1 C
Kuressaare
Neljapäev, 20. jaanuar 2022

Piirivalve sõlmis laevakompaniiga merepääste koostööp

“Lepinguteksti kaantevärv on laevakompaniil valge seetõttu, et teil oleks rahulik olla ja meil punast värvi, et meil ei oleks rahulik olla,” ütles lepingu allkirjastamise järel Saaremaa piirivalvepiirkonna ülema kt Toomas Kasemaa, kes on ühtlasi ka merevalve allkeskuse ülem.
“Merepääste ja mereseire, mida teeb piirivalve, on ka meie klientide ja laevade huvides,” kinnitas laevakompanii tegevdirektor Tõnis Rihvk.
Laevakompanii ja piirivalve kirjeldavad lepingus laevastikku, sidekanaleid ja protseduure, et olla valmis võimalikus kriisiolukorras efektiivselt tegutsema, selgitas laevakompanii infojuht Anne Saar.
Kolmapäevane juhtum Kuivastu sadamas, kui auto kai otsast vette sõitis, eile sõlmitud koostööleppega ei haaku.
“See oli õnnetusjuhtum, sest sellises vees ja sellise ajaga, kui kohapeal ei suudeta abi anda, on hiljem tegemist juba otsingutöödega. Meie tegeleme ainult inimelude päästmisega,” nentis piirivalvejuht Kasemaa.
Saaremaa Laevakompanii teeb oma põhiliinide parema teenindamise nimel korda parvlaeva Koguva, et see jäälõhkujana tööle panna. Valik Koguva ja Tehumardi vahel langes Koguva kasuks põhjusel, et sama jääklassi juures mahutab ta rohkem autosid.
“Tehumardi saatus on endiselt lahtine, lihtne oleks ta vanarauaks lõigata, kuid saarlastele tähendab ta väinaliikluses uue epohhi algust 1973. aastal,” rääkis Tõnis Rihvk, kelle arvates oleks mõeldav anda Tehumardi näiteks Roomassaare sadamale valvelaevaks, et sadam saaks end välja reklaamida aastaringselt kasutatavana. Rihvki hinnangul saaks Tehumardit edukalt kasutada ka merepäästeks, praamil võiksid peal olla õlitõrjevahendid, tuletõrjesüsteem.
“Näiteks aasta tagasi, kui Irbeni väinas läks kreeni Eesti Merelaevanduse laev Kapten Konga, ei olnud Roomassaares, Riias ega Ventspilsis niisugust laeva, kes oleks appi sõitnud. Tehumardi oma 2800-hobujõulise võimsusega oleks ta slepis lähimasse sadamasse viinud,” lausus Tõnis Rihvk.
VELJO KUIVJÕGI

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised