9.3 C
Kuressaare
Neljapäev, 28. oktoober 2021

Küsimused ja vastused elektri börsihindade kohta

Elektri börsihind on viimastel nädalatel purustanud uusi hinnarekordeid ja pannud paljusid peresid muret tundma. Püüan allolevalt anda vastuseid klientide enim küsitud küsimustele ja selgitada, miks kõrged hinnad tekivad, keda need mõjutavad ning mida saab ise ära teha, et elektribörsi hinnamõju minimeerida.

Miks elektrihind nii kõrge on? Siin ei ole ühte põhjust, vaid tegurite kombinatsioon. Tänavu on nõudlus elektri järele olnud suur nii talvel, mil oli pakast, kui ka suvel, kus elektrit kasutati jahutuse eesmärgil. Samuti on majanduskeskkond aktiivne – tarbimine on 8% suurem kui mullu.

Kogu klientide tarbitav elekter ostetakse Põhjamaade ja Baltikumi ühiselt elektriturult. See tähendab, et elektri hind ei kujune ainult sellest, millised elektrijaamad töötavad Eestis, vaid regioonis tervikuna.

Sel aastal on meie turupiirkonnas olnud vähem tuult ja vähem sademeid ehk hüdroenergiat. Suurem tootmise koormus on langenud gaasi- ja kivisöejaamadele, mille omahind on kallim. Seda nii kõrgema CO2 hinna tõttu kui ka gaasi hinna mitmekordse kallinemise tõttu. Lihtsustatult: kui ei saa töötada odavad elektrijaamad, töötavad kallimad.

Mõjutab börsipaketti

Keda siis kõrge börsihind mõjutab? Elektrihinnast rääkides tasub meeles pidada, et kõrged börsihinnad puudutavad ainult börsipaketi valinud kliente. Üle poole Eesti Energia klientidest on oma elektrihinna fikseerinud ning seetõttu pole elektribörsi hinnakõikumistest mõjutatud.

Börsipaketi valinud klientidel tasub olla börsihindadest teadlik, et odavamast hinnast kasu lõigata ja kallima hinnaga tundidel tarbimist vähendada. Börsihind muutub turul iga tund ja ka kodune elektriarvesti peab tarbitud elektri üle tunnipõhist arvestust.
Eesti Energia kliendid saavad jooksvaid elektri börsihindasid ja enda tarbitud elektri kogust vaadata Eesti Energia mobiiliäpist. Paljud börsipaketiga liitunud kliendid kasutavad seda infot selleks, et ajastada oma kodumasinaid (pesumasinat, boilerit, elektrikerist) tööle kõige soodsama hinnaga tunnile ning seeläbi säästa.

Kaaluda paketivahetust

Mida elektritarbija kliendina teha saab? Erakliendina tasub kaaluda üha hoolikamalt läbi, kas eelistada fikseeritud hinnaga paketti või võtta hinnakõikumiste risk ning otsustada börsihinnast sõltuva paketi kasuks.
Üha rohkem on aga neid, kes soovivad pikaajalist kindlust hinnakõikumiste vastu ja selleks on hea lahendus hakata ise päikesepaneelide abil elektrit tootma.

Tarbides kohapeal toodetud elektrit jääb ostmata kallis võrguelekter, kus on sees võrgutasud, aktsiis ja maksud. Päikesepaneelide paigaldamine on üks lihtsamaid viise hakata ise rohelise elektri tootjaks. Üldiselt on võimalik päikesepaneelidega vähendada elektriarvet poole võrra.

Kuidas energiakuludelt kokku hoida? Energiat on lihtsate nippide abil võimalik kokku hoida igas majapidamises. Enamik energiasäästulahendusi võivad märkimisväärselt väiksema arve tuua juba järgmisel kuul.

Ökonoomsem küttesüsteem

Suurim säästupotentsiaal peitub just küttes, sest kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Eramajades on küttekulude alandamine tihti võimalik ökonoomsema küttesüsteemi kasutuselevõtuga. Näiteks tasub kaaluda elektrikütte asendamist maaküttega, vana õliradiaatori või elektripuhuri asendamist energiasäästlikuma õhksoojuspumbaga. Tehtud investeering võib end ära tasuda üpris kiiresti.

Lisaks tasub otsa vaadata vanematele kodumasinatele, mis neelavad tänapäevaste masinatega võrreldes kordades enam elektrit. Kõrges elektrikulus võib süüdi olla nii vana televiisor kui ka pidevalt töötav nõrga energiaklassiga sügavkülmik. Vahetades 20-aastase külmiku uue A++ külmiku vastu saab aastas säästa paarkümmend eurot.

Läbimõeldult energiatarbimist analüüsides ja lahendusi ellu viies saab samm-sammult arveid igas kodus väiksemaks muuta ja külmadele ilmadele rõõmsa ja rahuliku meelega vastu astuda.

3 KOMMENTAARID

guest
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
𝘈𝘯𝘰𝘯𝘶̈𝘶̈𝘮𝘯𝘦
𝘈𝘯𝘰𝘯𝘶̈𝘶̈𝘮𝘯𝘦
1 month ago

Kõige odavam A++ külmkapp maksab 250 €. 𝗞𝘂̈𝘀𝗶𝗺𝘂𝘀 𝟭. Mitu aastat oleks selle (või pisut parema) tasuvusaeg, kui aastas hoiab kokku 20 €.
14 aasta pärast toimib kogu transport elektrit ja elektriga toodetud vesinikku kasutades. 𝗞𝘂̈𝘀𝗶𝗺𝘂𝘀 2. Mitu korda tõuseb selleks ajaks elektri hind Eestis (meretuuleparke selleks ajaks veel ei ole).

Vahur
Vahur
1 month ago

𝐓𝐞𝐠𝐞𝐥𝐢𝐤𝐤𝐮𝐬𝐞𝐬 𝐤𝐮𝐢 𝐤𝐞𝐞𝐠𝐢 𝐫ää𝐠𝐢𝐛 𝐤𝐚𝐥𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐡𝐢𝐧𝐧𝐚𝐬𝐭 𝐣𝐚 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐛 𝐬𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐦õ𝐧𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐭𝐬𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭, 𝐤𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐣𝐚𝐨𝐤𝐬 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐧 𝐨𝐥𝐞𝐦𝐚𝐬 𝐯𝐚𝐢𝐝 𝐤ü𝐥𝐦𝐤𝐚𝐩𝐩𝐢𝐝𝐞𝐬, 𝐩𝐞𝐬𝐮𝐦𝐚𝐬𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐬 𝐣𝐚 𝐤𝐨𝐡𝐯𝐢𝐤𝐞𝐞𝐝𝐮𝐤𝐚𝐧𝐧𝐮𝐝𝐞𝐬, 𝐞𝐢 𝐣𝐚𝐠𝐚 𝐯𝐢𝐬𝐭 𝐢𝐤𝐤𝐚 ü𝐥𝐝𝐬𝐞 öö𝐝 𝐞𝐠𝐚 𝐦ü𝐭𝐬𝐢, 𝐤𝐮𝐡𝐮 𝐬𝐞𝐞 𝐞𝐧𝐚𝐦𝐢𝐤 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚𝐬𝐭 𝐄𝐞𝐬𝐭𝐥𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐤𝐮𝐥𝐮𝐛. 𝐒𝐞𝐞 𝐨𝐧 𝐣𝐮 𝐤öö𝐦𝐞𝐬!

Vahur
Vahur
1 month ago

𝐒𝐞𝐞 𝐧õ𝐮𝐝𝐥𝐮𝐬𝐞 𝐣𝐚 𝐡𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐤𝐞𝐫𝐤𝐢𝐦𝐢𝐬𝐞 𝐬𝐮𝐡𝐞 𝐨𝐧 𝐦𝐢𝐧𝐮 𝐣𝐚𝐨𝐤𝐬 𝐯𝐞𝐢𝐝𝐢 𝐤𝐮𝐦𝐦𝐚𝐥𝐢𝐧𝐞. 𝐌𝐢𝐝𝐚 𝐬𝐞𝐞 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐛ö𝐫𝐬𝐢 𝐣𝐚𝐨𝐤𝐬 𝐭ä𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐦𝐚 𝐩𝐞𝐚𝐤𝐬? 𝐄𝐭 𝐤𝐮𝐢 𝐨𝐧 𝐧õ𝐮𝐝𝐥𝐮𝐬 𝐥𝐢𝐢𝐠𝐚 𝐬𝐮𝐮𝐫, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐛 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚𝐝𝐚? 𝐊𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐥𝐣𝐮𝐝 𝐨𝐧 𝐭ä𝐧𝐚𝐩ä𝐞𝐯𝐚𝐥 𝐧õ𝐮𝐬 𝐨𝐦𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐤𝐨𝐫𝐫𝐢𝐠𝐞𝐞𝐫𝐢𝐦𝐚, 𝐚𝐫𝐯𝐞𝐬𝐭𝐚𝐝𝐞𝐬 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢 𝐦𝐞𝐠𝐚𝐡𝐢𝐧𝐝𝐚? 𝐇𝐞𝐚 𝐤ü𝐥𝐥, 𝐦õ𝐧𝐢 𝐣ä𝐭𝐚𝐛 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐨𝐦𝐚 𝐩𝐞𝐬𝐮 𝐩𝐞𝐬𝐞𝐦𝐚𝐭𝐚 𝐯õ𝐢 𝐤𝐨𝐡𝐯𝐢 𝐣𝐨𝐨𝐦𝐚𝐭𝐚 𝐚𝐠𝐚 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐣𝐮 𝐬𝐮𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐥𝐮𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐣𝐚𝐝.
𝐒𝐮𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐣𝐚𝐝 𝐨𝐧 𝐭öö𝐬𝐭𝐮𝐬𝐞𝐝, 𝐦𝐢𝐬 𝐤𝐚𝐬𝐮𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐬𝐮𝐮𝐫𝐞𝐬 𝐤𝐨𝐠𝐮𝐬𝐞𝐬 𝐯𝐨𝐨𝐥𝐮 𝐣𝐚 𝐞𝐫𝐚𝐢𝐬𝐢𝐤𝐮𝐝, 𝐤𝐞𝐬 𝐤ü𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐦𝐚𝐣𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚𝐦𝐢𝐬𝐢 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐠𝐚. 𝐊𝐚𝐬 𝐭öö𝐬𝐭𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐣ä𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐬𝐮𝐮𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐦𝐖𝐡 𝐩𝐮𝐡𝐮𝐥 𝐭öö 𝐤𝐚𝐭𝐤𝐢 𝐣𝐚 𝐞𝐫𝐚𝐦𝐚𝐣𝐚𝐝 𝐥ü𝐥𝐢𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐤ü𝐥𝐦𝐚𝐠𝐚 𝐬𝐨𝐨𝐣𝐮𝐬𝐩𝐮𝐦𝐛𝐚𝐝 𝐣𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐚𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐝 𝐯ä𝐥𝐣𝐚? 𝐓𝐞𝐠𝐞𝐥𝐢𝐤𝐤𝐮𝐬𝐞𝐬 𝐬𝐞𝐞 𝐧𝐢𝐢 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐣𝐮. 𝐒𝐮𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐣𝐚𝐝 𝐣ää𝐯𝐚𝐝 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐭 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐢𝐦𝐚 𝐧𝐢𝐢 𝐯õ𝐢 𝐭𝐞𝐢𝐬𝐢𝐭𝐢, 𝐨𝐥𝐞𝐧𝐞𝐦𝐚𝐭𝐚 𝐡𝐢𝐧𝐧𝐚𝐬𝐭. 𝐒𝐞𝐞𝐠𝐚 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚𝐠𝐢 𝐞𝐫𝐢𝐭𝐢 𝐚𝐫𝐮, 𝐦𝐢𝐝𝐚 𝐬𝐞𝐞 𝐛ö𝐫𝐬 𝐧𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐡𝐢𝐧𝐝𝐚𝐝𝐞𝐠𝐚 𝐭𝐞𝐡𝐚 𝐬𝐨𝐨𝐯𝐢𝐛, 𝐢𝐠𝐚𝐥 𝐣𝐮𝐡𝐮𝐥 𝐬𝐞𝐞 𝐞𝐢 𝐧ä𝐢 𝐭𝐨𝐢𝐦𝐢𝐯𝐚𝐭 𝐣𝐚 𝐨𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐤𝐚𝐥𝐭 𝐯𝐢𝐢𝐞 𝐤õ𝐢𝐠𝐞 𝐤𝐚𝐥𝐥𝐞𝐢𝐦𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐡𝐢𝐧𝐧𝐚𝐠𝐚 𝐫𝐢𝐢𝐤 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐨𝐩𝐚𝐬. 𝐉𝐮𝐡𝐡𝐮𝐮!!

𝐓𝐢𝐢𝐭𝐬𝐚𝐚𝐫 𝐫ää𝐠𝐢𝐛, 𝐞𝐭 𝐬𝐞𝐞 𝐩𝐮𝐮𝐝𝐮𝐭𝐚𝐛 𝐚𝐢𝐧𝐮𝐥𝐭 𝐛ö𝐫𝐬𝐢𝐩𝐚𝐤𝐞𝐭𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐧𝐮𝐢𝐝 𝐣𝐚 𝐟𝐢𝐤𝐬𝐞𝐞𝐫𝐢𝐭𝐮𝐝 𝐩𝐚𝐤𝐞𝐭𝐢 𝐥𝐞𝐩𝐢𝐧𝐠𝐮𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐬𝐚𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐤𝐞𝐫𝐠𝐞𝐥𝐭 𝐡𝐢𝐧𝐠𝐚𝐭𝐚 𝐚𝐠𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐬𝐭𝐚𝐛 ä𝐫𝐚, 𝐞𝐭 𝐤𝐚 𝐟𝐢𝐤𝐬𝐞𝐞𝐫𝐢𝐭𝐮𝐝 𝐩𝐚𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝 𝐨𝐧 𝐭𝐞𝐡𝐭𝐮𝐝 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐮𝐝 𝐚𝐣𝐚𝐦ää𝐫𝐚𝐠𝐚. 𝐊𝐞𝐬 𝐭𝐞𝐞𝐛 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐞𝐤𝐬 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐤𝐬, 𝐤𝐞𝐬 𝐚𝐚𝐬𝐭𝐚𝐤𝐬, 𝐤𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐢𝐝𝐢 𝐤𝐚𝐮𝐞𝐦𝐚𝐤𝐬. 𝐊𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐥𝐣𝐮 𝐨𝐧 𝐧𝐞𝐢𝐝, 𝐤𝐞𝐥 𝐬𝐚𝐚𝐛 𝐬𝐞𝐞 𝐟𝐢𝐤𝐬𝐞𝐞𝐫𝐢𝐭𝐮𝐝 𝐡𝐢𝐧𝐝 𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐤𝐞𝐬𝐞𝐭 𝐭𝐚𝐥𝐯𝐞, 𝐤𝐮𝐢 𝐥𝐮𝐛𝐚𝐭𝐚𝐤𝐬𝐞 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐤𝐚𝐫𝐦𝐢𝐦𝐚𝐢𝐝 𝐡𝐢𝐧𝐝𝐮, 𝐥ä𝐛𝐢? 𝐌𝐢𝐬 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐭𝐞𝐡𝐚? 𝐒𝐢𝐢𝐬 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐚𝐛𝐢 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞𝐬𝐭 𝐟𝐢𝐤𝐬𝐞𝐞𝐫𝐢𝐭𝐮𝐝 𝐡𝐢𝐧𝐧𝐚𝐬𝐭.

𝐏ä𝐢𝐤𝐞𝐬𝐞𝐩𝐚𝐧𝐞𝐞𝐥𝐢𝐝 𝐯ä𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐚𝐫𝐯𝐞𝐢𝐝 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐞 𝐯õ𝐫𝐫𝐚 𝐚𝐠𝐚 𝐞𝐢 𝐭𝐚𝐬𝐮 𝐮𝐧𝐮𝐬𝐭𝐚𝐝𝐚, 𝐞𝐭 𝐤𝐚 𝐧𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐠𝐚𝐥𝐝𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐬𝐚𝐛 𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐯ä𝐠𝐚 𝐤𝐨𝐫𝐫𝐚𝐥𝐢𝐤𝐤𝐮 𝐡𝐢𝐧𝐝𝐚. 𝐊𝐞𝐥 𝐨𝐧 𝐭𝐚𝐥𝐯𝐞𝐥 𝐨𝐨𝐭𝐚𝐦𝐚𝐬 𝐞𝐞𝐬 𝐥𝐢𝐠𝐢 𝐭𝐮𝐡𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐚𝐫𝐯𝐞𝐝, 𝐬𝐞𝐞 𝐞𝐡𝐤 𝐭õ𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐤𝐚𝐚𝐥𝐮𝐛 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐞𝐥𝐢𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐠𝐚𝐥𝐝𝐚𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐠𝐚 ü𝐥𝐞𝐣ää𝐧𝐮𝐭𝐞𝐥 𝐨𝐧 𝐬𝐞𝐞 𝐭𝐚𝐬𝐮𝐯𝐮𝐬𝐚𝐞𝐠 𝐥𝐢𝐢𝐚𝐥𝐭 𝐩𝐢𝐤𝐤. 𝐒𝐞𝐞𝐠𝐚 𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐚 𝐬𝐞𝐞 𝐩ä𝐢𝐤𝐞𝐬𝐞𝐩𝐚𝐧𝐞𝐞𝐥𝐢𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐠𝐮𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐨𝐥𝐥𝐚 𝐤𝐮𝐢𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐯𝐚𝐫𝐮𝐯ä𝐥𝐣𝐚𝐩ää𝐬.

𝐊𝐚 𝐮𝐮𝐞𝐦𝐚𝐝 𝐬𝐨𝐨𝐣𝐮𝐬𝐩𝐮𝐦𝐛𝐚𝐝 𝐣𝐚 𝐦𝐚𝐚𝐤ü𝐭𝐭𝐞𝐝 𝐯õ𝐭𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐣𝐚𝐡 𝐯ä𝐡𝐞𝐦 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚𝐭 𝐤𝐮𝐢 𝐯𝐚𝐧𝐞𝐦𝐚𝐝 𝐚𝐠𝐚 𝐭𝐞𝐠𝐮 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐢𝐤𝐤𝐚𝐠𝐢 𝐬𝐞𝐥𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐬𝐞𝐧𝐝𝐢𝐭𝐞𝐠𝐚, 𝐦𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐯õ𝐢𝐝 𝐡𝐨𝐦𝐦𝐢𝐤𝐮𝐬𝐭 õ𝐡𝐭𝐮𝐧𝐢 𝐦𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐮𝐦𝐢 𝐩𝐞𝐚𝐥 𝐡𝐮𝐮𝐠𝐚𝐦𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐣𝐚 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐤𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚𝐭𝐮𝐥𝐭 𝐡𝐢𝐧𝐠𝐚𝐭𝐚, 𝐤𝐮𝐢𝐝𝐚𝐬 𝐬𝐚 𝐦𝐚𝐚𝐢𝐥𝐦𝐚 𝐩ää𝐬𝐭𝐚𝐝. 𝐒𝐞𝐥𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐢𝐬𝐞𝐧𝐝𝐢𝐝 𝐯õ𝐢𝐯𝐚𝐝 𝐦𝐚𝐣𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚𝐦𝐢𝐬𝐭𝐞𝐬 𝐭𝐞𝐡𝐚 𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐩ä𝐫𝐢𝐬 𝐦𝐢𝐭𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣𝐚𝐞𝐮𝐫𝐨𝐬𝐞𝐢𝐝 𝐚𝐫𝐯𝐞𝐢𝐝. 𝐒𝐞𝐞 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐯ä𝐢𝐤𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫. 𝐕õ𝐢𝐦𝐚𝐥𝐮𝐬 𝐦𝐮𝐢𝐝𝐮𝐠𝐢 𝐮𝐮𝐞𝐦𝐚𝐭𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐣𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚𝐦𝐢𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐭𝐚𝐚𝐬 𝐤𝐢𝐯𝐢𝐚𝐞𝐠𝐚 𝐭𝐚𝐠𝐚𝐬𝐢 𝐦𝐢𝐧𝐧𝐚 𝐣𝐚 𝐨𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐢𝐝𝐮𝐤ü𝐭𝐭𝐞𝐠𝐚 𝐤𝐚𝐭𝐥𝐚𝐦𝐚𝐣𝐮 𝐤𝐞𝐥𝐝𝐫𝐢𝐭𝐞𝐬𝐬𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐧𝐚. 𝐀𝐢𝐧𝐮𝐤𝐞 𝐦𝐮𝐫𝐞 𝐨𝐧 𝐬𝐞𝐞, 𝐞𝐭 𝐩𝐚𝐥𝐣𝐮𝐝 𝐭ä𝐧𝐚𝐩ä𝐞𝐯𝐚 𝐦𝐚𝐣𝐚𝐝 𝐞𝐡𝐢𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐬𝐞 𝐣𝐮𝐛𝐚 𝐢𝐥𝐦𝐚 𝐤𝐞𝐥𝐝𝐫𝐢𝐭𝐞𝐭𝐚. 𝐌𝐢𝐝𝐚 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐭𝐞𝐡𝐚? Õ𝐮𝐞 𝐞𝐫𝐚𝐥𝐝𝐢 𝐤𝐚𝐭𝐥𝐚𝐦𝐚𝐣𝐚? 𝐉𝐚 ä𝐫𝐦𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐬𝐭𝐚, 𝐞𝐭 𝐤õ𝐢𝐤 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐞𝐦𝐢𝐝 𝐨𝐧 𝐦𝐞𝐢𝐥 𝐭ä𝐧𝐮 𝐊𝐞𝐬𝐤𝐞𝐫𝐚𝐤𝐨𝐧𝐧𝐚 𝐣𝐚 𝐑𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢𝐞𝐫𝐚𝐤𝐨𝐧𝐧𝐚 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐢𝐢𝐝𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐡𝐞𝐩öö𝐫𝐝𝐞𝐥𝐞. 𝐏𝐚𝐥𝐣𝐮 õ𝐧𝐧𝐞 𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 𝐤õ𝐢𝐠𝐢𝐥𝐞! :))))

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised