9.4 C
Kuressaare
Esmaspäev, 25. oktoober 2021

Maagilisel 7. juulil abiellub Saaremaal 17 paari

“Ilmselt oleks rohkemgi tahetud, kuid aegu polnud võimalik enam kinni panna,” ütles Saare maavalitsuse perekonnaseisuosakonna juhataja Avo Levisto. Tema jaoks tähendab eelseisev laupäev tõsist tööpäeva. Talle tuleb appi puhkusel viibiv Inge Välbe. Levisto sõnul oleks ka maavanem Toomas Kasemaa nõustunud ühe paari enda peale võtma. Kuna maavanem viibib seoses Saarte mängudega Rhodosel ega jõua selleks ajaks tagasi, jäi see plaan ära. Praeguste kavade kohaselt peaks maavanem augustis abiellujad paari panema purjekal. Levisto ei osanud öelda, kas see ka teoks saab, kuna sobivat jahti alles otsitakse.
Ametlik registreerimise osa kestab ühe paari peale 20 minutit, kuid pildistamine ja õnnitlused nõuavad oma. Nii kulub abiellujatele kuni kolmveerand tundi. Registreerimiste laviin algab hommikul kell üheksa ja kestab tunni aja kaupa kuni kella kuueni õhtul. “Hommikupoole tulevad need, kes soovivad vaid kahekesi tulla ja teevad pidulikuma osa kusagil mujal. Lõunast algavad raekojas pidulikumad registreerimistseremooniad,” rääkis Levisto. Üks paar soovib naituda oma koduõues. Rutiini kohta arvas Levisto, et mõnel päeval võib see tekkida juba kolmest paarist. “Kõik sõltub inimestest ja kuidas abiellujad käituvad,” märkis ta.
Perekonnaseisuamet hakkas 7. juulil abielluda soovijaid kirja panema juba aasta algul. Seaduse järgi saab avalduse esitada kolm kuud varem, kuid mõjuval põhjusel võib seda teha ka kuni pool aastat enne. “Osa paare töötab välismaal ja enne registreerimist Saaremaale ei tule. Suurem jagu abiellujatest elab mandril, kuid pidulikumad sündmused soovitakse siin teha,” tõi Levisto välja peamised põhjused.
Oma seitsmeaastase staaži jooksul perekonnaseisuametis ei ole ta seoses maagilise kuupäevaga nii rohket abiellumissoovi täheldanud. Taolised ajad ei meenunud ka 70. aastatest perekonnaseisuasutusega seotud olnud Viive Nõmmele.
“Eelmise aasta 6. juunit (06.06.06) ei tahtnud eriti keegi. Seitse on ju õnnenumber. Võib-olla inimesed usuvad rohkem numeroloogiasse ja horoskoopidesse,” sõnas Levisto. Küll aga on huvi tuntud juba järgmise aasta 8. augusti vastu. “Olen püüdnud selgitada neile, kes seitsmest ilma jäid, et kaheksa on ka ilus number – püsti lõpmatus,” lisas Levisto. Enamik 7. juulil abiellujatest on juba vähemalt paar aastat koos elanud. “Võib-olla on siiani abiellumist edasi lükatud ja nüüd tehti otsus just selle numbri saabudes,” arvas Levisto. Neid, kes pole üldse koos elanud, tuleb aasta jooksul oma abielu registreerima vaid mõni üksik paar.
Saare maakonnas on ametliku abielu registreerimise õigus antud kolmele vaimulikule: Anti Toplaanele, Hannes Nelisele ja Rene Reinsoole. EELK Kuressaare Laurentiuse kirikus on abiellujaid kolm paari. Kaarmal Peeter-Pauli kirikus abiellub üks paar. EELK Kihelkonna koguduse õpetaja Rene Reinsoo sõnul Kihelkonna kirikus 7. juulil abiellujaid ei ole. Reinsoo arvates soovib kolme seitsmega kuupäeval palju inimesi paari heita pigem seetõttu, et tegemist on meeldejääva numbrikombinatsiooniga, mida soovitakse sõrmustesse graveerida.
Pulmavanem on 7. juulil nõutud. Paljudes pulmades seda ametit pidanud Urmas Lehtsalu ütles, et pulm, kus ta ise osaleb, reserveeriti juba aasta aega tagasi. “Sain veel nüüd juulis neli-viis pakkumist, kuid neile tuli ära öelda,” lausus Lehtsalu. Pulmavanem suudab tema hinnangul ühe päeva jooksul kaasa teha maksimaalselt kahes pulmas.

Eelmine artikkelGolfis muutusteta
Järgmine artikkelArco Vara pool miljardit odavam
guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised