-1.5 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Ölandil kavandati Läänemere saarte uut ühisprojekti

Eesmärgiks seati vastavate arengukeskuste loomine, kus kujundatakse kohaliku toiduaine imago. Ühise arendusprojekti väljatöötamisel võetakse suund saartel kasvatatavate põllumajandussaaduste ja nendest valmistatavate toodete kvaliteedi tõstmisele ning propageerimisele.
Kõigil B 7 saartel on kohalik toiduainetööstus tähtsal kohal. Probleemidki on sarnased. Ölandi kohtumisel osalenud Saare maavalitsuse majandusosakonna juhataja Hans Teivi sõnul on meil kohaliku toiduaine töötlemisel ja mis eriti tähtis,toote pakkumisel, pikk tee edasi minna. “Tasemelt me palju maas ei olegi. Sealseid ettevõtteid-firmasid külastades jäi mulje, et meie ettevõtjad on tööstustesse rohkemgi investeerinud, pidades silmas Euroopa Liidu nõudeid,” sõnas Teiv.
Ölandilt palju õppida
Tema sõnul on meil Ölandilt õppida, kuidas kohalikku toodet pakkuda. Seal korraldatakse palju igasuguseid üritusi, kuhu kliendid kohale meelitatakse. Üksnes traditsiooniline lõikusfestival meelitab Ölandile ligi 100 000 külalist.
Mandri – Rootsist tullakse saarele ostma just kohalikke tooteid. Festivalil pakutakse parajal hulgal ka meelelahutust ning terve saar elab festivalile kaasa.
“Tänavugi püstitati seal mitmeid müügirekordeid. Küllap annab siingi midagi taolist korraldada. Peale selle on Ölandil populaarsed küll sibula -, küüslaugu – ning vähipäevad ja teised potensiaalseid ostjaid kohalemeelitavad laatadele sarnanevad ettevõtmised,” teavitas Ölandilt naasnud Hans Teiv.
Eraldi teemana käsitleti põllumajandust. Viimasel ajal on Ölandil hoogustunud köögi – ja juurviljakasvatus. Aastaid tagasi oli saarel koguni oma suhrutehas, kuid kaheksa aasta eest see likvideeriti. Nüüd veetakse Ölandi peet Skone suhrutehasesse.
Endiselt kasvatatakse saarel palju lambaid, kuigi mõne aasta eest kimbutas loomi Ölandilgi nakkustõbi. Sellest aga saadi jagu. Lihaloomadest on hästi kohanenud &ETH,oti mägiveised, keda on toodud ka Hiiumaale ja Matsalu kaitsealale.
“Saaremaa jaoks on toiduainetööstuse projekt üks tähtsamaid. Kuigi selle tarvis lähtepositsioon on igal saarel erinev, jätkub koostööks ruumi küll ja küll. Meil endil on ju suurepäraseid tooteid nii liha- kui piimatööstuses, ka kala – ning pagaritööstuses. On vaja leida teed, kuidas neid kõige paremal viisil pakkuda,” leidis Hans Teiv.
Looduslikud kultuurmaastikud
Vilsandi Rahvuspargi koolitusspetsialisti Kadri Kullaperet võlus Ölandi loodus, sealsed pärandkooslused, maailmapärandisse kantud kultuurmaastikud.
“Kõik on seal hästi korras, aga samal ajal niivõrd looduslik. Aastasadu, isegi – tuhandeid on seal ühteviisi mõeldud ja tegutsetud. Turismi arendamisel on ölandlased meist kõvasti ees. Sealsed inimesed oskavad korralikult tööd teha ja saart eksponeerida. Meil on sealt üht – teist kõrva taha panna,” leidis Kadri Kullapere.
Karja Pagariäri juhataja Aivo Kanemägi märkis, et vesteldes Ölandi kolleegidega sai talle selgeks, et Ölandil ei ole raasugi lihtsam toodangut turustada. Kui Karja saadab väikese osa toodangust Tallinna, siis Ölandilt veetakse kuigipalju leiba Stockholmi.
Talvekuudel, kui saarel rahvaarv kahaneb, küpsetatakse sealgi saia – leiba väiksemates kogustes. Aivo Kanemägi näeb koostöövõimalusi ennekõike info saamises ja kogemustevahetuses.
Ölandile on omased sild ja tuulegeneraatorid
Mandri – Rootsist saab Ölandile mööda 1972. aastal valminud kuue kilomeetri pikkust silda. Ilma püsiühenduseta ei oskaks ölandlased oma elu enam ette kujutadagi. Silla mandri poolses otsas on suur majandus- ja hariduskeskus Kalmar. Iga päev sõidab Ölandilt mandrile tööle – kooli umbes 4000 inimest, mandrilt saarele aga tuhatkond töötajat.
Pärast silla valmimist 1972. aastal hakkas Ölandi elanike arv tasapisi kasvama – 20 tuhandelt 27 tuhandeni. Kaua aega püsis see stabiilsena, nüüd on jällegi vähenemise tendentsi märgata ja see teeb ölandlastele muret.
Samuti ilmestab Ölandit tuulegeneraatorite rohkus. Hans Teivi sõnul on õnnelikud need talumehed, kelle maa peal tuulikutiivad pöörlevad. Viimasel ajal on Taani spetsialistid suure osa tuulegeneraatoreist merre püsti pannud.
AARE LAINE

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised