9.3 C
Kuressaare
Neljapäev, 28. oktoober 2021

Linnaliinide bussid on lapsevankrivaenulikud

“No ma ei saa aru… Nädalavahetustel ja ka osaliselt tööpäevadel pannakse reisijate vähesuse tõttu sõitma buss, millel vaid üks uks ja kuhu lapsekäruga ning ratastoolis inimestel pole võimalik peale saada,” rääkis alla kaheaastase lapse ema Heili.
Viimane halb kogemus oli tal möödunud nädalal, kui ta tahtis keslinnast bussiga Tuulte Roosi sõita. “Kui buss ette jõudis, selgus, et sinna ei saagi lapsevankriga peale. Tuli jalgsimatk ette võtta,” kirjeldas Heili kogetut.
“Kui võimalus bussiga sõita puudub, siis on selge, et reisijaid pole. Igatahes olen päris nõutu. Sõidan küll harva linnaliinibussiga, kuid alati ootan hirmuga, milline buss ette tuleb, kas saab või ei saa peale,” lisas ta.
Varasemast ajast on Heilil veel üks kogemus, kui ta soovis Roomassaarest lapsevankriga bussi peale saada. “Bussijuht aitas küll vankri ilusti kokku panna, kuid ikka jäi see teistele reisijatele jalgu, nii et nad pidid sõna otseses mõttes sellest üle astuma,” ütles noor ema.
Piletiraha ei tahtnud
Kord bussiga Kudjapele sõites sai ta küll lapsevankriga peale, kuid uksel oli nupp katki ja seda ei saanud avada.
“Olin pahane ja tõrelesin bussijuhiga. Ta kehitas algul õlgu, et ei tea, mis saab ja kuidas saab. Vist ikka ei saa. Hakkasin ära minema. Siis jooksis bussijuht mulle järele, aitas mul vankri kokku panna ja ütles, et piletiraha ei tahagi, sest et ma tema peale pahandasin,” meenutas Heili.
Ta ei tahtnud bussijuhtidele midagi ette heita. “Ega see ole ju bussijuhi süü, et ta sellise töövahendiga peab tööd tegema. Eks ikka bussifirma peab vastutama, et reisija saaks tema teenust kasutada.”
Heili tahaks olla kindel, et iga kord, kui tal on vaja lapsega linnas kuhugi bussiga jõuda, ei peaks ta saama bussi ukse ees pettumuse osaliseks. “Minu puhul hakkab ehk probleem mööduma, sest laps on juba suur ja ühel hetkel pole meil enam vankrit vaja kaasa vedada, aga on ju teisigi, kes tahaksid samuti bussiga sõita,” lausus Heili. Tema õel, kel on viiekuune laps, tekkis samasugune probleem möödunud nädalal.
Buss oli remondis
AS Harjumaa Liinid Saaremaa osakonna juhi Rain Pihlase sõnul on Kuressaares liinidel 2 ja 3 aastaringi käigus ainult väikebussid, sest nendega sõidavad hommikuti ja õhtuti vaid töölised ja koolilapsed. Päeval sõidab neil liinidel kaks-kolm inimest.
“Praegu nendel liinidel sõitvatele bussidele ei saa tõesti lapsevankriga peale, kuid nendes bussides ei ole lapsevankriga reisijaid nagunii,” ütles Pihlas. Sügisel pannakse nendele liinidele praegu 1. ja 4. liini sõitvad väikebussid. Ratastooliga aga ei saa peale ühelegi bussile. “Selleks tuleks tellida spetsiaalne tõstukiga buss,” viitas Pihlas.
Praegu teistest elamurajoonidest kesklinna suunduvatel liinidel 1 ja 4 sõitvatele väikebussidele peaks Pihlase kinnitusel lapsevankriga peale saama. “Vahepeal oli üks buss remondis, sellel tuli puksid ära vahetada,” rääkis Pihlas.
Harjumaa Liinid lubas panna 1. ja 4. liinile sõitma 18 istekohaga Mercedes-tüüpi väikebussi, mille tagumisest uksest peaks lapsevankriga ilusti peale saama. “Otsa tuleb natuke kallutada, sest bussi serv jääb 20 sentimeetri kõrgusele maapinnast,” sõnas Pihlas.
Talveperioodil, septembrist kuni juuni alguseni sõidavad 1. ja 4. liinil suured bussid, suvel kõikidel liinidel väikebussid. Harjumaa Liinid ei pea otstarbekaks kütuse kulu tõttu viie inimese pärast suurt bussi käigus hoida. “Praegu võiks vaat et taksoga sõita,” märkis Pihlas.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised