11.1 C
Kuressaare
Neljapäev, 23. september 2021
spot_img

Uus reaalsus vajab harjumist

Hiljuti tuli ühel suveüritusel tõendada enda vaktsineeritust. Näitasin hea meelega ette digiloost allalaetud tõendi ja juhatati edasi. Uus reaalsus on kohal. Sama oli ühes Tartu kohvikus. Telefon välja ja sertifikaat avaski tee. Koroonapassi kandmine on nüüd sama, kui hoida rahakotis ID-kaarti. Kui tahame ühiskonna toimimist, tema lahtihoidmist, siis nii peabki. Täna nõuatakse paljudes riikides vaktsineerimistõendi näitamist.

Vaktsiinivastaste põhiargument on inimese keha puutumatus. See on isiklik ja keegi ei saa sundida või ülevalt käske jagada. Kui ühel päeval oled haiglas voolikute ja aparaatide küljes, siis on see äkitselt kõigi asi ning maksumaksjad hakkavad kallist ravi kinni maksma.
Ööpäev intensiivpalatis võib ulatuda mitme tuhande euroni. Kui vaktsiinivastane ei hooli teistest ja jääb haigeks, siis miks peame meie hoolima ja teda ravima.

Ühine võitlus

Viirushaigus ei ole pelgalt inimese isiklik küsimus, see on kõigi ühine võitlus. Ohtu satub nii enda kui töökaaslaste ja sõprade tervis. Kui arvatakse, et vaktsineerimise ja koroonapassi nõudmisega riivatakse kellegi õigusi, siis ei tasu tulevikus arstidelt ja riigilt abi otsida. Täna on kõigil kaks valikut – elu ja surm. Kolmandat pole. Targem on teha kaitsesüst, kui kanda maski ja taluda piiranguid. Tõele otsa vaadates on täna positiivse proovi andnutest ligi 80% vaktsineerimata.

Paar päeva tagasi helises mu taskutelefon ja üks valvas kodanik kurtis, et ta ei näe bussis maskikandjaid. Söakas proua olevat koguni mitmele kaassõitjale märkused teinud.
Tema soovis, et ametnikud peaksid hakkama rangemalt kontrollima maskide kandmist. Suuremates bussijaamades peaksid vastas olema suisa abipolitseinikud, et reeglite rikkujaid tabada ja karistada. Me ei pea pöörduma tagasi totalitarismi, kus kõike lahendati jõuvõtetega.

Mina ja paljud teised ei soovi olla käskude ja keeldude ajastus. See sai otsa juba 30 aastat tagasi. Lõpetame need kaebamised. Inimene tunnetab ise tervislikku seisundit, kui immuunsus on nõrk ja peetakse vajalikuks mask ette panna, siis nii tehtagu.
Neid inimesi ei pea naeruvääristama. Õigustatud on nende pahameel, kes ütlevad, miks ma vaktsineerisin ennast, kui kevadel lubati vabamat elu, aga nüüd oleme keeldude keskel.

Noored ja töölkäijad

Valitsust nõustava teadusnõukoja liikmed peaksid täna tõsiselt endaga aru pidama. Kus te olite, kui juuni algul kaotasite kõik piirangud ja tegite lahti ööklubid. Need on täna vaktsineerimata noori täis ja viirus aina levib. Lubati igasuguste piirarvudeta firmade suvepäevade ja festivalide pidamine. Tark öelnuks stopp!, kui tahate rahulikku sügist ja avatud elu, vajutame koos pidurit. Täna näeme nakatumise kasvu kõigis maakondades.
Eks sellegi taga peituvad mõne nädala tagused noortele suunatud festivalid. Käidi Viljandi ja Viru folgil, kus oli koos hulgaliselt noori, kes on valdavalt vaktsineerimata.
Nüüd, kui suveüritustega on varsti lõpp, jääb loota rahunemist. Sellele peavad kõik kaasa aitama. Täna ei kuule suurt midagi Venemaalt, Suurbritanniast, Portugalist ja Hispaaniast. Sealgi olid nakatumisnumbrid kasvufaasis.

Võtame lõpuks fookusesse noored ja töölkäijad. Just nemad vajavad kiiret kaitset kõige enam, sest said vaktsineerima alles pärast jaanipäeva. Noorte seas on vastuseisjaid kõige vähem.

Nad saavad aru, et mitmendat aastat distantsõppel olla on liiast. Mitmed sügisesed suuremad väliüritused on veel ees, küll needki ära peetakse.
Valitsuse soov on, et erasektor ise kehtestaks viiruse tõrjeks meetmed. Nii saab vältida karme piiranguid. Veel parem kui vaktsineeritute ring lähiajal jõudsalt laieneb. Vaktsineerimistõendi ettenäitamine on oluliselt kergem kui elada piirangutega. Iga uus asi vajab harjumist.

4 KOMMENTAARID

guest
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
REIN
REIN
1 month ago

Kui tahame ühiskonna toimimist, tema lahtihoidmist, siis TULEB VAKTSIINIPASSI EBASEADUSLIK NÕUDMINE KÕRVALDADA! Ja mis haiglasse sattumisest see mees oma demagoogiaga jutlustab? 1000 inimesest 999 ei põe seda covidit mitte kuidagigi!

Vahur
Vahur
30 days ago
Vasta  REIN

𝐑𝐞𝐢𝐧 ä𝐫𝐚 𝐚𝐣𝐚 𝐤ä𝐠𝐮! 𝐒𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐥𝐞 𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐭𝐮𝐭𝐭𝐚𝐯𝐚𝐭 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐬𝐭, 𝐤𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐚𝐥 𝐦𝐢𝐧𝐠𝐞𝐢𝐝 𝐧ä𝐢𝐭𝐞𝐢𝐝 𝐯õ𝐭𝐭𝐚 𝐬𝐚𝐚𝐤𝐬𝐢𝐝! 𝐕𝐚𝐞𝐯𝐚𝐥𝐭 𝐬𝐮𝐥 𝐤ü𝐦𝐦𝐞𝐠𝐢 𝐨𝐧. 𝐉𝐚 𝐤𝐮𝐢 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐤ü𝐦𝐦𝐞 𝐤𝐚 𝐬𝐚𝐦𝐚𝐬𝐮𝐠𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐩𝐮𝐝𝐫𝐮𝐥𝐨𝐢𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐧𝐚𝐠𝐮 𝐬𝐢𝐧𝐚, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐩𝐨𝐥𝐞 𝐢𝐦𝐞, 𝐦𝐢𝐤𝐬 𝐬𝐚 𝐤𝐨𝐫𝐨𝐨𝐧𝐚 𝐤𝐮𝐫𝐣𝐞𝐦𝐚𝐭 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐭 𝐧ä𝐢𝐧𝐮𝐝 𝐩𝐨𝐥𝐞. 𝐌𝐚 𝐨𝐥𝐞𝐧 𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐯ä𝐠𝐚 𝐤𝐚𝐫𝐦𝐢𝐝𝐞𝐬 𝐨𝐥𝐮𝐝𝐞𝐬 𝐤𝐨𝐫𝐨𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐧ä𝐢𝐧𝐮𝐝 𝐣𝐚 𝐯õ𝐢𝐧 𝐤𝐨𝐡𝐞 𝐥𝐚𝐮𝐬𝐤𝐢𝐧𝐝𝐥𝐚𝐥𝐭 𝐬𝐢𝐧𝐮 𝐥𝐨𝐥𝐥𝐢 𝐣𝐮𝐭𝐮 𝐦𝐚𝐡𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐝𝐚𝐝𝐚. 𝐎𝐧 𝐨𝐥𝐧𝐮𝐝 𝐭𝐮𝐭𝐭𝐚𝐯𝐚𝐢𝐝 (𝐣𝐚 𝐤𝐮𝐬𝐣𝐮𝐮𝐫𝐞𝐬 𝐭ä𝐢𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐢𝐝 𝐭𝐮𝐭𝐭𝐚𝐯𝐚𝐢𝐝), 𝐤𝐞𝐬 𝐬𝐚𝐚𝐯𝐚𝐝 𝐧üü𝐝 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐨𝐦𝐚 𝐭𝐞𝐢𝐬𝐭 𝐬ü𝐧𝐧𝐢𝐩ä𝐞𝐯𝐚 𝐭ä𝐡𝐢𝐬𝐭𝐚𝐝𝐚. 𝐌𝐚 𝐞𝐢 𝐭𝐞𝐚, 𝐯õ𝐢𝐛-𝐨𝐥𝐥𝐚 𝐨𝐧 𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐢𝐧𝐠𝐢𝐝 𝐌𝐚𝐭𝐫𝐢𝐤𝐬𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐥𝐢𝐝 𝐞𝐞𝐬 𝐣𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐞𝐧 𝐬𝐞𝐝𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐩𝐞𝐬𝐮 𝐤𝐮𝐢𝐝𝐚𝐠𝐢 𝐞𝐫𝐢𝐭𝐢 𝟖𝐃-𝐬 𝐯õ𝐢 𝐨𝐧 𝐚𝐬𝐣𝐚𝐥𝐨𝐨𝐝 𝐦𝐢𝐥𝐥𝐞𝐬𝐤𝐢 𝐦𝐮𝐮𝐬 𝐚𝐠𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐚𝐧 𝐤õ𝐢𝐠𝐢𝐥𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐧𝐢𝐭𝐚𝐝𝐚, 𝐞𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐮 𝐞𝐢 𝐨𝐥𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐣𝐚𝐠𝐚. 𝐄𝐢 𝐭𝐚𝐬𝐮 𝐡ü𝐬𝐭𝐞𝐞𝐫𝐢𝐭𝐬𝐞𝐝𝐚 𝐣𝐚 𝐡𝐢𝐫𝐦𝐮𝐭𝐚𝐝𝐚 𝐤𝐨𝐫𝐨𝐨𝐧𝐚𝐠𝐚 𝐚𝐠𝐚 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐞𝐢 𝐭𝐚𝐬𝐮 𝐤𝐚 ü𝐥𝐞𝐨𝐥𝐞𝐯𝐚𝐥𝐭 𝐚𝐬𝐣𝐚 𝐬𝐮𝐡𝐭𝐮𝐝𝐚. 𝐊𝐮𝐢 𝐨𝐧 𝐯𝐚𝐣𝐚, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐤𝐚𝐧𝐧𝐚𝐝𝐤𝐢 𝐦𝐚𝐬𝐤𝐢 𝐭𝐞𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐚𝐫𝐛𝐞𝐤𝐬 𝐣𝐚 𝐤𝐮𝐢 𝐨𝐧 𝐯𝐚𝐣𝐚, 𝐬𝐢𝐢𝐬 𝐭𝐞𝐞𝐝 𝐤𝐚 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐯õ𝐢 𝐯𝐚𝐤𝐭𝐬𝐢𝐧𝐞𝐞𝐫𝐢𝐝.

Vahur
Vahur
1 month ago

Mul on ainult hobusepass, sellega vist rahva sekka ei lubata.

Vahurile
Vahurile
30 days ago
Vasta  Vahur

Aga Sõmerale passid sa sellega suurepäraselt.

12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised