-0 C
Kuressaare
Laupäev, 27. november 2021

Sõjasadamast kalasadamaks, kevadel ka reisisadamaks

Mõntu sadam on ehitatud Esimese maailmasõja ajal 1915.- 1916. aastatel, Teise maailmasõja ajal oli ta torpeedode sadamaks ja nõukogude aastatel kinnine sõjasadam. Pärast nõukogude vägede Eestist lahkumist jäi ta kalasadamaks, nüüd ehitatakse peakai äärde kaldaramp, et kevadel reisilaev saaks ka autosid peale võtta. Sadama omanik on Torgu vallavolikogu esimees Mihkel Undrest, kes läbi sadama üritab arendada Sõrve majanduselu.Jaanuarikuu torm tegi kahju ka Mõntu sadamale, mitte just niipalju, kui Kaunispe sadamale, kuid pärast 9. jaanuari tormi, kui anti taas tormihoiatus, jõudis omanik kaid möllava mere eest betoonplokkidega täiendavalt kindlustada. Jaanuari lõpus lasi Undrest veest välja tõsta ka 120 tonni raskuse veneaegse pontoonsilla, mis risustas kai äärt ja see lõigatakse nüüd vanarauaks. Eelmisel suvel puhastati kai ääri, sealt tuli välja 17 pikka vendrit, lisaks veel vanu autokumme ja palju muud prahti. Nüüd on sadama akvatoorium enamaltjaolt viis meetrit sügav.Ruumi jääb ka purjekatele ja rannakaluriteleEelmise aasta augustikuus tõsteti Mõntus uued ujuvkaid vette. Kuna reklaami pole Mõntu sadam purjejahtide vastuvõtuks veel teinud, oli see katsetamiseks, kuid mõned purjekad jõudsid mullu sadamas ka silduda. Undrest arvas, et kui hakata selle nimel tööle, et ükskord Mõntu ka Muhu väina regati etapifini

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised