-1.5 C
Kuressaare
Teisipäev, 30. november 2021

JUHTKIRI – Südametunnistust ja mõistust!

Moraal ja eetika on teemad, millest viimasel ajal on eriti sagedasti kõnelema hakatud – hea on ühiskonnas kehtivaid käitumisnorme aeg-ajalt meelde tuletada.

Iga kodanik peab oma tegevuses lähtuma seadustest ning teadma, et nende vastu rikkumise üle otsustab kohus. Mitmel elualal on seadusi täiendamas eetikakoodeks ehk valdkonnas või organisatsioonis kehtestatud kõlbeliste ja sotsiaalsete põhimõtete kogu. See on näiteks arstidel, juristidel, ajakirjanikel, aga ka kodanikuühendustel, asutustel, kontsernidel. Kõikidel kutsealadel eetikakoodeksit paraku pole, seega on lähtepunktiks siiski moraal.

Moraal ehk kõlblus on väärtuste, tavade ja normide süsteem, mis reguleerib inimeste käitumist, hõlmab nii tegelikud kõlblussuhted kui ka kõlblusteadvuse. Erinevalt õigusnormist ei ole moraalinorm seaduses fikseeritud ja tema täitmist ei tagata riikliku sunniga. Selle tagab inimese sisemine vajadus, mida kontrollib avalik arvamus ehk teisisõnu õige ja väära määratleb südametunnistus või mõistus.

29. oktoober 2021

2 KOMMENTAARID

guest
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
mitte moslem
mitte moslem
1 month ago

Õige ja väära määratleb ära Piibli 10 käsku. Kristluse põhimõtted rajanevad sellel ja iga normaalne inimene elab tegelikult Piibli käskude järgi, kuigi seda endale ei teadvusta.

Sinu nimi
Sinu nimi
30 days ago

Kirjutada lahtrisse “sinu nimi” mitte moslem, näitab, et sa ei ole mitte raasugugi sellest juhtkirjast aru saanud, vaid õhutad igal võimalikul viisil vaenu!

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised