2 C
Kuressaare
Esmaspäev, 20. september 2021
spot_img

Ainulaadne ajastut koondav autobiograafia

Enda Naaberi autobiograafia kujutab enesest rohketest erinevatest kirjanduslikest vormidest koosnevat ülevaadet, mis on sedavõrd omanäoline, et teda on raske konkreetse kirjandusliku määratluse alla paigutada.
Raamatus on hulgaliselt meenutuskilde ja mõtteid Eesti elu suurkujudest. Enamust neist seob autoriga isiklik kokkupuude, hingesugulus ning väärtushinnangute samasus. See moodustab kauni ning omapärase kultuuriloolise terviku, mis lisaks faktidele ka emotsionaalset värskust pakub.
Nõnda avanevad tuntud persoonid ja nende sisemine maailm Enda Naaberi kogumikus uudses, huvitavas ning koduste nüanssidega soe-sõbralikus vormis.
Delikaatse, intiimse ja inimlikult tundliku osa raamatust moodustavad kirjad, millest nii mõnigi Enda Naaberi ja tema hingesugulaste sisemist ergastumist tutvustab.

Raamatus on rohkesti etüüde, mõttekilde, mõtisklusi, haikusid ja aforisme – lühivorme, mis Enda Naaberi loomingust lõviosa moodustavad ning milles ta Eesti omapäraseimate kirjanike ridadesse kuulub. Nagu ka luuletusi.

Enda Naaberi kirjanduslik maailm on poeetiline, seda nii seotud kõnes, kui ka vabas vormis esitatud tekstides. Isegi tema artiklid ja faktipõhised pajatused on poeetilis-romantilise alatooniga.

Lisaks tavavormis luulele on kogumikus pühendusluulet, lühivärsse, eraldi alajaotuse moodustavad kodule pühendatud luuletused.

Naaber on auväärse loometee jooksul palju reisinud ning maailma erinevates paikades viibinud. Ta on raamatusse lükkinud ülevaate oma reisi- ning matkaradadest.

Faktoloogilises plaanis on oluline seegi, et autor on andnud konkreetse, nimekirjadena esitatud ülevaate oma kõikidest kuni raamatu “Kutsun sõnu koju” ilmumiseni välja antud raamatutest, maalidest, kollektsioonidest.

Tavaliselt kirjutatakse autobiograafia kas faktidel või siis kunstiliselt loodud tervikul põhineva ühtse raamatu või kujunduslike alapeatükkidena koosneva tekstina. Siingi on Naaber, nagu mitmeski teises teoses, leidnud ainulaadse ning temale omase vormi. Antud raamatus on selleks erinevate autobiograafiliste loomevormide faktoloogial põhinev, kuid ilukirjanduslikult vormistatud eriilmeliste kirjatööde koondamine tervikuks. Teos kujutab enesest nii teaduspõhiselt, kui kunstiliselt väärtuslikku materjali.
Kuna Enda Naaberile on lähedane loodus, kumab seegi raamatu erinevatest jaotustest tuntavalt läbi. Loodust toovad lugejateni lähemale fotod, millest paljude autoriks on kas Enda ise või tema pereliikmed Leo Nipsust ja Tiina Linno. Pere ja sõbrad on autorile suur väärtus, neist kirjutab ta erilise soojuse ja hellusega.
Raamatu lõpetab Enda Naaberi sisukas, filosoofilise alatooniga jutustus “Kolm. Kolm. Kolm”. Me elame triaalses maailmas, seega on kolm autori loomingus otsekui müstiline sümbol.

“Kutsun sõnu koju” on autobiograafia, mis kujutab enesest omamoodi kokkuvõtet ühest perioodist Eesti ühiskonna selles kihis, mille on kujundanud intellektuaalid, loojad, looduslapsed ning puhta, siira hingega inimesed.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised