-3.4 C
Kuressaare
Neljapäev, 9. detsember 2021

23. aprill – suurmärter Georgius Võiduka (Püha Jüri) mälestuspäev, jüripäev

Püha Georgius sündis Kapadookias Väike-Aasias jumalakartlike ristiinimeste peres. Tema isa suri märtrina usu pärast Kristusesse, kui Georgius oli alles laps. Astunud Rooma sõjaväkke, teenis ta varsti oma mõistuse, vapruse, korralikkuse ja jõuga välja tuhatkonna ülema auastme ning temast sai keiser Diocletianuse (284-305) soosik. Viibides kord kohtumajas ning kuuldes keisri otsust kristlaste hävitamise kohta, süttis pühas Georgiuses ristiusu tuline leek. Ta jagas oma varanduse vaestele, lasi vabaks oma orjad ning senati ette astudes tunnistas ennast kristlaseks. Püha Georgiuse avaldusest, mille ta tegi keisrile ja tema nõukogule, õhkus sügavat jumalakartlikkust ning see oli täidetud tugevate ja veenvate vastuväidetega ebaõigluse vastu, väljendades vankumatut kindlust ja kõigutamatust pühas usus. Kui keiser küsis Pilaatuse kombel: “Mis on tõde?”, vastas püha Georgius: “Tõde on teie poolt kiusatav Kristus ise.” Pärast pikki, ent asjatuid pealekäimisi, et ta ütleks Kristusest lahti, käskis keiser lasta püha Georgiust kõige hirmsamal kombel piinata. Püha märter kannatas kõik ära ning siis käskis tema piinaja jõuetus raevus ta tükkideks raiuda. See juhtus Nikomidia linnas 303. aasta 23. aprillil.

Eelmine artikkelKirjakast
Järgmine artikkelKinnitati MAK pindalatoetuste tingimused
guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised