on Iirimaa parim selle pilli asjatundja ja mängijaga. Koos laulja ja harfimängijaga on nad teinud tõesti palju muusikut ja selle trio kohta on öeldud väga rohkesti väga häid ja ülivõrdes olevaid sõnu.

Ootan põnevusega nendega kohtumist – ja kirikuõpetaja läheb siis „tuurile”: alustame Vanemuisest, läheme Pärnu kontserdimajja, siis Jõhvi kontserdimajja ja Kuressaare Laurentiuse kirikusse ning viimaks jõuame Tallinnasse Estonia kontserdimajja.
Kontserdil on umbes 45 minutit muusikat iiri harfi-, torupillimängija ja laulja esituses ja umbes 20 minutit keldi palveid ja õnnistussoove, mida ma muusikapalade vahele loen ja palun.

Nii et hakkame rändama ning ma usun, et saab olema ilus tuur, kui nad üle piiri saavad ja kõik läheb nii, nagu on planeeritud ja rahvast ka kokku tuleb.

Miks tuur aga Jaani kirikusse ei jõua? Kuna Eesti Kontsert on ehitanud üles erinevad kontserdisaalid, siis praegune kokkuhoiupoliitika on viinud neid otsuseni pidada maksimaalselt kontserte oma majades.

See võib tähendada ka seda, et järgmisest aastast on Jaani kirikus vähem Eesti Kontserdi korraldatud üritusi. Nii see on.”

Kontserdid:
2. detsembril kell 19 Tartu Vanemuise kontserdimajas;
3. detsembril kell 19 Pärnu kontserdimajas;
4. detsembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas;
5. detsembril kell 17 Kuressaare Laurentiuse kirikus;
7. detsembril kell 16 Tallinnas Estonia kontserdisaalis.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised