11 C
Kuressaare
Neljapäev, 21. oktoober 2021

Vald lükkas tagasi turu arendamise plaani

Saaremaa vallavalitsus laitis maha idee anda Kuressaare turule uus hingamine läbi MTÜ TuuleSuund, kes oli valmis kogu turu haldamise täies mahus üle võtma ja töötas selleks välja ka kümneaastane arengukava.

Allar Aasa ja Ingrid Kobini asutatud MTÜ TuuleSuund nägi turul ette terve rida uuendusi, et turg praegusest madalseisust korralikult käima tõmmata.

„Meie eesmärk on teha turg aastaringselt kasutatavaks. Kuna katust peale ehitada ei saa, sest see ei lähe linna arhitektuuriga kokku, pakkusime välja kasutada purje, mida saab elektrooniliselt liigutada ja mis laseb ka päikesevalgust läbi,“ rääkis Allar Aas, kelle vanemad tegutsevad turul kalaga kauplemisega alates 1990. aastate algusest.

„Praegu turul peale kala ja lihapoe ei ole, aga inimesed tahavad ka muud osta ja mitte ainult kohalikku toodangut ning käia seal aastaringselt, “ lisas Ingrid Kobin. MTÜ TuuleSuund soovis tuua turule kaubad üle Eesti otse tarbijale ühendusega seotud väiketootjatelt ning välisriikidest, ka Gotlandilt. „Kohalik inimene ei taha tarbida ainult kohalikku Saaremaa toodangut,“ ütles Aas.

Turust oleks saanud kultuuriturg

MTÜ TuuleSuund plaan nägi ette väiketootjatelt ise kauba ostmist ja selle turule müüki panekut.

Projektirahastusega oleks saanud soetada ka sõiduki kauba kohaletoomiseks. Lisaks tahtsid Aas ja Kobin luua internetis e-poe, kust saaks turul müüdavat kaupa tellida. „Valmidus on meil olemas, kõik on koostöö ja kokkulepete küsimus,“ märkis Kobin.

MTÜ TuuleSuund asutajatele jääb arusaamatuks, miks Saaremaa vald ei taha seoses Kuressaare turu asjus koostööpunkti luua, kuigi Kobini sõnul on tegevuskavad toimivad. TuuleSuuna arengukava nägi ette uue brändingu ja turunduse loomist ning kauplejatele ja külastajatele suveürituste loomist turul.

„Soovime teha kultuuriturgu, mis tähendab, et meid kaasataks Saaremaa kultuuriüritustele või vähemalt pakutaks seda. Näiteks ooperipäevade puhul võiks mingeid osasid hakata pakkuma turg,“ pakkus Aas. Veel nägi ta varianti teha turul tänavakunsti, moešõusid, õpilasfirmade päevi jne.

Lisaks saaks turul läbi viia kauplejatele koolitusi, kuidas oleks kasumlikum toimetada.
„Näiteks kui kaks inimest müüvad marju ja nad on omavahel sõbrannad, võiks üks neist müüa ja teine samal ajal korjata ning hiljem kasumit jagada,“ ütles Kobin.

Vald läbirääkimisi ei alusta

Aas ja Kobin käisid oma plaaniga Saaremaa vallavalitsuses koosolekul lootusega, et sealt saada konstruktiivset kriitikat ja ühiselt mõtlemist ning arutelu. „Selle asemel hakati meid usutlema ja küsiti, kes te olete ja miks seda teha tahate? Miks järsku meie ei sobi?“ ei saanud Kobin aru.

Saaremaa vallavalitsus leidis koos Kuressaare Bussijaam OÜ-ga, et arengukavas on tehtud põhjalik töö, kuid tõi välja finants-eelarvelise poole puudumise. „Meil on oma võimekus olemas, aga me ei pea seda avalikustama,“ kostis Allar Aas selle peale.

Vald otsustas, et hetkel rendilepingu sõlmimise läbirääkimisi MTÜ-ga TuuleSuund ei alustata.
„Väljakäidud ideid on vallavalitsuse hinnangul võimalik realiseerida praeguses olukorras ehk koostöös vallavalitsuse ja tänase turu valdaja OÜ-ga Kuressaare Bussijaam,“ põhjendas Saaremaa abivallavanem Jüri Linde.

Ilma konkursita ei saa

Ühe näitena tõi vald esile Jõulumaa idee, mis võiks olla esimene koostöökoht ja mille edukuse pinnalt saab otsustada tulevase koostöö sisu.

„Kuressaare turu teema võetakse kindlasti lähiajal uuesti päevakorda uue valitava Saare-
maa vallavolikogu ning ametisse astuva vallavalitsuse poolt, sh tuleb kaalumisele rendikonkursi korraldamise võimalus,” lubas Linde.

Abivallavanema sõnul ei ole vald MTÜ TuuleSuund vastu, kuid toonitab, et protsess ei saa edasi minna ilma avaliku konkursita ja ilma avalikkust ning võimalikke teisi huvilisi teavitamata.

„Lisaks ei saa vald pimesi usaldada võimalikku partnerit, mis on vastloodud ja mille finantstegevusest ja -suutlikkusest puudub arusaam,” ütles Linde.

Allar Aas ja Ingrid Kobin leiavad, et nad oma ideed maha ei mata ning ootavad ära pärast valimisi võimule tuleva uue vallavalitsuse.

„Jõulumaa plaanist me sel aastal loobume, aga järgmisel aastal proovime uuesti,“ kinnitas Kobin. Seejärel tulevad nad oma plaaniga uuesti välja.

1 kommentaar

guest
1 Kommenteeri
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Vahur
Vahur
22 days ago

𝐓𝐮𝐫𝐠 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚 𝐭𝐨𝐢𝐦𝐢𝐝𝐚 𝐚𝐢𝐧𝐮ü𝐤𝐬𝐢 𝐬𝐞𝐚𝐥𝐬𝐞𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐞𝐦𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐚𝐠𝐚𝐣ä𝐫𝐣𝐞𝐥. 𝐓𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐨𝐧 𝐯𝐚𝐣𝐚 𝐤𝐚 𝐤𝐚𝐮𝐩𝐥𝐞𝐣𝐚𝐢𝐝 𝐣𝐚 𝐨𝐬𝐭𝐣𝐚𝐢𝐝. 𝐒𝐞𝐧𝐢𝐤𝐬 𝐤𝐮𝐧𝐢 𝐞𝐢 𝐢𝐥𝐦𝐮 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐣𝐚𝐥 𝐡𝐮𝐥𝐠𝐚𝐥 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐚𝐥𝐬𝐞𝐢𝐝 𝐤𝐚𝐮𝐩𝐥𝐞𝐣𝐚𝐢𝐝, 𝐞𝐢 𝐭𝐮𝐥𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐤𝐚 𝐨𝐬𝐭𝐣𝐚𝐢𝐝.

𝐒𝐞𝐞 𝐨𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐞𝐦, 𝐦𝐢𝐬 𝐯𝐚𝐣𝐚𝐛 𝐥𝐚𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐦𝐢𝐬𝐭. 𝐊𝐮𝐢 𝐨𝐧 𝐭𝐮𝐫𝐮𝐩ä𝐞𝐯𝐚𝐝 𝐯õ𝐢 𝐦𝐮𝐮𝐝 𝐭𝐚𝐨𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 ü𝐫𝐢𝐭𝐮𝐬𝐞𝐝, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐩𝐨𝐨𝐥 𝐩𝐮𝐭𝐤𝐚𝐝𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐧 𝐡õ𝐢𝐯𝐚𝐧𝐮𝐝 𝐢𝐠𝐚𝐬𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐮𝐥𝐮𝐬𝐢𝐤𝐚𝐭𝐞 𝐣𝐚 𝐦𝐮𝐮𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐥𝐥𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐞𝐠𝐢𝐣𝐚𝐝 𝐚𝐠𝐚 𝐬𝐞𝐞 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐣𝐮 𝐭𝐮𝐫𝐠. 𝐒𝐞𝐞 𝐨𝐧 𝐊Ä𝐒𝐈𝐓ÖÖ! 𝐓𝐮𝐫𝐠 𝐨𝐧 𝐤𝐨𝐡𝐭, 𝐤𝐮𝐬𝐭 𝐩𝐞𝐚𝐛 𝐬𝐚𝐚𝐦𝐚 𝐤𝐨𝐡𝐚𝐥𝐢𝐤𝐤𝐮 𝐣𝐚 𝐯ä𝐫𝐬𝐤𝐞𝐭 𝐤öö𝐠𝐢𝐯𝐢𝐥𝐣𝐚, 𝐩𝐮𝐮𝐯𝐢𝐥𝐣𝐚, 𝐥𝐢𝐡𝐚, 𝐤𝐚𝐥𝐚, 𝐦𝐮𝐧𝐞, 𝐬𝐞𝐞𝐧𝐢, 𝐦𝐚𝐫𝐣𝐮. 𝐌𝐢𝐤𝐬 𝐦𝐢𝐭𝐭𝐞 𝐤𝐚 𝐩𝐢𝐫𝐮𝐤𝐚𝐢𝐝 𝐣𝐚 𝐤𝐨𝐨𝐠𝐢𝐤𝐞𝐬𝐢.

𝐒𝐚𝐚𝐫𝐞𝐦𝐚𝐚 𝐭𝐞𝐠𝐢𝐣𝐚𝐭𝐞𝐥 𝐩𝐮𝐮𝐝𝐮𝐛 𝐡𝐮𝐯𝐢 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐢𝐬𝐞 𝐭𝐨𝐢𝐦𝐞𝐭𝐚𝐦𝐢𝐬𝐞 𝐯𝐚𝐬𝐭𝐮, 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐯𝐚𝐧𝐚𝐝, 𝐤𝐞𝐬 𝐭𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐦üü𝐯𝐚𝐝, 𝐧𝐞𝐢𝐝 𝐣ää𝐛 𝐣ä𝐫𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐯ä𝐡𝐞𝐦𝐚𝐤𝐬 𝐣𝐚 𝐧𝐨𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐞 𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐬𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞 𝐩ä𝐞𝐯 𝐭𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐚𝐬𝐬𝐢𝐝𝐚, 𝐞𝐭 𝐦õ𝐧𝐢𝐤ü𝐦𝐦𝐞𝐧𝐝 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐭 𝐭𝐞𝐞𝐧𝐢𝐝𝐚.

𝐕õ𝐢𝐦𝐚𝐥𝐢𝐤, 𝐞𝐭 𝐤𝐞𝐬𝐤𝐥𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐫𝐞𝐦𝐨𝐧𝐝𝐢𝐠𝐚 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐞𝐚𝐥𝐬𝐞 𝐞𝐥𝐮 𝐯ä𝐥𝐣𝐚 𝐬𝐮𝐫𝐞𝐭𝐚𝐦𝐢𝐬𝐞𝐠𝐚 𝐨𝐧 𝐯ä𝐥𝐣𝐚 𝐬𝐮𝐫𝐞𝐭𝐚𝐭𝐮𝐝 𝐤𝐚 𝐬𝐞𝐞 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐭𝐬𝐢𝐨𝐨𝐧- 𝐤𝐞𝐬𝐤𝐥𝐢𝐧𝐧 𝐨𝐦𝐚𝐞𝐭𝐭𝐞. 𝐕õ𝐢𝐛-𝐨𝐥𝐥𝐚 𝐨𝐥𝐞𝐤𝐬 𝐦𝐞𝐢𝐥 𝐯𝐚𝐣𝐚 𝐭𝐮𝐫𝐮𝐥𝐚𝐚𝐝𝐬𝐞𝐭 𝐡𝐨𝐨𝐧𝐞𝐭 𝐤𝐮𝐡𝐮𝐠𝐢 𝐥𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐤ü𝐥𝐣𝐞 𝐚𝐥𝐥𝐚, 𝐤𝐮𝐡𝐮 𝐦𝐮𝐠𝐚𝐯𝐚𝐦𝐚𝐥𝐭 𝐩ää𝐬𝐞𝐛 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐤𝐮𝐬𝐭 𝐬𝐚𝐚𝐤𝐬 ü𝐡𝐭𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐤𝐚 𝐬𝐮𝐮𝐫𝐞𝐦𝐚𝐬𝐬𝐞 𝐤𝐚𝐮𝐛𝐚𝐤𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐤𝐨𝐡𝐞 𝐬𝐮𝐮𝐧𝐝𝐮𝐝𝐚.

𝐇𝐞𝐭𝐤𝐞𝐥 𝐨𝐧 𝐊𝐮𝐫𝐞𝐬𝐬𝐚𝐚𝐫𝐞 𝐤𝐞𝐬𝐤𝐭𝐮𝐫𝐠 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐤𝐮𝐢 𝐯𝐚𝐚𝐭𝐚𝐦𝐢𝐬𝐯ää𝐫𝐬𝐮𝐬 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐠𝐚 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐚𝐬𝐣𝐚 𝐣𝐮𝐮𝐫𝐞𝐬 𝐨𝐧 𝐤𝐚𝐤𝐬 𝐣𝐚𝐦𝐚𝐤𝐨𝐡𝐭𝐚: 𝟏) t𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐧 𝐯ä𝐡𝐞, 𝟐) t𝐮𝐫𝐢𝐬𝐦𝐢𝐡𝐨𝐨𝐚𝐞𝐠 𝐤𝐞𝐬𝐭𝐚𝐛 𝐩𝐚𝐚𝐫 𝐤𝐮𝐮𝐝. 𝐒𝐞𝐝𝐚 𝐚𝐫𝐯𝐞𝐬𝐬𝐞 𝐯õ𝐭𝐭𝐞𝐬 𝐭𝐮𝐧𝐝𝐮𝐛 𝐦𝐮𝐥𝐥𝐞, 𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐠𝐢 𝐤𝐨𝐡𝐚𝐥𝐢𝐤𝐮𝐝 (𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚𝐚𝐥𝐬𝐞𝐝 𝟏𝟐-𝐤𝐮𝐮𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐩ü𝐬𝐢𝐤𝐥𝐢𝐞𝐧𝐝𝐢𝐝) ä𝐫𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐝 𝐣𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐮𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐝 𝐧𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐯ä𝐡𝐞𝐬𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐡𝐚𝐫𝐯𝐚 𝐤ä𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐞, 𝐤𝐞𝐬 𝐤𝐚 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐬𝐭 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐬𝐬𝐞 𝐣ä𝐫𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐯ä𝐡𝐞𝐦 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐯𝐚𝐝 𝐣𝐚 𝐬𝐞𝐚𝐥𝐭 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝.

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised