2 C
Kuressaare
Pühapäev, 24. oktoober 2021

Teised lehed

SL Õhtuleht
On tore, et meie poliitikud tahavad Eestisse luua NATO küberkaitsekeskuse, kuid sama palju või rohkemgi huvitab meid, et kohalikud e-võrgud tõrgeteta töötaks. Äsja pääses arvutiviirus Hansapanka.
Aga jamasid on meie e-süsteemidega olnud ka varem. E-maksuamet tõrgub, kui kasutajaid on liiga palju. Piletilevi võrk kukub maha, kui ostuhuvilised tegutsevad hulgakaupa ühel ajal, jne.
SL Õhtuleht ei süüdista kedagi, et kavalad netikurjategijad Hansapanga klientide arveid riisusid või et riigiettevõtted, omavalitsused või firmad pole valmis rünnakuteks või liigsuureks tarbimiseks.
Progress peab toimuma, kuid panga- ja riigisüsteemid peavad olema valmis ebaausaks mänguks. Küsimusi tekib kogu aeg juurde. Milline on garantii, et e-valimisi pole võimalik rünnata? Või et isikuandmed ei jõua kurjategijate kätte? Rääkimata pangakontodest, mis paljudele terviseandmetest südamelähedasemad ja olulisemad?
Lootusi ei saa rajada idealismile, et miks peaks pahad inimesed külastama paiku, mis neisse ei puutu. Lootusi ei saa rajada ka sellele, et küll meie (loe: pankade või riigiametite) IT-mehed on pättidest kavalamad. Süsteemid peavad olema lollikindlad, kurjategijate rünnak peab olema välistatud. Kuni see aga pole välistatud, ei saa pidada e-valimisi ega luua e-tervishoiu registrit.
Postimees
Reimaa süüteod ministrina on natuke arusaamatud. Talle heidetakse ette, et ta tegeles vaid haldusreformiga ega pööranud piisavalt tähelepanu kodanikuühiskonnale või e-riigile. Süüdistused on pentsikud kuulata, sest regionaalministril ei saa Eestis olla tähtsamat ülesannet kui haldusreform ehk oma liigväiksuse all kannatavate omavalitsuste arvu vähendamine. Näiteks lätlased suutsid hiljuti kohalike omavalitsuste arvu mitu korda vähendada. Ent ka neil sai sellega tegelenud minister peagi pärast seda kinga.
Kodanikuühiskonnaga vähese tegelemise süüdistus on ka imelik, sest see nähtus peaks tegelikult arenema ise, mitte rippuma pidevalt riigi tissi otsas.
Miks Reimaa tegelikult ametist ilma jäi, me ikkagi ei tea. Ehk on oma tõetera arvamuses, et pigem teoorias kui praktikas tugev Reimaa ei suutnud end maavanemate üle maksma panna. Et ta oli kui abipolitseinik keset vanade bemmidega ümber hamburgeriputka paarutavaid jõmme.
19. jaanuar 2008

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised