4.5 C
Kuressaare
Laupäev, 23. oktoober 2021

Laulupidu ületas ootusi

Seekord osales üle 21 000 noore ja selle üle võib uhke olla, arvestades Eesti väikest rahvaarvu. Järelikult on meie noortel veel tahtmist kultuuri elus hoida. Saaremaalt sõitis laulma 907 lauljat-tantsijat, keda rongkäigus eristas teistest viikingilaev, mille autor on Leenamari Pirn.
Noorte laulu- ja tantsupidu korraldatakse iga viie aasta järel. Eelmine toimus aastal 2002. Mälestusi eelmisest: vihm, väsitavad proovid, hullumeelsed trügimised, tohutu rahvamass, meeliülendav rongkäik, patriotism, niitev väsimus, kuid väärt kogemus. Kuid kas pole see nii igal aastal?
Uurisime, mida kohalkäinud ise arvasid.
17-aastane Liinu muljetas meile niimoodi: “Laulupeole jõudis meie koor (Orissaare tütarlastekoor) 29. juunil ringiga Tartust, kus toimus “Euroopa kantaat”, millest mina isiklikult küll osa ei võtnud. Laulupeo proovid hakkasid juba reedel rõõmsa hooga pihta. Reedel oli meil võimalus vaadata ka tantsupeo peaproovi. See tekitas juba hinge teatava peomeeleolu, mille krooniks oli siis pühapäevane laulupidu. Usun, et võin kõigi eest öelda, et kogu see trall oli meeletult väsitav, aga pidasime ilusasti vastu. Isegi seitsmekilomeetrine rongkäik kulges edukalt. Laulupeo juurde kuulub ka koolimajades ööbimine, kuigi sel korral meil kooliga eriti ei vedanud.
Sõnumiks kõigile, kes veel ei ole laulupeol käinud: minge kindlasti, kui mitte esinema, siis vähemasti pealtvaatajana, see on hetk, mida tasub kogeda!”
Eda-Riin (14) vaatas asja aga hoopis sellise nurga alt: “Rongkäik oli suhteliselt tore, kuigi mul läksid jalad katki. Kui oli ühendkooride esimese ploki rivistumine, said peaaegu kõik kuumarabanduse, aga seal hakati õnneks vett jagama. Täitsa hea oli laulda. “Palve” tuli väga hästi välja, nii publik kui lauljad aplodeerisid kaua ja seda me ka kordasime. Üks asi, mis häiris, oli see, et meile rõhutati, et pärast hümni ei tohi plaksutada ja et me mingi hinna eest plaksutama ei hakkaks, aga publik hakkas plaksutama ja see rikkus hümni võlu ära. Ööbimiskoht oli nagu ööbimiskoht ikka. Üldiselt oli üritus väga tore.”
Kadi (18): See oli minu arvates tohutult võimas tunne, kui 18 500 inimest laulavad kätest kinni hoides kogu hinge lauludesse pannes. Laulupeotunne on midagi, mida ei saa sõnadega kirjeldada, seda peab ise kogema. Kõik need proovid ja pikk rongkäik on küll väsitavad, aga see on seda väärt. Ootan juba järgmist laulupidu!
Liisa (15): Meeletus. Külmavärinad käisid üle keha, kui terve mass ühendas käed ja laulis oma isamaast. Pärast laulupidu oli nagu mingi seletamatu rahulolu, kuid samas ka rahutus, et kuidagi äkki sai kõik läbi ja võib-olla ei saa me midagi sellist enam kogeda. Eestlased on alati olnud laulurahvas ja tänu sellele suudab see üritus alati ühendada kõiki 15 maakonda ja eestlaste südameid. Olla üks paljudest ei ole positsioon, kus paljud tänapäeva inimesed olla tahaksid, kuid olla üks paljudest laulukaare all – kõikvõimas.
Laura (14 ): Seal oli üle 18 000 laulja ja üle 100 000 pealtvaataja ja kogu see hääl, mis välja lauldi, oli tohutult võimas. Laulu “Palve” Tõnis Mäega lauldi kaks korda ja kõik lauljad tõstsid käed üles ja õõtsusid küljelt küljele. Ja pealtvaatajad tõusid ka püsti. Proovid olid küll väsitavad, aga kogu see pidu oli nii meeliülendav ja võimas, et kogu see vaev tasus end mustmiljonkordselt ära.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised