5 C
Kuressaare
Esmaspäev, 18. oktoober 2021

Batka päästis Putini

 Veel 1996. aastal sõlmis ta liitriigi  leppe toonase Vene presidendi Jeltšiniga, mis kinnistas ka Venemaa relvajõud Valgevene pinnal. Vladimir Putiniga koos aga moodustavad nad erilise tandemi, mille vastu Lääs pole siiani õiget rohtu leidnud. Kui seda üldse on tõsiselt üritatud, sest pidevalt korrutatav väide “Lukašenka on Euroopa viimane diktaator” tähendab ju seda, et Putin polegi kõige hullem. Ehkki tegelikult on, mida samuti teades ja arvestades ongi kaks diktaatorit toimetanud koos juba 20 aastat.
2014. aastal sattusid mõlemad Ukrainaga seotult kriisi, mille puhkedes tehti huvitav rollide vahetus ning Lukašenka muutus Lääne silmis paremaks, sest hakkas vahendama konflikti lahendamist Ida-Ukrainas. Preemiaks andis Lääs õiguse Euroopa mängude (2019) ja jäähoki MM korraldamiseks. Viimane toimub praegu hoopis Riias ja ka Minski vahendusega Ukraina asjus on lõpp. Seda tulenevalt pigem presidendi vahetusest USA-s, mis lubas Läänel lõpetada Lukašenka pimesi usaldamise.
Poliitika muutmise peateguriks oli siiski Valgevene naiste mullune mitu kuud käinud massiline peksmine selle eest, et nad protestisid presidendivalimiste võltsitud tulemuste vastu. Lukašenkaga neil kuudel pidevalt kohtunud Putin oli naabrimehe tehtuga selgelt rahul, sest Venemaal seisid presidendivalimised ees ja selle aasta algul alanud Aleksei Navalnõi ja tema toetajate “kohtlemine” ei erinenud karvavõrdki Valgevene tänavail kordasaadetust.
Batka ja Putin on ka sel aastal regulaarselt suhelnud ja mõistagi ärritab mehi nende välistamine suurest poliitikast. G7 ehk maailma seitse majandust juhtivat riiki on kohtunud, USA uus president Biden on Valges Majas kostitanud Jaapani ja Lõuna-Korea liidreid. Riigisekretär Blinken kohtus veel märtsis Hiina kolleegiga Alaskal ja alles nüüd Venemaa välisministri Lavroviga Islandil. Ehk siis, Venemaa president Putin, kes pidevalt kuulutab, et temal on maailma võimsamad relvad, istub üksnes suure poliitika ootelehel, kuna tema ja Bideni kohtumisaeg on lahtine. Biden aga andis ajakirjaniku küsimusele, kas Putin on mõrvar,  jaatava vastuse.

Sanktsioonidele sanktsioonidega

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised