-1.5 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Linna tuleva aasta suurprojekt jõuab ehituslepinguni

Phare tingimuste kohaselt on ehituslepingu sõlmimise viimane tärmin 15. detsember, vastasel korral jääb 32 miljoni krooni ulatuses euroraha Saaremaale tulemata. Urmas Lõhmuse andmeil on lepingu ettevalmistamine lõppenud ja allkirjastmine lähipäevade küsimus.
Linnavolikogu kinnitas oma 3. detsembri erakorralisel istungil 15,7 miljoni suuruse garantii suurprojekti Eesti-poolse kaasfinantseerimise tagamiseks. Lõhmuse sõnul ei tähenda, et garantii, et kogu summa tuleb välja käia linnakassast.
Kaasfinantseerimine hõlmab ka 4 miljonit krooni RIP-i vahendeid, mis on kirjutatud veel vastuvõtmata riigieelarvesse. Samuti loodab linn Keskkonnainvesteeringute Keskuselt saada 2-4 miljonit krooni. “Nendele summadele ei saa aga üksi minister veel anda garantiid, seetõttu pidi linn võtma endale selle riski ja garantiikirja väljastama,” rääkis linnapea Jaanus Tamkivi.
Kaasfinantseerimisega seotud poliitilisi riske kommenteerides märkis Tamkivi, et kolmikliidus puhkenud võimutüli ei ole nii suur, et see võiks ohustada linnale lubatud riiklike investeeringute summasid.
“Nii laiali ta ikkagi ei ole ja poliitilised jõud on seda meelt, et riigieelarve tuleb vastu võtta,” sõnas ta.
Linnapea möönis kahe protseduuri – ehituskonkursi ja projekti kaasfinantseerimise garantii arutelu ja kinnitamise vastuolulisust.
Kaasfinatseerimise garantiiga seonduvat ei saanud volikogu käsitleda enne, kui olid selgunud ehitusfirmade pakkumiste suurused. Samas ei tohi pakkumiste hindajad avalikustada ühtegi numbrit enne ehituslepingu allkirjastamist.
“See on natuke naljakas, sest seda (garantii-toim.)numbrit ei tohiks enne, kui ehituskonkursi võitja kinnitatakse, keegi teada, kuna selle järgi saab välja arvutada, kes oli välja valitud,” ütles Tamkivi.
Nii Lõhmus kui Tamkivi viitasid, et enne, kui ehitaja pole lõplikult kinnitatud, ei saa väita, et linna antud garantii tuleb täies mahus realiseerida. Sõltuvalt edukaks osutuvast pakkumisest võib kaasfinantseerimine kujuneda ka väiksemaks.
Abilinnapea Urmas Treiel viitas linnapoolse omafinantseeringu võimalikke katteallikad kirjeldades linna investeeringute kava ümbervaatamisele 1,1 miljoni krooni suuruses summas, samuti linnavara müügiplaani suurendamisele 1,1 miljonit krooni.
Ülejäänud umbes kolm miljonit tuleks katta Kuressaare Veevärgil endal tõenäoliselt laenuga. Treiel nentis, et see on siiski veefirma nõukogu otsustada, linnavalitsus ettevõttele laenuvõtmist peale suruda ei saa.
“Seda näitab ikkagi majandussituatsioon, ettevõtte tulem ja eelkõige see, kuidas trasside juurdetulek suurendab ettevõtte käivet,” ütles ta.
“Kui mõtleda, et et sisuliselt 50 miljonist linn ise paneb ainult viis miljonit, siis minu meelest on see fantastiline tulem,” lisas Treiel.
ANDRES SEPP,
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised