10.5 C
Kuressaare
Neljapäev, 16. september 2021
spot_img

Lüpsi ajal külas ühes suuremas lüpsifarmis

Hämmastas ja ehmatas see kiirus, kuidas lüpsjad toimetasid. Kõik liigutused olid kiired ja välja timmitud, töö käis nagu õlitatult. Alles tulid lehmad platsile ja juba olid masinad all. Minu mälestuste kohaselt kulus varem hulk aega looma lüpsiks ettevalmistamisele. Udarad ja nisad olid mustad ja neid tuli enne lüpsi pesta, siis kuivatada ning seejärel eellüpsinõusse esimesed piimajoad mikroobiderikast piima lüpsta. Tumedal alusel oli hea märgata muutusi piimas, see andis selgust, kas lehm on terve ja piim korras. Lüpsigrupi suurus oli kahekümnest nelja-viiekümneni, olenevalt sellest, kui mitme masinaga suutis lüpsja korraga toime tulla. Üldjuhul üle kolme masina ei kasutatud – ei jõutud, sest tuli hoolega jälgida piimavoolu vähenemist ja teha järellüps ning masin õigel ajal ära võtta. Oli aeg, mil järellüps tehti käsitsi. Tühjaltlüps rikkus lehma udara ja tervise. See kõik võttis aega.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised