6.3 C
Kuressaare
Laupäev, 16. oktoober 2021

Algasid kauaoodatud Saaremaa ooperipäevad

Tänavused ooperipäevad on sündinud tavapärasest erilisemates tingimustes ning nõudnud korraldajalt tööd samaaegselt mitme stsenaariumiga ja pidevat valmisolekut ootamatusteks.
“Olen südamest tänulik kõigile partneritele, kes on meid sellel teel oma targa nõu ja jõuga toetanud,” lausus Eesti Kontserdi juht ja Saaremaa ooperipäevade peaprodutsent Kertu Orro. “Saan rahuliku südamega öelda – jah, nad toimuvad taas!”
Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk meenutas kuulsa vene laulja Fjodor Å aljapini sõnu, kes on öelnud, et kunst võib üle elada ka langusperioode, aga ta on igavene kui elu ise.
Venemaa rahvakunstnik Juri Aleksandrov
“Kui aastal 1999 pani Ludmilla Toon ooperipisiku Saaremaale kasvama, siis just nii elujõulisena on ooperipäevad siin ka püsinud,” sõnas Mikk.
“Nõukogude liidus oli kaks ooperiteatrit, Suur Teater Moskvas ja tänane Maria Teater Peterburis, kes hoidsid seda kunsti õigetel rööbastel. Pärast seda, kui Suure Teatri professor Boriss Aleksandrovitš Pokrovski Moskvas oma kammerooperi asutas, otsustasid kaks nooremat lavastajat Juri Aleksandrov 1987. aastal asutada Peterburi kammerooperi ja Dmitri Berkman 1990. aastal oma eksperimentaalse ooperiteatri Helikon Moskvas. Need kaks teatrit on andnud uue tõuke ja lähenemisnurga ooperikunstile tänapäevases maailmas.”
Arne Mikk rõõmustas, et Venemaa rahvakunstnik Juri Aleksandrov, kes on jõudnud lavastada Metropolitan operas, La Scalas ja Arena de Veronas, oma teatri loominguga tänavu ooperipäevi kostitab.
Kultuuriminister Anneli Oti sõnul on Saaremaa ooperipäevad kui tuntuim ja tugevaim kultuurisündmus end Eesti kultuurimaastikule kuldsete tähtedega kirjutanud. Ta avaldas korraldajatele tunnustust, kes sellisel keerulisel ajal on suutnud hoida tahet ja motivatsiooni ning leida võimalused ooperipäevad teoks teha.
“Pole kahtlusti, et kõik need inimesed, kes on panustanud sündmuse õnnestumisse, väärivad suurt tänu ja imetlust,” sõnas ta.
XV ooperipäevade peaesineja Poolast

Tervitussõnu laususid veel Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ja ooperipäevade peatoetaja Olerexi esindaja Piret Miller, samuti Saaremaa ooperipäevade tegevprodutsent Jüri Leiten, Peterburi kammerooperi direktor Jevgeni

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised