-2.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Pallaslaste pildid raegaleriis

Tartu Kunstimuuseumi varasalvest pärit tööd tutvustavad Pallase kunstikõrgkooli viimaste kasvandike loomingut, Kuressaarde võeti kaasa Valve Janovi, Silvia Jõgeveri, Kaja Kärneri, Lembit Saartsi, Ülo Soosteri, Lüüdi Vallimäe-Marki ja Heldur Viirese taiesed, mis on valminud 1960 – 1980. aastatel.
Näituse koostajate, Reet Marki ja Mare Joonsalu sõnul on selle 7 -liikmelise kunstnikerühma puhul tegemist ennekõike Ülo Soosteri ümber koondunud sõpruskonnaga, sellest ka näituse pealkirjaks valitud “Rühmumata rühmitus”.
“Nad on viimased kunstnikud, kes õppisid päris – Pallases – Valve Janov alustas õpinguid 1938. aastal, teised sõja ajal,” selgitas Mark ja lisas, et kõik need kunstnikud pidid kannatama ka nõukogude korra aegse tagakiusamise all. “Kõik noormehed olid asumisele saadetud, tütarlapsed jäid siia, kuid neidki represseeriti. 1956. aastal, kui nad tagasi tulid, hakkas nende kunstnike elu ja looming taas pihta ning just neid võib pidada 50ndate aastate lõpu ja 60ndate alguse kunstielu elavdajateks Eestis.”
Näituse korraldajate sõnul loetakse Pallase sõpruskonna teeneks selle aja Eesti kunsti kaasajastamist. “Nad oskasid vana Pallase kooli ideid edasi viia, olles ise arenemisvõimelised ning uuenduslikud ja andes samas selle kaudu innustust nii vanemale kui ka nooremale kunstnikkonnale.”
Marki ja Joonsalu sõnul tegutsevad kõik sellese rühmitusse kuulunud kunstnikud peale manalateele läinud Kaja Kärneri ja Ülo Soosteri praegugi.
Lõviosa Kuressaare raegaleriis eksponeeritud 36st taiesest on õlimaalid, kuid leidub ka monotüüpiaid, sega- ja temperatehnikas töid.
Pallaslaste väljapanek raegaleriis jääb avatuks detsembri keskpaigani, näituse juurde kuulub ka Reet Marki ja Tiiu Talvistu tehtud kunstnikerühma tutvustav 40-minutiline videofilm, mida on võimalik vaadata kõigil huvilistel.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised