9.3 C
Kuressaare
Esmaspäev, 25. oktoober 2021

90 aastat Eesti Vabariiki Saaremaal

Sakslaste dessandiga Tagalahes algas 29. septembril 1917 (vana kalendri järgi) Saaremaal Saksa okupatsioon. Maakonnanõukogu ja -valitsus aeti laiali, kantseleiruumidesse asus sõjavägi. Järgneva 14 kuu jooksul oli eestlaste igasugune poliitiline tegevus välistatud. Saksamaa lüüasaamine I maailmasõjas lõi uue võimaluse omavalitsuse taastamiseks. 11. novembril 1918 alustas Tallinnas taas tegevust Eesti Ajutine Valitsus. 16. novembril määrati valitsuse volinikuks Saaremaal maakonna loomaarst Juhan Ainson, kes 18. novembri õhtul koos kaaslastega Saksa maapealikult von Schmelingilt maakonna valitsemise üle võttis.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised