5 C
Kuressaare
Esmaspäev, 18. oktoober 2021

Perekonnanimedest nii ja teisiti

Kunagi aastaid tagasi küsitleti mind inimese perekonnanimede olemuse kohta. Ja kõige olulisemana vastasin, et need nimed peavad midagi tähistama-tähendama. Nüüd aga hakkasin sellele mõtlema sügavamalt ja sisulisemalt. Tihtipeale ei tähenda inimese perekonnanimi midagi. Loetlen: Aakre, Abner, Hussu, Kannes, Prooses, Lembik, Mezei, Pavli, Sorgan, Talas jt. Neid on kümneid tuhandeid.

Tähendusega nimed

Ma võrdleksin mandriinimeste ja saarlaste perekonnanimesid. Viimaste seas on rohkem kasutusel perekonnanimesid, mis midagi tähendavad. Näiteks: Tuulik, Luik, Kütt, Pihelgas, Tarkmeel, Suurpere, Lõbus, Tael, Kirss, Rosenfeld jt. Meeldivalt tähendusrikkad on muhulaste perekonnannimed. Näiteks: Kõvameees, Auväärt, Lasn, Heapost, Lepik, Tamm, Jõgi, Meri, Pajulaid, Kullerkupp jt.

Võrrelgem kõiki neid nimesid! Tekib mitmeid mõtteid. Ühtede puhul kaugenemine, teiste puhul lähedus. Soojustunne. Uhkustunne. Võtame nime Tamm. Inimene nagu tamm. Võtame nime Luik. Nagu hellitusnimi. Siinjuures meenub, et kunagi juhtusin ajalehes Noorte Hääl lugema artiklit, mille autor oli ühe lasteasutuse töötaja Koll. Algul nagu ajas naerma, aga siis leidsin, et asi on tõsisem, ebakohane, täiesti e b a . Nagu on perekonnanimi Liba. Igakord, kui talle kirjutan, tunnen ebamugavust, nagu solvaksin kirjasaajat.

Kunagi keskkoolis õppides oli emakeeleõpetajaga jutuks ilu ja inetu, sobilik ja sobimatu meie keeles. Huvitav, miks on siin mitmedki oma perekonnanime valikul eksinud-ekselnud? See jäi tunniarutelus tookord vastuseta. Aga mida arvaks keeleuuendaja Johannes Aavik praegu, kes keeles nägi, et seal peab valitsema kord ja… ILU. Me peame ju tahtma olla kultuursed, me – eesti rahvas. Ja selle mõju ulatub meie keelde.

Ilu nimel võideldakse üldse maailmas. Tundliku ja tugeva inimese püüdlemine ongi ilu. Ilu teenib üllast, head. Oma headuses võivad inimesed olla aga lausa geeniused! Püüdmata minna paljukõnelejaks, tunnetan, kui oluline on inimeste perekonnanimede osatähtusus meie keeles. Ja keele vastu peab olema austus, armastus!

Kui inimest teinekord eesnime asemel kutsutakse mõne võõra (kas või sõimusõnaga), riivab ju see meie enesetunnet. Nii ka perekonnanime puhul, mis võib äkki olla Koll jne.
Hakkan ennast juba kordama. See tee mõtlemise ülesmäge aga poleks asjalik ja ka teiste arvamusi suunav, kui jätaksin lisamata. Murdekeelt on kunagi halvustatud. Seal, kus õpilasel oli kirjandis murdekeelt kasutatud, kirjutas õpetaja: viga! Tänapäeval peaks keeles mitmetele sõnadele samuti juurde kirjutama: viga! Olgu nad siis perekonnanimed! Võrdleksin neid.

Nii hea on öelda: „ Läksin kohtuma proua Luigega (mitte Libaga).”
„Kirjanik Keskülalt (mitte Kollilt) ilmus uus lasteraamat.”
„Õpilane Suurpere (mitte Sorgan) oli tore, seltsiv tüdruk.”
Jah, me võiksime olla perekonnanimede moodustamisel ilumeelsed!
Vana tõde – elame üks kord. Ja seegi lühike. Osakem hoida aega ja tegemisi mõttetarkuse piiril!
Kord, pool sajandit tagasi, pedagoogiaastail, arutlesid õpilased koolis: „Keel on tekkinud inimeste rõõmudest, aga ka vihkamistest. Sellepärast on ta nii kirju ja mitmemeeleoluline. Ja see ongi huvitav!”
Võib-olla tõesti!?

Aga tulgem vastuste ja kindluse otsimisel kuulsa keelemehe Johannes Aaviku juurde tagasi. Just tema on kinnitanud, et me oleme keele poolest olnud vaesed. Et seda tuli hakata uuendama. Kes rohkemat Johannes Aaviku elutööst teab, mõistab, kui võrratult palju ta suutis keeleuuenduse alal. Ja just temalt on ilmunud murdekeele sõnaraamatud.

Rahvas on loonud ja loob keelt igal ajal. Tänases päevas peaks tõsiselt kätte võtma nn perekonnanimede uuendamise, parandamise. Kui ma lugesin Helgi Vihma raamatut Johannes Aaviku ja Friedebert Tuglase kirjavahetusest, joonistus silme ette see eluvõitlus, mida tol ajal kultuuriintelligents keeleküsimustes pidas. Kas meil tänases on julgeid ja vapraid? On ikka!

1 kommentaar

guest
1 Kommenteeri
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
nimi
nimi
2 days ago

Inimese nimi on tema identiteet läbi sajandite. Korra juba püüti neid eestindada.
Mul oli muide kunagi klassiõde Marie Koll, väga kaunis tüdruk oli.

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised