-1.1 C
Kuressaare
Neljapäev, 2. detsember 2021

In memoriam HEINO SAAL (14. juuni 1937 – 16. november 2021)

Tubli pereisa ja Saare maakonna maaparandusse aastakümneid pühendanud Heino Saali maine teekond jõudis sel teisipäeval lõpuni. Ilma valu ja vaevadeta.

Heino eluteele ja tehtule tagasi vaadates on tema olulised teetähised maaparanduse eriala omandamine Eesti Põllumajanduse Akadeemias ja sellele järgnev mahukas elutöö tema juhtimisel üles haritud ja uuendatud tuhandete hektarite põldude ja rohumaadega.

Ja teine õnnestunud elutöö – pere loomine eesti keelt ja kirjandust armastava Helgiga ja laste kasvatamine, kellest on sirgunud oma ala tipud: Anne hinnatud ja laiamastaapne kunstnik, Aare suuri lavasid vallutanud ooperilaulja ja Tarmo tugev IT-mees. Heinost tundsid rõõmu tema neli lapselast ja kuus lapselapselast.

Heino tegemisi meenutavad tema kolleegid EPT-päevilt – selle juhid Taivo Lõuk ja Ülo Ververs.

Ülo Vevers meenutab: „Kui mina Saaremaa EPT-sse tööle tulin, oli Heino juba seal tööl – juhataja asetäitja maaparanduse alal. Ta oli maaparanduse juht kaua aastaid. Heino oli mandri mees, minu teada Torist pärit, sest olen temaga koos kunagi seal kandis käinud.

Heino oli väga sirgjooneline, kes võttis tööd väga tõsiselt, ta oli väga põhjalik, kes sobinuks väga hästi teadustööd tegema. Kolleegidega tuli mitu korda jutuks, et teadustöö oleks talle isegi paremini sobinud, kui igapäevane objektidel rassimine. Ta oli igati aktiivne mees, minu mäletamist mööda ka rajooni karskusseltsi esimees. Heino oli väga lugupeetud ja hästi sirge seljaga – kui oli midagi otsustanud ja kui see oli õige, siis viis selle lõpuni.

Kui Heino linna kommunaalosakonda juhtima läks, tulid Saaremaale esimesed asfaldipanemismasinad. Meie sidemed jätkusid. EPT tegi linnale ju ka veetrasside ehitust ja muud. Meie sidemed kestsid, ta ei jäänud võõraks, kuigi otsene side lõppes. Aeg on oma töö teinud, mul on Heinost ainult positiivsed mälestused. Oma perekonda pidas ta väga tähtsaks.”

Taivo Lõuk lisas: „Minu EPT-s töötamine oli teiste ametikohtade tõttu katkendlik, algul mõni aasta ja hiljem veel paar aastat. Heino oli väga töökas ja tark mees ning kõva spordimees. Ta oli hea suhtleja, saime väga hästi läbi. Heino oli korralike elukommetega ja peret väga hoidev.”

Heino, Sinu kaasteelised soovivad sulle head puhkamist.

Heino Saali ärasaatmine toimub laupäeval 20. novembril kell 11-12 tema kodust Loo tn 1.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised