10 C
Kuressaare
Laupäev, 25. september 2021
spot_img

Karja kirikus heliseb lihtne jõuluviis

On teada, et 140 aasta eest, 1867. aastal asutas köster-koolijuht Karl Allas Karjas esimese laulukoori. 125 aastat tagasi, 1882. aastal kõlas aga jõululaupäeval Karja kirikus esmakordselt neljahäälne koorilaul, mille kirikulised väga soojalt vastu võtsid. Koori juhatas koolmeister Mihkel Oks. Sellest ajast alates on koorilaul Karja kihelkonnas alati kõlanud. Oli aeg, mil koor tegutses pea igas külas või vähemalt iga kooli juures – Leisis, Karjas, Pärsamal, Koiklas, Pammas, Metskülas ja vahel ka mõnes suuremas külas.
Katkend Heinrich Männa koostatud (1995) raamatust “Saaremaa laulupeo esimene sajand 1894-1994”: “Saarlane” nr 23. 10.06.1885 a. Karjast: Meil on siin juba kolm aastat suurtel pühadel kirikus kena nelja häälega koorilaul helisenud, iseäranis rõõmustav ja ilus oli ta sell Nelipühil. Ilm oli ilus, kirik puupüsti rahvast täis. Helises kooripäält Koikla valla segakoorilt vägev, südamesse mõjuv, nelja hääleline laul. Selle nimetatud koori juhataja on kohaline valla koolmeister M. Oks, kellele armastust ja tüdimata meelt soovin, sest igaüks asjatundja teab, kui rasket tööd ja suurt muret laulu juhatamine tarvitab – iseäranis kui forte ja piano, see on kõvemad ja vaiksemad kohad iga üks omal kohal õieti peavad pruugitud saama. Hääd õppimise himmu ja hoolsat kooskäimist soovin Koikla valla neidudele ja peigudele, et nad murega õpiksivad kõik muusika märgid tähele panema, siis saab nende laul veel kenamine kõlama kuulajate südame rõõmuks.”
Ka pärast Teist maailmasõda on koorilaul Karja kihelkonnas edukas olnud – tegutsesid koorid Pärsamal, Pammas, Metskülas, Karjas ja Leisis. Kuuekümnendatel aastatel tegutses Karja kihelkonnas ka meeskoor, mida juhatas kooliõpetaja Endel Nau Karja koolist. Mehed käisid koos Leisist, Karjast ja Pärsamalt. Karjas juhatas segakoori Boris Vallau, Leisis Raissa Üksti, hiljem Hilja Taimla, Pammas Meeri Rössler.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised