8.8 C
Kuressaare
Neljapäev, 23. september 2021
spot_img

Saarte Suvenädal | Hea Saaremaa kultuurisõber!

Olukord maailmas on murettekitav. Olukord Eestis on segadust täis. Sellisel ajal on ainuke lahendus tulla teatrisse ning võtta kaasa ka sõber, kaaslane, ema, isa, õde või vend.

Tulla, et leida hingekosutust, usku, lootust ja rõõmu. Juba enne koroonat olen oma lavastustega inimestele püüdnud pakkuda hingetuge. Pakkuda usku iseendasse, usku sellesse, et ei saa me üksteiseta, ei oska ja polegi vaja leppida elamisega isoleeritult omaette.
Nii nagu me aasta sadade vältel oleme otsinud õnne – toetudes sõbra õlale – nii kestab see inimlik vajadus ajast aega. Hoolimata hirmust, hoolimata haigustest, hoolimata käskudest-keeldudest, loodame meie ikka paremat tulevikku.

Sellest innustunult tekkis seitse aastat tagasi idee rääkida teatrilaval vene helilooja Pjotr Tšaikovski elust ja loomingust. Dramaturg Urmas Lennuk, kes Saaremaal ju teada-tuntud tegelane, haaras pliiatsi ja kirjutas kirgliku, humoorika, traagilise ja ülimalt emotsionaalse näidendi „Kui seda metsa ees ei oleks”.

Urmas kohe ei oska teisiti. Tema kirjutab ikka valuga ja eluga ja poeb niimoodi inimese hinge sisse. Nii ka seekord. Lavastajana vaimustusin loost, kutsusin kampa Rakvere Teatri näitlejad Ülle Lichtfeldti, Eduard Salmistu, Madis Mäeoru ning Margareth Villersi ja koos vaimustusime.
Vaimustusime Ida-Virumaal, Harjumaal ning isegi Peipsi ääres Sibulateel. Igal pool nakatas meie vaimustus vaatajaidgi. Igale poole kutsuti meid järgmisel suvel tagasi, sest vaimustuda tahtjaid tuli juurde.

Muidugi läheksime veel ja veel vaimustama, kuid me tunneme, et nüüd on õige aeg lasta lool minna. Seitsmes suvi on kohe seljataga ja kahjuks jääb seljataha ka ühe ilusa lavaloo lehekülg.

Hea Saaremaa inimene, tulemas on erakordne sündmus. Meie väike projektiteater on otsustanud mängida päris viimased kaks etendust Kuressaare linnateatris 30. ja 31. augustil kell 19. See erakordne etendus lõpetab oma teekonna enne kaduvikku hajumist just Saaremaal. Miks Saaremaal?

Esiteks sellepärast, et väikesele projektiteatrile meeldivad suured väljakutsed ja teiseks, Teie ju Saaremaal armastate klassikalist muusikat ja ooperipäevi ja kolmandaks… Saaremaa publikust paremat pole kuskil maal!

Pean kohe rahustama, Tšaikovski elu ei olnud ainult klassikaline ooper. Eluloo kirjutajad lasevad uskuda, et tegelik elu oli Tšaikovskil kui ehtne rahvamuusika. Täis lorilaule ja balalaika meloodiaid. Tulge vaatama, saate teada.

Igal juhul lubame, et Urmas Lennuk on kirjutanud loo, kust igaüks leiab midagi. Kus saab nii nutta kui naerda, kus on elavat muusikat, suurejoonelist sümfooniat, kus panused on kõrged ja võidud ning kaotused käivad käsikäes.

Hea Saaremaa inimene, kui Sa tuled teatrisse, ja ma loodan, et Sa tuled, siis tule tervena! Võta kaasa oma tõendid ja paberid, et oled tõepoolest teistele ohutu.

Meie kinnitame Sulle, et võtame oma tõendid ka kaasa ja haigena lava peale ei roni. Loodan väga, et paljud tulevad meiega koos hüvasti jätuks lehvitama suurepärasele armastusloole! Meid võib lohutada kurval tunnil vaid vankumatu usk, et tõeliselt suured mälestused ei sure kunagi!

Alati oma publiku teenistuses,
lavastaja Eili Neuhaus

Etendus „Kui seda metsa ees ei oleks”
Autor Urmas Lennuk
30. ja 31. augustil kl 19 Kuressaare linnateatris

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised