-4.3 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Läti turismifirmad ootavad Läti-Saaremaa laevaliini

“Tõsiasi, et peale 11. septembrit on lennuliikluse kasutamine reisiliikluses vähenenud maailmas 80%, puudutab ka Lätit,” sõnas Kaubandus-tööstuskoja Saaremaa esindaja Tullio Liblik. Ta lisas, et soov reisida on inimestes siiski säilinud ja kes seni plaanis mõnd pikemat reisi ette võtta, kaalub nüüd, kuidas oma rännukirge kusagil lähemal maandada.
“Kui vaadata näiteks Florida randu või Dubai kuurorte, siis need on tühjad. Otsitakse uusi paiku ja seda muutust peame oskama oma kasuks pöörata,” viitas Liblik muutustele maailma turismimajanduses.
Uute turismisuundade otsingul vaatavad lätlased naaberriikidele, sealhulgas Eestile ja Saaremaale. Liblik möönis, et lätlaste Saaremaa-huvi taga on kindlasti osaliselt nostalgia kunagiste aegade järele, mil laevaliikus Saaremaaga oli päris tihe.
Saaremaa ärimeste kohtumisel kolme Läti turismifirmaga, samuti Riia reisisadama esindajatega väljendasid lätlased Libliku kinnitusel väga suurt huvi laevaliini käivitamise vastu Läti ja Saaremaa vahel.
“Paraku praegu ei ole tuvastatavat turistidevoogu. Kui liin praegu käima panna, siis esimestel aastatele annab see kindlasti kahjumit. Kes selle aga kinni maksab? Olgugi, et lätlaste huvi ja lootused laevaliini suhtes on väga kõrged. Kõrgemad igal juhul, kui meil Saaremaal, vaatamata sellele, et meie oleks ju raha teeniv pool,” rääkis Liblik.
Samas ei kahtle ta Läti-liini avamise vajalikkuses.
“Kui Saaremaale saab Lätist-Leedust praegu tulla maad mööda, siis oleks ju otstarbekas edaspidi, kui turistide voog oleks juba sellisel tasemel, sulgeda terve ring ümber Riia lahe ja tuua turistid tagasi üle Sõrve-Kuramaa või Roomassaare-Riia. See on mõistlik, kuna siis ei pea turist sama teed tagasi sõitma ja mereteel on omad võlud,” sõnas Liblik.
Liini avamisel ei tohiks tekkida riikidevahelisi bürokraatlikke probleeme, kui oleks ainult operaator, kes majandusliku riski enda kanda võtaks, sõnas Liblik, lisades, et projekti käivitumine sõltub siiski reisijate arvust, üleöö need aga ikka ei teki.
Rääkides Saaremaa kui turismi sihtpunkti atraktiivsusest ja reklaamist möönis kohalik kaubandus-tööstuskoja juht, et piirkonda ei pakuta välja terviklikult.
“Turismisektoris tegutsejad, olgu nad majutajad, toitlustajad, auto- või rattarentijad, on suhteliselt killustatud. Tervikpilti Saaremast kellelgi ei ole. Kohtumisel kolme Läti suure turismifirmaga esitasid nad väga selge küsimuse – mida te pakute, kui me tuleme. Vajalikku koondinfot lihtsalt ei ole,” rääkis Liblik, kelle hinnangul puudub Saaremaal terviklik turismikontseptsioon ja ka arenguvisioon, mida potentsiaalsetele klientidele aasta-kahe pärast lubada.
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised