-12 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Üksik toonekurg jäi rändest maha

Juba paar nädalat on Valjala alevikus kõndimas näha üksikut, seltsi otsivat toonekurge, kes üritab end ka kohalikele kanadele sõbraks pakkuda.

„Enamasti lahkuvad toonekured Eestist septembris. Enamik toonekurgi ja teisi rändlinde ongi oma pesapaikadest lahkunud ja jõudnud talvituspaikadesse. Igal aastal on üksikuid isendeid, kes rändele minemisega ei kiirusta. Võimalikke põhjusi on erinevaid,” ütles Meie Maale Keskkonnaameti jahinduse ja veeelustiku büroo peaspetsialist Jan Siimson.

Tema sõnul on näiteks selliseid isendeid, kes väiksena olnud nõrgad ja pesast välja heidetud. Üksikute nõrkade pesapoegade hülgamine toetab sageli teiste terve ja elujõulisena üleskasvamist. Siimson märkis, et mõnikord on inimene otsustanud selliseid toonekurepoegi ka toita.

”Sellisel juhul ei mõtlegi inimestega harjunud lind rändele enne, kui inimene tema toitmise lõpetab. Seetõttu ei tohiks inimene rändlindude ellu sekkuda,” toonitas Siimson.

Peaspetsialisti sõnul külma ilma toonekured ei karda, kuni esimese lumeni jagub neile siin looduslikku toitu piisavalt. Siimson kordas, et kindlasti ei tohiks inimesed toonekurgi ega teisi rändlinde toita ja nii neid Eestisse talvituma meelitada, sest pakase saabudes võivad nad toidupuuduse tõttu hukkuda. Samuti võib inimese pakutud toit lindude seedimist kahjustada ning teha neile kasu asemel kahju.

„Loodusel on õige lasta omatahtsi toimetada,” kinnitas Siimson.
Keskkonnaametile võib üksikutest toonekurgedest teatada, kui talv on käes ja linnud on ikka siinmail. Siis saavad asjatundjad otsustada, kuidas tuleks edasi tegutseda.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised