1.7 C
Kuressaare
Neljapäev, 20. jaanuar 2022

Saaremaa isamaaliitlased tahavad muuta maa hindamise seadust

Möödunud reedel Saaremaal viibinud Isamaaliidu juhtfiguurid said piirkonnaorganisatsiooni poolt kaasa ettepanekud Maa hindamise seaduse muutmiseks. Isamaaliidu Saaremaa piirkonna volikogu liige Leonardo Laesson märkis, et muudatusettepanekud toetuvad kahele põhimõtteliselt uuele lähenemisnurgale.
Esiteks, maa väärtus tuleb leida katastriüksuste kaupa, mis tähendab loobumist senisest hinnatsoonide põhimõttest. See ei tähenda, et senine kaartide joonistamine ja värvimine oleks olnud ilmaasjata, tulemusi saavad omavalitsused kasutada planeeringute, arengukavade ja prognooside tegemisel.
Teiseks, hindamisel määratakse katastriüksuse maa väärtus võrdsena selle katastriüksuse maa väärtusega viimati tehtud ostu – müügitehingus. Ehk, teisisõnu maa maksustamishind oleks igal konkreetsel kinnistul seda kõrgem, mida kõrgema hinnaga ta on soetatud.
Kui katastriüksusega ei ole tehtud ostu-müügitehinguid, määratakse muudatusettepanekute kohaselt katastriüksuse maa väärtus 1993. aasta hindamise alusel. See puudutab õigusvastaselt võõrandatud maade ja varade omanikke, kes on oma maad ja majad tagasi saanud, kuid ei ole nendega tehinguid sooritanud..
Kaal kahtleb muudatuste otstarbekuses
Riigikogu mõõdukate fraktsiooni liige Vambo Kaalu hinnangul ei ole Saaremaa isamaaliitlaste pakutavad lahendused praegu kasutatavad, neis on palju küsitavusi ja asja on käsitletud ühekülgselt.
“Põhimõtteliselt on suund õige, meil tuleb minna kinnistute peale, jäädes samas selle juurde, et süsteem oleks üle Eesti ühtne, kuna siin taga on riigimaks,” sõnas Kaal.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised