7.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 20. oktoober 2021

Minge valima, ärge jätke otsustamata, muidu otsustavad teie eest teised

President Rüütel, president Ilves, valitud president Karis, riigikogu esimees, liikmed, peaminister, põhiseaduslike institutsioonide esindajad, suursaadikud!

Viiendat korda astub iseseisvuse taastanud Eestis ametisse vastvalitud president.
Selles on 1. septembrit. Alar Karisele antakse tänasest võimalus heita Eesti elule värske pilk, uue presidendi pilk. Parlamentaarne Eesti toetub just oma piiratud võimuga riigipeale, tema on see, kes peab meie kõigi jaoks sõnastama, kust me tuleme ja kuhu läheme. Seda ootab temalt rahvas.

Parlamentaarne Eesti usaldab oma riigipeale järelevalve põhiseaduse mõtte ja sätte üle.
Seda nõuab temalt põhiseadus.
Ja lõpuks on alati nii, nagu ütles president Lennart Meri oma ametist lahkumise pöördumises Eesti rahva poole: “Algul küsid endalt, kas teed liiga vähe. Siis küsid endalt, kas teed liiga palju. Kui vaadata natuke ringi, mida televisioon või raadio või ajakirjandus ütles, siis tundus, et neil oli alati etteheiteid, ükskõik milliseid, peaasi aga, et etteheide oleks. Kummalisel kombel harjub sellega aegamööda ära. Harjub ära siis, kui teie, Eesti rahva, häält kuulda, teie pilkusid näha, teie toetust, usaldust ja armastust tunda.”
Nende kaunikeste universaalsete sõnadega soovin jõudu Alar Karisele uues ametis! Igaüks meist sisustab seda rolli nii, nagu tema ise tahab ja talle saatuse poolt antud ajastu määrab.

Toetuda on vaid põhiseaduses kirjeldatud liberaalsetele demokraatlikele väärtustele ja rahva usaldusele.
Aga kas saabki olla veel suuremat toetust kui meie põhiseaduses toodud väärtuste raamistik? Või veel tugevamat mandaati kui rahva usaldus?
Ei saa. Ja selles peitub Eesti Vabariigi presidendi võim.

Viis aastat tagasi andsin siinsamas ametivande. Tegutseda vastavalt meie põhiseaduse sättele. Viis aastat tagasi lubasin oma rahvale – ma ei ole kunagi vait, kui kõne all on meie julgeolek, ohus on meie vabadused või liiga tehakse nõrgematele. Lubasin tegutseda vastavalt põhiseaduse mõttele.

Eesti Vabariigi põhiseadus on hästi lihtne ja selge tekst. Maailm meie ümber muutub kiiresti ja esitab igal ajal ka põhiseadusele ja tema lugejatele uusi väljakutseid. Eesti Vabariigi põhiseadus, mille vastuvõtmisest möödub järgmisel aastal 30 aastat, ei ole vajanud muutmist selles, mis puudutab põhiseaduse tekstiga loodud väärtusruumi.
See on, kui soovite, läänelik väärtusruum. Ja mul on hea meel, et just viimasel viiel aastal oleme arutanud ja leidnud ikka ja jälle, et just see on väärtusruum, mis meid kõige enam kõnetab.

Olen selle üle väga õnnelik, et Eesti on jäänud truuks oma 1992. aastal põhiseaduses sõnastatud valikutele, sest ainult selline Eesti saab olla igavesti iseseisev.
Ainult sellisel Eestil on maailmas sõbrad ja liitlased, kes tingimusteta tunnistavad meie õigust iseseisvatele otsustele. Ainult selline väärtusruum lubab igal Eesti inimesel, sõltumata soost, sättumusest või rahvusest, ellu viia oma unistused. Ainult selline väärtusruum kaitseb meie keelt ja kultuuri, sest ainult sellises Eestis on meie noored nõus elama.

Meie ees seisab hästi palju keerulisi valikuid, mis on seotud rohepöördega, mis on seotud üleminekuga eestikeelsele haridusele, mis on seotud üha kiiremini muutuva maailmaga.
Tehes neid valikuid otsustavalt, selgelt ja kiiresti, töötades selle nimel, et muudatuste hinda ei kannaks keegi siin ühiskonnas ebaõiglaselt suurema koormana kui on tema õiglane osa, ei ole meil paremat teejuhti kui meie põhiseaduslikud väärtused.

Asjad saavad halvasti minna siis ja ainult siis, kui me ise neist väärtustest taganeme. Viimased viis aastat on küll olnud täidetud pingeliste aruteludega just nendesamade väärtuste üle. Aga olen tundnud Eesti rahva suur toetust neile väärtustele, sest mis muud põhjust saanuks Eesti rahval olla toetada oma presidenti, kes nende väärtuste eest seisis?
Aitäh, hea Eesti rahvas! Ütlen teile siinkohal nägemiseni ja annan presidendiameti üle Alar Karisele. Ka tema vajab, nii nagu kõik eelkäijad, Eesti rahva tuge meie põhiseaduse ja tema väärtuste, meie keele, kultuuri ja komberuumi hoidmisel. Te saate oma toetust näidata juba sel nädalal – minge valima! Näidake, et te hoolite meie riigi käekäigust, see on parim

tugi riigipeale, mida saate pakkuda!
Ärge jätke otsustamata, head inimesed, muidu otsustavad teie eest teised! Seisame koos, ka kohalikel valimistel, selle eest, et meid juhiksid inimesed, kes otsuseid tehes, ka kohalikul tasandil, teeksid meile parimat tulevikku nii, nagu meie põhiseadus ette näeb!
Nägemiseni!

Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidi kõne valitud presidendi Alar Karise ametisse astumise tseremoonial riigikogus, 11. oktoobril 2021.

17 KOMMENTAARID

guest
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Vahur
Vahur
6 days ago

Äi usu!

𝘈𝘯𝘰𝘯üü𝘮𝘯𝘦
𝘈𝘯𝘰𝘯üü𝘮𝘯𝘦
6 days ago

Just vastupidi. Kui te ei leia seda enda jaoks õiget – ärge minge valima. Muidu jätate kõik 𝗷𝘂𝗵𝘂𝘀𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗹𝗲𝗸𝘀. Las valivad need, kellel on selge nägemus, keda nad valla juhtimisel näha sooviks.

Nipitiri
Nipitiri
6 days ago

Kõige selgem nägemus on kindlasti 16 aastastel!!!

Jaanis
Jaanis
6 days ago

Mina ei tea küll kedagi kes teaks kedagi kes valiksid reformierakondlasi või keskerakondlasi.

...
...
6 days ago
Vasta  Jaanis

Vaimselt piiratud või muidu vilusse jäänud inimese probleem!

Elviira
Elviira
6 days ago
Vasta  ...

Pigem on see ikka sotside probleem.

Vahur
Vahur
6 days ago

𝐄𝐬𝐢𝐭𝐞𝐤𝐬 𝐯õ𝐢𝐤𝐬 𝐦𝐮𝐢𝐝𝐮𝐠𝐢 𝐬𝐞𝐞 𝐩𝐢𝐥𝐝𝐢𝐭𝐞𝐠𝐞𝐥𝐚𝐧𝐞 𝐣𝐮𝐛𝐚 𝐯𝐚𝐢𝐤𝐬𝐞𝐥𝐭 𝐡ää𝐛𝐮𝐝𝐚, 𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐚𝐥 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐞𝐧𝐚𝐦 𝐚𝐬𝐣𝐚 𝐦𝐞𝐞𝐝𝐢𝐚𝐬𝐬𝐞. 𝐌𝐢𝐭𝐭𝐞 𝐞𝐭 𝐭𝐚𝐥 𝐯𝐚𝐫𝐚𝐬𝐞𝐦𝐚𝐥𝐭 𝐤𝐚 𝐦𝐢𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐚𝐬𝐣𝐚𝐥𝐢𝐤𝐤𝐮 ö𝐞𝐥𝐝𝐚 𝐨𝐥𝐞𝐤𝐬 𝐨𝐥𝐧𝐮𝐝.

𝐓𝐞𝐢𝐬𝐞𝐤𝐬 𝐯õ𝐢𝐤𝐬 𝐭õ𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐦𝐢𝐬𝐬𝐞𝐝𝐞𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐚𝐝𝐚 𝐞𝐝𝐚𝐬𝐩𝐢𝐝𝐢 𝐯ä𝐢𝐤𝐞𝐬𝐞 𝐈𝐐 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐯õ𝐢 𝐦õ𝐧𝐞 𝐦𝐮𝐮 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐥𝐢 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐦𝐮𝐬𝐞𝐧𝐚. 𝐒𝐞𝐞 𝐯ä𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚𝐤𝐬 𝐢𝐠𝐚𝐬𝐮𝐠𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚𝐩𝐥𝐢𝐢𝐚𝐭𝐬𝐢 𝐣𝐚 𝐦𝐨𝐨𝐬𝐢𝐩𝐮𝐫𝐠𝐢 𝐞𝐞𝐬𝐭 𝐡ää𝐥𝐞𝐭𝐚𝐣𝐚𝐝 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢 𝐣𝐚 𝐤𝐞𝐬𝐢𝐤𝐮𝐭𝐞 𝐡ää𝐥𝐞𝐝 𝐤𝐮𝐤𝐮𝐤𝐬𝐢𝐝 𝐦ü𝐡𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐤𝐨𝐤𝐤𝐮. 𝐇ää𝐥𝐞𝐭𝐚𝐦𝐚𝐬 𝐩𝐞𝐚𝐤𝐬𝐢𝐝 𝐭õ𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐤ä𝐢𝐦𝐚 𝐚𝐢𝐧𝐮𝐥𝐭 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐬𝐞𝐝, 𝐤𝐞𝐥 𝐨𝐧 𝐤𝐨𝐧𝐤𝐫𝐞𝐞𝐭𝐧𝐞 𝐚𝐫𝐮𝐬𝐚𝐚𝐦, 𝐦𝐢𝐬 𝐦𝐨𝐨𝐝𝐢 ü𝐡𝐢𝐬𝐤𝐨𝐧𝐝 𝐭𝐨𝐢𝐦𝐢𝐦𝐚 𝐩𝐞𝐚𝐤𝐬 𝐣𝐚 𝐤𝐚 𝐯𝐢𝐬𝐢𝐨𝐨𝐧 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐤𝐨𝐡𝐭𝐚. 𝐒𝐞𝐞 𝟑 𝐣𝐚 𝐩𝐨𝐨𝐥 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐤𝐨𝐡𝐚𝐥𝐢𝐤𝐮 𝐨𝐦𝐚𝐯𝐚𝐥𝐢𝐭𝐬𝐮𝐬𝐞 𝐭𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐠𝐚𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐣ä𝐫𝐬𝐤𝐮 ü𝐥𝐞𝐬 ä𝐫𝐤𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞, 𝐞𝐭 𝐤𝐞𝐞𝐠𝐢 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐤𝐬 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐚, 𝐨𝐧 𝐚𝐛𝐬𝐮𝐫𝐝𝐧𝐞. 𝐌ä𝐧𝐠𝐮 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐛 𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐣ä𝐥𝐠𝐢𝐝𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐨𝐝.

𝐄𝐤𝐬 𝐣𝐮 𝐬𝐞𝐞𝐩ä𝐫𝐚𝐬𝐭 𝐤𝐚 𝐌𝐚𝐝𝐢𝐬 𝐊𝐚𝐥𝐥𝐚𝐬 𝐮𝐮𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐦𝐢𝐬𝐧𝐢𝐦𝐞𝐤𝐢𝐫𝐣𝐚𝐬 𝐨𝐧. 𝐀𝐫𝐯𝐚𝐛, 𝐞𝐭 𝐬𝐚𝐚𝐫𝐥𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐨𝐧 𝐡𝐚𝐮𝐠𝐢𝐦ä𝐥𝐮. 𝐊𝐨𝐫𝐨𝐨𝐧𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐬𝐞 𝐭𝐨𝐨𝐦𝐢𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐣𝐚 𝐦𝐮𝐮𝐝𝐞𝐬𝐭 ä𝐩𝐫𝐚𝐝𝐮𝐬𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐧 𝐣𝐮 𝐩𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐭𝐞𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐦öö𝐝𝐚𝐬. 𝐀𝐥𝐮𝐬𝐭𝐚𝐦𝐞 𝐚𝐠𝐚 𝐮𝐮𝐞𝐥𝐭 𝐩𝐮𝐡𝐭𝐚𝐥𝐭 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐥𝐭. 𝐇𝐮𝐯𝐢𝐭𝐚𝐯, 𝐞𝐭 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐞 õ𝐢𝐠𝐮𝐬𝐬ü𝐬𝐭𝐞𝐞𝐦 𝐭𝐨𝐢𝐦𝐮𝐛 𝐄𝐞𝐬𝐭𝐢𝐬 𝐚𝐢𝐧𝐮𝐥𝐭 𝐭ä𝐢𝐝𝐞𝐬𝐚𝐚𝐭𝐯𝐚 𝐯õ𝐢𝐦𝐮 𝐣𝐮𝐮𝐫𝐞𝐬. 𝐊𝐮𝐢 𝐯𝐚𝐧𝐠 𝐤𝐞𝐥𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐦𝐚𝐡𝐚 𝐨𝐧 𝐤𝐨𝐤𝐬𝐚𝐧𝐮𝐝 𝐣𝐚 𝐬𝐨𝐨𝐯𝐢𝐤𝐬 𝐤𝐚 ü𝐡𝐞𝐥 𝐡𝐞𝐚𝐥 𝐩ä𝐞𝐯𝐚𝐥 𝐩𝐮𝐡𝐭𝐚𝐥𝐭 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐥𝐭 𝐚𝐥𝐮𝐬𝐭𝐚𝐝𝐚, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚 𝐭𝐚 𝐬𝐞𝐝𝐚 𝐭𝐞𝐡𝐚, 𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐤𝐞𝐡𝐭𝐢𝐛 𝐞𝐞𝐥𝐧𝐞𝐯𝐚 𝐤𝐨𝐡𝐭𝐮𝐨𝐭𝐬𝐮𝐬𝐞𝐠𝐚 𝐭𝐞𝐡𝐭𝐮𝐝 𝐤𝐚𝐫𝐢𝐬𝐭𝐮𝐬. 𝐕õ𝐢𝐦𝐮𝐤𝐚𝐧𝐝𝐣𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐡𝐮𝐥 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐚𝐠𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐠𝐢𝐭 𝐯𝐚𝐬𝐭𝐮𝐭𝐮𝐬𝐭, 𝐤𝐨𝐡𝐮𝐬𝐭𝐮𝐬𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐫ää𝐤𝐢𝐦𝐚𝐭𝐚. 𝐓𝐞𝐞 𝐦𝐢𝐝𝐚 𝐭𝐚𝐡𝐚𝐝 𝐣𝐚 𝐣ää 𝐚𝐢𝐧𝐮𝐥𝐭 𝐮𝐥𝐥𝐢𝐤𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐨𝐨𝐭𝐦𝐚.

Naljanumber
Naljanumber
6 days ago
Vasta  Vahur

Mida teab sinusugune pöhjakiht IQ testist!!!!

Vahur
Vahur
6 days ago

Ü𝐫𝐢𝐭𝐚𝐝 𝐧üü𝐝 𝐤õ𝐢𝐠𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐢𝐭𝐭𝐞𝐛𝐮𝐫𝐚𝐭𝐢𝐢𝐧𝐨𝐝𝐞 𝐣𝐚 𝐦𝐢𝐭𝐭𝐞𝐯𝐚𝐫𝐠𝐚𝐧ä𝐨𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐢𝐝𝐞 𝐟ä𝐧𝐧𝐢𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐦𝐚 𝐧𝐢𝐢𝐠𝐢 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐢𝐤𝐮𝐬𝐭 𝐚𝐣𝐮𝐩𝐨𝐨𝐥𝐤𝐞𝐫𝐚𝐬𝐭 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐦õ𝐧𝐞𝐝 𝐭𝐢𝐥𝐠𝐚𝐝 𝐬𝐚𝐩𝐩𝐢 𝐯ä𝐥𝐣𝐚 𝐩𝐢𝐠𝐢𝐬𝐭𝐚𝐝𝐚? 𝐀𝐞𝐠 𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐝𝐚 𝐨𝐦𝐚 𝐦𝐮𝐫𝐞𝐝𝐞𝐠𝐚, 𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐧𝐨𝐧üü𝐦𝐬𝐞𝐬𝐭 𝐤𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐚𝐫𝐢𝐮𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐬𝐚 𝐤ü𝐥𝐥 𝐡𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐚𝐡𝐮 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚.

Vahur
Vahur
6 days ago

𝐉𝐚 𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐚 𝐤𝐚 ü𝐤𝐬 𝐯ä𝐠𝐚 𝐬𝐮𝐮𝐫 𝐈𝐐 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐤𝐚𝐧𝐝𝐢𝐝𝐚𝐚𝐭 𝐨𝐥𝐥𝐚 𝐬𝐚𝐚𝐠𝐢, 𝐤𝐮𝐢 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚 𝐢𝐬𝐞𝐠𝐢 𝐚𝐫𝐮, 𝐦𝐢𝐥𝐥𝐢𝐬𝐞 𝐥𝐚𝐮𝐬𝐞 𝐥õ𝐩𝐮𝐦ä𝐫𝐠𝐢𝐠𝐚 𝐤ü𝐬𝐢𝐯𝐚 𝐚𝐥𝐚𝐭𝐨𝐨𝐧𝐢𝐠𝐚 𝐥𝐚𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐥õ𝐩𝐩𝐞𝐯𝐚𝐝. 𝐏𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐤𝐞𝐞𝐠𝐢 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐬𝐮𝐬𝐭 𝐦𝐢𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐬𝐢𝐢𝐧 𝐞𝐥𝐮𝐬 𝐥𝐨𝐨𝐭𝐧𝐮𝐝, 𝐞𝐢 𝐡𝐚𝐤𝐤𝐚 𝐤𝐚 𝐬𝐢𝐧𝐮𝐬𝐭 𝐦𝐢𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐬𝐢𝐢𝐧 𝐞𝐥𝐮𝐬 𝐬𝐚𝐚𝐦𝐚. :)))

5 B
5 B
6 days ago
Vasta  Vahur

Pigem on vist tegemist hüüatusega, sest sinusuguse käest midagi küsida, see oleks mõttetu!

Vahur
Vahur
6 days ago
Vasta  5 B

𝐊𝐮𝐢 𝐬𝐚 𝐞𝐢 𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐥𝐠𝐤𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐚𝐤𝐞𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐬𝐢𝐢𝐩𝐞, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐩𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐥 𝐭õ𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐦õ𝐭𝐞𝐭 𝐨𝐦𝐚 𝐭ü𝐡𝐣𝐚 𝐩𝐞𝐚𝐝 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐦𝐢𝐬𝐣𝐚𝐨𝐬𝐤𝐨𝐧𝐝𝐚 𝐯𝐞𝐞𝐫𝐞𝐭𝐚𝐝𝐚. 𝐋𝐚𝐬 𝐧üü𝐝 𝐚𝐬𝐣𝐚𝐥𝐢𝐤𝐮𝐦𝐚𝐝 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐬𝐞𝐝 𝐫ää𝐠𝐢𝐯𝐚𝐝, 𝐧ä𝐞𝐝 𝐣𝐮 𝐤ü𝐥𝐥 𝐦𝐢𝐝𝐚 𝐬𝐢𝐧𝐮𝐬𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐝𝐫𝐮𝐥𝐨𝐢𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐦𝐢𝐬𝐦𝐚𝐣𝐣𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐞𝐤 𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 𝐭ä𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐛.

to 5 B
to 5 B
6 days ago
Vasta  5 B

Pigem oleks tegu sult normaalset ning inimväärset küsimust välja pigistada. Siis saab hakata vastusest rääkima. Ära tüüta klassikuid oma loraga!

5B Vahurile
5B Vahurile
6 days ago

Ma tunnistan üles, et olen pede.

Vahur
Vahur
6 days ago

Lõpuks ometi.

lugeja
lugeja
6 days ago

Kas buratiino kavatseb ükskord pildilt lahkuda? Minu arvates võiks ikkagi kohale tulla, mõnel ikka haugimälu kui ei mäleta kuidas öösel samal ajal tuli oravatele 4000 häält juurde. Ärge andke ennast kellegil mõjutada!

Nimekirjamandaat
Nimekirjamandaat
5 days ago

Läheks küll valima, aga ainukese aktsepteeritava kandidaadi poolt hääletades toetaksin automaatselt ju ka sama nimekirjas eesotsas olevaid aferiste. Jääb ära.

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised