8.5 C
Kuressaare
Kolmapäev, 27. oktoober 2021

Eile algas X noorte laulu- ja tantsupidu

“Hing väriseb ja pisar tuli juba peaproovis silmanurka, kui Eestimaa kaart väljakule moodustati,” rääkis Kuressaare gümnaasiumi õpetaja ja rahvatantsurühmade juhendaja Merle Tustit eile mõned tunnid enne tantsupeo avaetendust. “Juba praegu on väga ülev tunne hinges,” lisas Tustit.
“Proovid olid natuke rasked, aga muidu on hästi äge, sest siin saab nii suurel väljakul tantsida ja väga palju inimesi tuleb meid vaatama,” rääkis 4. klassi õpilane Kärt Kaasik.
“Tahaks juba tantsida,” lausus avaetenduse ootuses saarlasest tantsupoiss Gert Tannel. Kuigi noori tantsijaid jälgib etendusel mitu tuhat pealtvaatajat, siis hirmu Gert ei tunne, sest tantsud on selged ja tema sõnul ongi hea, et saab lõpuks proovi asemel ka päriselt esineda.
Lapsed on õpetaja Tustiti sõnul pikad proovipäevad tublilt vastu pidanud ja imetoreda tantsujuhi käe all tulevad ka tantsusammud hästi välja. “Lastele on tantsupidu väga suur elamus ja tõeline peotunne on kõigil südames,” ütles Tustit.
X noorte peo kavas on Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA juhataja Aet Maantee sõnul tehtud mitmeid uuendusi nii uute lauluseadete kui tantsude osas. “Tantsupeo jaoks tegime linti palju uut muusikat ja suisa 80% esitatavatest tantsudest on loodud just selle peo jaoks,” rääkis Maantee
Seekordse rahvapeo teema on “Ilmapuu lävel”, mis ühendab laulupeo teema “Ilmapuu” ja tantsupeo teema “Lävel” ning rõhutab, et tegemist on ühe peoga. “Laulupidu on otsekui Ilmapuu, mis ühendab inimesi, põlvkondi, ajastuid ja keskkonda. Inimesed Eesti eri paikadest koonduvad laulupeol üheks tüveks, millest hargnevad okstena meie oma laulud,” selgitas laulupeo kunstiline juht Aarne Saluveer Ilmapuu tähendust.
Kui tantsupeolised on juba nädala algusest saadik usinalt proove teinud, siis laulupeolised jõudsid Tallinnasse eile. X noorte peol osaleb kokku 831 koori enam kui 21 000 lauljaga ja tantsupeol 127 tantsurühma rohkem kui 7800 tantsijaga, lisaks 47 orkestrit üle 1600 noore instrumentalistiga ja peoliste täiskasvanud saatjad, mis ühtekokku teeb 35 000 osalejat.
Lisaks eilsele avaetendusele toimuvad tantsupeo etendused veel täna kell 11 ja 16. Laulupeo rongkäik hakkab homme hommikul kell üheksa Vabaduse väljakult, kust peolised suunduvad Lauluväljakule, kus kell üks algab laulupidu.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised