12.1 C
Kuressaare
Neljapäev, 21. oktoober 2021

Koroonaaegset lugemist – „See sõbralik maailm”

Saaremaa vanim pidevalt tegutsev vabakutseline ajakirjanik Enda Naaber üllitas hiljuti väikese jutukogumiku „See sõbralik maailm”. Autoriteks on luuletaja Ingel Tael, kes on saare naistele tuttav ajakirja Eesti Naine kauaaegse tubli ajakirjaniku Milla Mägina.

Saarlastele on teada – tuntud ka Pärnu noormees Toomas Kuter, kes on korduvalt Saare- ja Muhumaa rahvast rõõmustanud kontsertidel kaunite vene romanssidega. Ja muidugi mõista kuressaarlased Anne-Marie Suurpere ja koostaja Enda Naaber.

Kogumikukese lugudest kumab kodusoojust ja turvalisust. Pikaleveninud koroonaaeg on räsinud meid kõiki, eriti linnaelanikke, kes on kaua istunud oma nelja seina vahel. Asjata pole tõusnud nende osakaal, kes otsivad maakodu rajamise võimalusi. Lemmikloomad on paljudele inimestele läbi aegade andnud turvatunnet, eriti neile, kel puuduvad lähedased või on nad kaugel. Lemmikloom vajab hoolitsust ja tähelepanu, kes oskab mitmekordselt ka vastata oma kiindumusega.

Kogumikku lugedes tundub, et parimaks loomapsühholoogiks osutub Anne-Marie Suurpere, kes nendib oma jutustuse „Mihkel” lõpus: „Ja nii saab üks enda poolt kasvatatud, hästi koheldud ja hästi hoitud arukas ning sõbralik loom osaks sinu kodust, osaks sinu elust, osaks sinust enesest.”

Suure soojusega kirjeldab ka Milla Mägi oma pojale kingitud kollit, kes sai nimeks Semu ja kasvamise käigus muutus Semmuks.
Koer, kellest sai sõber pere kõigile liikmetele, seda täiesti erineval moel. „Rõõm, särav rõõm oli peamine, mida ta kõigi meie tegemistesse tõi… Mõnikord ilmub Semmu ikka veel. Unedes.”

Väärtuslik maailm

Toomas Kuter kirjeldab Marusjat valge kasukaga, mida ilmestasid mustad laigud, kes ei sarnanenud ühegi teise kassiga Lasnamäel. Lugu on pisut ulmeline, aga miks mitte mõtiskleda kasside ülemaailmsest võrgustikust. Ja Marusja Lasnamäe üheksakordse paneelmaja kuuenda korruse korterist annab selleks Toomas Kuteri mõtiskluse kaudu ka võimaluse. Ta on lisanud ka luuletuse „Pärdik ja madu”, mille on noodistanud Andranik Kechek. Loodame, et Toomas oma kauni baritoniga läheb edaspidi ka mõnesse Kuressaare lasteaeda väikesi saarlasi lauluga lõbustama.
Enda Naaber on aegade jooksul loodusest ja loomadest palju kirjutanud nii proosas kui luules. Tema lemmikud on muidugi koerad, aga ka ahvid, siilid, öökullid, lepatriinud, linnud…

„Avastage maailma, loodust! Kõik on nii imeline. Ja siis ühel päeval leiate, et isegi ämblikuvõrku purustada on patt. Te leiate, kui väärtuslikus maailmas me elame. Kui palju on elus armastust, kui palju sõpru meil on.” Kes siis veel nii pateetiliselt loodusest kirjutaks kui inimene, kes suure kire ja järjekindlusega propageerib rohelist mõtlemist ja rohelist elulaadi Saare- ja Muhumaal.
Koroonaaja üksinduses ja eraldatuses on hea lugeda lemmikloomadest, veel parem neid oma sõpradeks pidada.

Ainu Kään, koroonapagenduses muhulane

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised