-3.4 C
Kuressaare
Neljapäev, 9. detsember 2021

Susanna suitsev saladus

Hoolimata heitlikest aegadest on järgmisel nädalavahetusel võimalik vaatama minna Läänesaarte kammerorkestri sügisest etendust, mis traditsiooniliselt on juba kolmandat korda n-ö vokaalne etendus.

Muidugi võib selle kohta öelda ka ooper, sest tegelikult on järgmisel laupäeval Nasva klubis kl 18 ja pühapäeval Valjala rahvamajas kl 16 publiku ette oodata itaalia helilooja Ermanno Wolf-Ferrari lühiooperit „Susanna saladus”.

„See on tõepoolest järjekorras juba kolmas kammerooper, mis Läänesaarte kammerorkester ette võtab,” ütles nädalalõpule orkestri mänedžer Annikki Aruväli.
„Kui esimene oli uudisteos ja teine nn meloloog, siis nüüd tuleb välja lühiooper. Tore fakt on seegi, et ooperi libreto alguses on muide öeldud, et tegevus toimub ühes Piemonte villas. See on piirkond, kust on pärit orkestri dirigent Edoardo Narbona ning seetõttu side ooperiga hoopis teine.”

Selle ooperi puhul on seekord kaasatud ka väga palju erinevaid koostööpartnereid. Bariton Janari Jorro on solist rahvusooperis Estonia. Sopran Mia Heikkinen tuleb Soomest ning on varasemast siinsele publikule tuttav tegija. Laval on ka oluline roll teenijal, mis on sõnatu roll. Tanel Ting Kuressaare teatrist mängib oma pideva kohalolekuga väga tähtsat osa kahe laulja vahelise maailma loomisel.

„Kaasa teeb veel pianist Andre Hinn Vanemuise teatrist, kel muusikuna samuti oluline roll lavastuse seisukohtast,” selgitas Annikki Aruväli. „Seekord oleme kaasanud ka näitejuhi Aivar Kaseste kollektiivist Opera Veto. See on uus ning kaasaegne ooperite esitamise grupp, kelle eesmärk on Eestis tuua lavale erinevaid väikesemõõdulisi ja põnevaid oopereid.

Nad on teinud lavastusi näiteks lennujaamas või Kadrioru lossis. Nad on avatud meelega ooperi esitamise asukoha mõttes ja nad otsivad selliseid teoseid, mis ei vaja tingimata traditsioonilisi teatriruume või -vorme.”

Kui ooperist veel rääkida, siis selle puhul tõmmatakse paralleele Bachi kohvikantaadiga. Kui kohvikantaadis on põhiprobleemiks see, et naine joob oma mehe arvates liiga palju kohvi, siis Susanna saladuse puhul on probleemiks suitsetamine – mees püüab oma naist halvalt rajalt paremale elule kutsuda.

Annikki Aruväli oli lootusrikas, et inimesed ikkagi julgevad ooperit vaatama tulla. „Õnneks on meil võimalik see etendus ära teha sõltumata uutest piirangutest ning loodame, et kõik, kellel on olemas QR-kood vaktsineerimistõendiga tulevad meie esinejaid vaatama-kuulama,” sõnas ta.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised