1.7 C
Kuressaare
Pühapäev, 24. oktoober 2021

Tõnis Mägi: Sissetallatud rajal hakkab igav

Sellest kohtumisest sünnivad palad Tõnis Mäe elust. Siin need on.
Hermann
Hermann tuli Tõnise ellu siis, kui ta oli väike poiss ja elas koos ema-isaga Tallinnas Meriväljal vanatädi majas. See maja oli Hollandi meremehe ehitatud väike suvila, kus 75 m2 peal elas 14 inimest. Oli sõjajärgne keeruline ja väga vaene aeg. Kuid maja oli imeline, see oli nagu laev. Köögiuksel oli pikuti pooleks saetud paat, aerud risti peal, üles teisele korrusele viis mitte trepp, vaid trapp. Väike Tõnis turnis trapil, aga samapalju köitis ta tähelepanu maja alumisel korrusel seisev pianiino Hermann.
“Minu vanaisa Anton Mikk ostis selle kunagi minu emale, kes tegeles muusikaga. Saksa okupatsiooni ajal oli minu ema Endla teatri primadonna, vapustav laulja. Eestis pole olnud teist sellist häält.”
Seesama klaver toodi Saaremaalt pealinna kolides kaasa ja samavõrd kui poiss oli vaimustatud imelisest majast, avastas ta varsti enda jaoks imelised mustad ja valged klahvid.
“Ja seal ma siis lõin neid klahve, keegi ei õpetanud. Emal polnud aega, neil olid isaga omavahel mingid asjad ajada ja mina olin omapäi. Nüüd, 70-aastase mehena võin öelda, et olen kõik ise õppinud ja sellesama Hermanniga kõik oma lood loonud. Mingi voog on mind kaasa kiskunud ja see on sõnulseletamatu ning hämmastav.”
Hermanni ei jätnud Tõnis ka siis, kui oma praeguse perega Tartusse kolis. Seal sündis instrumentaalpala “Vestlus Hermanniga”.
“Hakkasin seda lugu tegema ja Kärt (Kärt Johanson, Tõnise naine – toim) hüüab teisest toast, et oleks nagu pisike armas linnake, suvine aeg, aknad lahti, kardinad lehvivad tuules ja keegi mängib toas vanal pianiinol. Ei läinud kaua aega mööda, kui kolisime Elvasse täpselt sellisesse majja elama. Nüüd mängis minu sünnipäeval seda pala mu 15-aastane tütar Mirt koos suure orkestriga. See oli midagi vapustavat.”

Hermanniga näib Tõnisel olevat mingi eriline side.

Eelmine artikkelNäärid telepurgiga
Järgmine artikkelSoovitajaks presidendi peakokk
guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised