7.8 C
Kuressaare
Laupäev, 16. oktoober 2021

Muinsuskaitse eksperthinnang kaldub staadioni säilitama

Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu tõi välja kolm olulist punkti – maal peab olema sotsiaalne otstarve, nõuded linna vaadetele peavad olema täidetud ja ehitusmahud ei tohi ületada lubatud piire.
Kuressaare linnapea Urve Tiidus ütles, et linn küsis muinsukaitse seisukohta just selleks, et selgitada, kuidas poolsaart edasi arendada. “On loomulik, et seal ei saa ellu viia kõiki fantastilisi ideid, mis tekivad. Selle otsustasid ära need inimesed, kes rajasid sinna suurepärase keskaegse lossi,” märkis linnapea.
Kehtestatud tingimused
Linnale saadetud kirjas antakse teada, et Väike-Roomassaare poolsaar jääb suures ulatuses Kuressaare vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndi piiresse, mille planeerimisel tuleb arvestada Kuressaare vanalinna muinsuskaitseala põhimäärust, mis sätestab piirangud muinsuskaitseala kaitsevööndile.
Lähtuvalt eelnevast peab muinsuskaitseamet põhjendatuks, et Väike-Roomassaare poolsaare muinsuskaitseala kaitsevööndisse jääva ala planeerimisel kehtestatakse maa sihtotstarbeks sotsiaalmaa, millest tulenevalt peaksid kavandatavad ehitised olema sesoonset tüüpi ja nende kõrgus ei tohiks ületada kahte korrust. Lisaks tuleks ehitise ja kõrghaljastuse planeerimisel vältida mereltvaadete sulgemist.
Kuna planeeritav ala omab olulist mõju muinsuskaitseala ja mälestise silueti seisukohalt, peab amet vajalikuks koostada planeeringule eelnev muinsuskaitseline vaadete analüüs ja eritingimused.
Spaad pole välistatud
Kalev Uustalu ei osanud öelda, kas nende esitatud tingimused välistavad sellele territooriumile spaade ehitamise, sest funktsioonide osas ettekirjutusi pole. “Selle peaks lahendama planeeringutega,” lausus ta.
Urve Tiiduse sõnul on igasugused arengud võimalikud, sest äriline ei vastandu tingimata sotsiaalsele. “Ootame ära ka looduskaitse seisukoha, siis saame täpsemalt rääkida,” lausus linnapea.
“Tasub meenutada, et ka praeguste sanatooriumide tekkimise eel räägiti hotellide puhul rohkematest korrustest, kuid kompromiss on ju suurepärane ja ega äri ole olemata jäänud,” rääkis Tiidus, lisades, et järgmine samm on ikkagi ideekonkurss, kus lähteülesannetes tuleb arvestada muinsuskaitse tingimustega.

Eelmine artikkelTeised lehed
Järgmine artikkelSalme põhikool heidab pilgu selja taha
guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised