11 C
Kuressaare
Neljapäev, 21. oktoober 2021

Lasterikkad vanemad päästavad õhtuti toitu

Siin-seal on viimasel ajal räägitud toidupäästmisest. Mida selle all täpsemalt mõeldakse, sõltub iga loo rõhuasetusest. Järgnevas loos tuleb juttu aga MTÜ Saaremaa Lasterikaste Perede Ühenduse algatusest. Nende vabatahtlikud toidupäästjad on alates 2021. aasta märtsist kogunud igaõhtuse tegevusega oma koostööpartnerite käest kokku pea 23 tonni toitu!

Saaremaa Lasterikaste Perede Ühenduse kolmeliikmelisest juhatusest kohtasin septembrikuu viimasel pühapäeval Kätlin Kallast ja Katre Sikku. Kolmas liige, Kaja Kuusk, käib samuti vabatahtlikuna toitu päästmas, sest kokku tegeleb ühingus sellega hetkel viisteist vabatahtlikku.

Toiduring hilisõhtuni

Nagu sissejuhatuses öeldud, siis toidupäästmisega alustas ühing 2021. aasta märtsis. „Nii palju on meedias toidu päästmisest räägitud ja olen kõrvalt näinud, millised toidukogused reaalselt ära visatakse, mistõttu otsustasime selles vallas kaasa lüüa. See on ju täiesti kõlblik toit, miks seda siis ära peaks viskama. Meie seisukohast on see igati normaalne, kui lasterikkad pered saavad aegumistähtajaga tooted sama kuupäeva õhtul kätte. Enne peredele jagamist me kontrollime kauba ka visuaalselt üle,” rääkis Katre Sikk.

Kui tootele on peale märgitud kuupäev, pärast mida ei tohiks see enam müügil olla, siis ettevõtmise mõte ongi selles, et pärast poodide sulgemist tohib n-ö äraviskamisele mineva kauba veel peredeni toimetada. Seetõttu venivadki vabatahtlike õhtud vahel kella 22-ni välja.
„Jah, järgmisel päeval pärast aegumistähtaega me neid toidukaupu peredele üle anda enam ei tohi. Seepärast on päev meil ka päris pikk. Toiduringi alustame õhtul kl 18 ja lõpetame kl 22 ajal. Igal meie koostööpartnerist poel on oma kellaaeg, millal nad meile kauba väljastavad,” selgitas Kätlin Kallas, kes pärast intervjuu lõppu kiirustas veerand kümneks Rae poe juurde.

Sellisest tegevusest võidavad kõik. Laias laastus ei pea poed toitu sõna otseses mõttes ära viskama, lasterikaste perede jaoks on see aga märkimisväärne kokkuhoid, sest nii jääb neil rohkem vahendeid, et panustada näiteks laste huviharidusse.

See nn toiduring toimub igal õhtul. Toidu päästmisega tegelevad viisteist ühingu vabatahtlikku. „Oleme mõelnud, et vabatahtlikule on optimaalne kord nädalas toiduringis käia, sest igal õhtul on vaja vähemalt kahte inimest toitu sorteerima ja kottidesse jagama,” selgitas nelja lapse ema Kätlin Kallas.

Igal õhtul korjavad vabatahtlikud toidukaubad poodidest kokku ja kaaluvad ühingu ruumides üle. Et tekiks mingi ettekujutus… Näiteks pühapäeval, 26. septembril päästeti 110 kg toitu! Märtsist septembrini on ühendus lasterikaste perede toidulaudadele saatnud 22 591 kg toitu! Kõnekad numbrid.

Peale kaalumist jagatakse toidukaubad kottidesse ja juba tulevadki pered toidupakkidele järele. „Toidupakke jagame me 5-10 liikmeliste gruppide kaupa, grupis on ühe piirkonna pered, kes saavad nii koostööd teha ka transpordi osas. Kokku on hetkel meil toidupaki saajaid 180 peret 23 grupis,“” selgitas Katre.

Sel pühapäeva õhtul on toiduringis kolm naist – Katre Sikk, Kätlin Kallas ja Liina Järv. Kahel viimasel on kaasas ka lapsed – Kätlini poeg Karl Markus ja Liina tütar Lysbeth. Katre naerab, et mehi hetkel vabatahtlikena toiduringis ei ole ja selles mõttes on Karl Markus meeldiv erand. Noormees ise ütles, et ta tuleb hea meelega appi, kui ema ta kaasa võtab.

Ühenduse liikmeks saab pere, kus on vähemalt kolm last, hetkel kuulub ühendusse üle 230 pere. Ühenduse liikmetele saadetakse kord või kaks kuus ka Soome toiduabi. „Selle jagamine on meie vabatahtlikele terve päeva üritus – hommikul tulevast kaubast tuleb teha võimalikult võrdselt 170-180 pakki, milledele tulevad pered 2 tunni jooksul järgi.,” rääkis Katre Eesti Lasterikaste Perede Liidu kaudu saabuva abi logistikast.

Abi saabub Kuressaarde suurte kaubaaluste peal. Saadetistes on näiteks puu- ja köögivilju, piimatooteid, leiba-saia, aeg-ajalt ka kuivaineid ja muid erinevaid toidukaupu.. „Soomest saabuvaid tooteid näeme me alles siis, kui kaubaalused kohale jõuavad, nii et paki sisu on peredele alati üllatuseks,” selgitab Kätlin Kallas.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised