11 C
Kuressaare
Neljapäev, 28. oktoober 2021

Aleksander Lüüsi mälestusi teenistusest Eesti Kaitseväes

Uue riigikorra ajal sai temast Lümanda Keskraamatukogu juhataja. Ta mobiliseeriti 2. augustil 1941 Punaarmeesse, kus ta Tööpataljonis haigestus verisesse kõhutõppe ja suri 1942. aasta kevadel. Mõned kuud tagasi andis ta õe Linda poeg Avo Virves mulle üle ühe koltunud kaustiku, mille vahel hulgaliselt lahtisi lehti, kuhu Aleksander on kirjutanud oma mälestusi ja teinud muid ülestähendusi tolleaegsest elust-olust Eesti Vabariigis. Neid lugedes saab üsna ruttu selgeks, et see mees oleks võinud ka ise raamatuid kirjutada. Laiemale üldsusele võiks ehk rohkem huvi pakkuda ta mälestused teenistusest Eesti Kaitseväes.
Unistus teenida aega “Autotankide divisjonis.”
 
Aleksander kirjutab oma mälestustes, et ta unistas juba hulk aega teenistusse minekust, kuna tahtis minna just “Autotankide divisjoni,” kus saab põhjalikumalt tundma õppida masinaid ja nende mootoreid. “See oleks tulnud kasuks ka mu edaspidises eraelus, sest ma pole tahtnud elus tundigi tuluta mööda saata. Vastik on mõelda, et pean seal terve aasta täiesti ilma mingi kasuta vigurdama, neid kerglasi kommeteid kaasa tegema.” Selleks, et saada oma teenistuskohaks just tankide väeosa, astus ta juba kohapeal ka esimesi samme. Nimelt võttis ta osa Masinatarvitajate Ühingu Liidu poolt korraldatud Põllumajandusliste masinistide kursustest Kuressaares. Sealt anti talle vastav tunnistus, et ta masinaid tunneb ja selle tunnistuse ärakirja koos palvega saatiski ta siis Tallinna Autotankide diviisi ülemale, et saada nõusolek selles väeosas teenimiseks. Lõpuks tuli sealt ka jaatav vastus ja see rõõmustas Taritu talu noort peremeest väga.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised