4 C
Kuressaare
Teisipäev, 19. oktoober 2021

Gymnastica päkapikkude kibekiire jõuluaeg

“Meil käib praegu tõesti väga tõsine päkapikutöö. Esinemised hakkasid pihta juba enne esimest adventi – astusime üles päkapikujooksu avamisel,” ütleb Gymnastica juhataja Tiiu Haavik. Tema sõnul on enne pühi tööd täis pea kõik päevad, vahel koguni kolm esinemist päevas. “Trenni on tehtud päris kõvasti – hakkasime pihta kohe sügisel,” kinnitab päkapikkude juhendaja.
Kes on Gymnastica päkapikud? Eks ikka peamiselt esimese, teise, kolmanda klassi võimlemistüdrukud, keda kokku poolsada. “Praegu ongi kõige kiirem aeg meie noorematel,” räägib Tiiu Haavik. “Esineda saavad kõik.”
Kadakahaldja pikukesed
Lustjala mängumaa jõululavastuses “Kadakahaldja jõuluunenägu” mängivad Gymnastica väikesed võimlejad kadakapikukesi – koos Kadakahaldjaga Saaremaa kadakate vahel elavaid toimekaid tegelasi. “Oleme koos Ellen Teemusega kuus-seitse aastat jõuluetendusi teinud,” ütleb Tiiu Haavik. “See annab väikestele lastele, kes enne pole esinenud, hea võimaluse publiku ette astuda. Nii saavad nad oma lavaristsed.”
Gymnastica päkapikud on jõuluajaks selgeks õppinud seitse-kaheksa tantsunumbrit, mida publikule demonstreerida – kord esinetakse pikema, kord lühema kavaga. “Ühes jõulunäidendis peab olema tants ja liikumine – see tõmbab laste tähelepanu,” leiab Tiiu Haavik. Tema hinnangul on jõulunäidendites kaasa löömine kasulik kogemus: “Kui laps saab esineda kohas, kus publik väga lähedal ja vaatajate silmad soojad, muutub ta julgemaks ja enesekindlamaks. Laval, kus publik kaugel ja julgustavaid pilke ei näe, on laps aga arg.”
Kuigi Gymnastica päkapikke on kutsutud ka pühade ajal tantsima-võimlema, on see aeg mõeldud lastele puhkuseks, mis veedetakse oma pere seltsis. Pärast jõule hakkab töö taas pihta – 29. detsembril jõulunäidendis, 6. jaanuaril aga kultuurikeskuses eakate jõulupeol.
Ega Gymnastica vanemad liikmedki, kes päkapikueast väljas, detsembris-jaanuaris laiskle, esineda saavad ka nemad.
Tulemas on kirev aasta
Tiiu Haaviku hinnangul jääb Gymnastical selja taha ilus aasta. “Eesti Kalev kuulutas meid kevadel oma kolmest liikmesklubist üheks paremaks, oleme osalenud toredatel üritustel ning meil on palju toetajaid, nende seas Kuressaare linnavalitsus,” räägib Gymnastica juhataja. “Ka lapsevanemad on olnud väga tublid.”
Suvel toimusid Saaremaal teist korda vabariiklikud võimlemispäevad, kuhu saabus üle viiesaja osaleja.
Tiiu Haavik loodab, et uus aasta tuleb lahkuvast veelgi parem.
Võimlemise kõrval saavad Gymnastica lapsed ilmselt peagi harrastada põnevat ala – trampoliinihüppeid. “Trampoliin – see on vedrubatuut,” selgitab Tiiu Haavik, kelle sõnul on Lustjala mängumaa baasil kavas luua trampoliinihüppamisklubi, et korraldada kursus ja võistlusi.
Kevadel ootavad Gymnastica vanemaid liikmeid võistlused Soomes. “Meil on soolas ka reis Itaaliasse,” räägib Tiiu Haavik. “Juuni lõpul – juuli alguses toimuvad seal ülemaailmsed töölisnoorte mängud. Eesti Kalev paneb sinna välja 75-liikmelise võimlejate delegatsiooni ning meie oleme nimekirjas esimesed.”
Suvel on Gymnastica kutsutud Tallinna 11. laste võimlemispeole, kus neile on antud oma platsikava. Pealinna peole sõidab ligi sada last, kes esinevad rannapallide ja suurte linikutega. Ja muidugi kuulub kalendrisse ohtralt muid esinemisi.
Üle kahesaja võimleja
Tänavu 17. novembril 16. sünnipäeva tähistanud Gymnastical on liikmeid üle kahesaja. Klubisse kuulub lapsi nii Saaremaa ühisgümnaasiumist, Kuressaare Vanalinna koolist kui ka maakoolidest.
Tiiu Haaviku sõnul on Gymnasticas käivad tüdrukud-neiud aktiivsed ja hakkajad inimesed, kel õppimisega probleeme ei ole. “Juba väikesest peale harjub aju kõvasti tööd tegema – võimlemiskava juures peab ju nii palju asju meeles hoidma,” lausub Haavik. “Mul on väga palju tüdrukuid, kes on lõpetanud kooli kuld- või hõbemedaliga.”

Eelmine artikkelPerekond on kõige tähtsam
Järgmine artikkelNepali jõulud
guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised