8.6 C
Kuressaare
Pühapäev, 24. oktoober 2021

Quo Vadis, Eesti?

Juuli esimesel päeval jõudsid suurde vahefinišisse OECD eestvedamisel peetud ettevõtete globaalse maksustamise läbirääkimised. 130 riiki ja jurisdiktsiooni, sh kõik G7 ja G20 riigid, kaasa arvatud Venemaa, India ja Hiina kirjutasid alla uuele laiapõhjalisele maksuleppele, mis on suurim üleilmne maksureform viimase sajandi jooksul.
Nii kurb kui see ka ei ole, ei kirjutanud sellele ajaloolisele kokkuleppele alla üheksa läbirääkimistel osalenud riiki 139-st. Neist ühel – Peruul, puudub hetkel toimiv valitsus, ülejäänud kaheksa eemalejääjat on Eesti, Ungari, Iirimaa, Nigeeria, Keenia, Sri Lanka, Barbados ja St Vincent & the Grenadines. Tore seltskond küll, kuhu Eesti on sattunud!
Lisaks meile on OECD (ja EL) liikmed Iirimaa ja Ungari. Iirimaa on kaitsmas oma 12,5% tulumaksu, mis on olnud väga tugev stiimul ennekõike USA suurfirmadele toomaks oma Euroopa peakorterid Iirimaale; Iirimaa omakorda on sellelt saanud arvestatavat maksutulu. Ungaris on ettevõtete tulumaks vaid 9%, aga ungarlased on viimasel ajal pea igas asjas mingit oma rida ajanud. Samas liitusid ettevõtete globaalse maksustamise leppega Å veits ja Bahama, mis mõlemad on tuntud kui väga soodsa maksukeskkonnaga riigid.
Maksukokkulepe koosneb kahest sambast. I sambas lepiti kokku, et teatud käibe/kasuminumbrite alusel jagatakse globaalsete hiidude (tehnoloogia, farmaatsia jmt.) kasumid ümber nii, et nende firmade emariikide kaudu liigub maksuraha sinna, kus nendel ettevõtetel on märkimisväärsed käibed ja kasumid, aga pole füüsilist kohalolu. OECD hindab, et nii jagatakse aastas ümber ca 100 miljardit USD.
Digimaksu ei tule

Sellest 100 miljardist saaks oma osa ka Eesti, kuna hetkel Google, Facebook jmt. ettevõtted siin makse ei maksa. Selle kokkuleppe üks osa on ka see, et digimaksu ei tule ja need Euroopa suurriigid, kus see on kehtestatud, näiteks UK ja Prantsusmaa, kaotavad oma digimaksu.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised