-2.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Seadus keelab piletitemüügi koolibussides

Piletite müümine eeldab seaduse järgi liiniluba, paraku seaduse silmis vallad võimalike liiniloa omajate nimekirja lihtsalt ei kuulu.
“Kui ma möödunud aastal ühel nõupidamisel küsisin, mis näite alla vallad käivad, tegi seadusest rääkinud teede- ja sideministeeriumi ametnik suured silmad ja tunnistas, et omavalitsused on lihtsalt sellest ringist välja jäetud,” ütles Leisi vallavanem Mart Mäeker.
Leisi vald ostis tänavu Leisi koolile 920 000 krooni eest tuliuue väikebussi Mercedes. 20 sõitjat mahutavat bussi saab vald kasutada nii õpilaste veoks kui ka omavalitsuse teiste allasutuste tarbeks. Lisaks rendib vald õpilasliinide tarbeks veel kahte bussi.
“Eks turu pärast on need piirangud tehtud, kas on mingi survegrupp nii tugev olnud, kes tahab seda asja ise ja võimalikult kallilt teha. Ega see mingit praktilist piletitulu ei anna,” rääkis Mäeker, kelle sõnul ei saa valdade õpilasliine võtta kui otseselt turul tegutsemist. Eelkõige Ida-Saaremaa omavalitsused on sundolukorras, kuna olemasolevad maakonnaliinid ei võimalda õpilastel kõikjalt kooli ja koolist koju sõita.
Ka Pöide vald uuest aastast enam koolibussis piletiraha ei küsi.
“Ega muud nõu üle ei jää,” nentis Pöide vallavanem Eino Kirs. Piletimüügi keeld valla õpilastransporti siiski ei mõjuta, kuna piletitulu, 4000-5000 krooni aastas, pole busside kogukulu arvestades märkimisväärne.
Olemasolevate maaliinidega saaksid Kirsi sõnul kooli küll Tornimäe põhikooli õpilased, kuid Orissaare gümnasistid mitte.
“See on meile paratamatu ja peame selle kahju ära kannatama,” rääkis vallavanem. Valla buss sõidab iga tööpäeva hommikul. Kõrkvere otsa rahvas saab tänu sellele hommikul kella kümneks linna.
Aastas õpilastranspordile 140 000 krooni kulutav Laimjala vald sõidutab lapsed hommikul kooli ja õhtul koolist koju.
“Eks ta kulukas on,” nentis vallavanem Vilmar Rei, lisades, et valla koolibussi kasutavad ka täiskasvanud ja piletimüüki bussides ei toimu. Vallavanema sõnul on vald proovinud oma bussi liikumist nii sättida, et kogu Saareküla ots, nii õpilased kui täiskasvanud, teenindatud saaks.
Pihtla vald on vallavanem Tõnu Hüti sõnul oma bussiga tasulist teenust osutanud küll, kui on mõni pulm või matus, aga uuest aastast tuleb see tema sõnul teisiti lahendada.
“Tegelike kulude hüvitamine ei ole piletimüük, nii et need sõidud saab tehtud,” märkis vallavanem, kelle sõnul kulub Pihtla vallal õpilastranspordile ligi 400 000 krooni aastas.
Maavalitsuse majandusosakonna peaspetsialist Marek Raud kinnitas, et kõikidele omavalitsustele on saadetud välja teated uuel aastal jõustuvate ühistranspordiseaduse sätete kohta. Raua andmeil Saaremaa omavalitsustes vallabussides piletimüüki ei toimu.
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised