9.4 C
Kuressaare
Esmaspäev, 25. oktoober 2021

Uuring: Saaremaa süvasadam on keskkonnale ohutu

Tallinna Sadama kvaliteedi- ja keskkonnajuhtimise osakonna juhataja Ellen Kaasiku sõnul näitab seire aruanne, et sadama ekspluatatsiooni mõju Küdema lahe põhjataimestiku- ja loomastikukooslustele praktiliselt puudub. Samas peavad spetsialistid just põhjataimestikku üheks paremaks rannikumere keskkonnaseisundi indikaatoriks.
Küll tuvastas seire, et sadama rajamine ja toimimine on avaldanud mõju selle piirkonna lestavarudele. Muutusi on ka räime arvukuses, kuid mainitud muutused on ilmselt tingitud ilmastikutingimuste erinevusest eri aastatel, kirjutab Oma Saar.
Eesti mereinstituudi direktor professor Toomas Saat ütles Oma Saarele, et lestavaru vähenemine on ajutine ja tingitud sadama ehitusprotsessidest. “Kui liiva keerutatakse, siis lesta toitumistingimused halvenevad. Lest toitub lihtsalt mujal, ega ta sellep f=rast maha ei sure,”” märkis Saat.
Professor tõdes, et põhiline oht, mille sadam suurema kasutuse korral tulevikus võib kaasa tuua, on ennekõike reostus.
Seire käigus viidi Küdema lahes sadamakoha lähistel läbi ka lainetuse ja hoovuste mõõtmine, mis näitasid, et hoovuste ja ka lainetuse režiimi kujunemist sadamakohas mõjutavad eeskätt tuuled avamerel.
Seiretööd viidi läbi vastavalt vee-erikasutusloa nõuetele eesmärgiga selgitada Saaremaa süvaadama ehitusest ja ekspluatatsioonist tulenevaid keskkonnamõjusid.”

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised