-3.4 C
Kuressaare
Neljapäev, 9. detsember 2021

Käibemaksu laekumine näitab majanduse elavnemist

Läinud aasta 10 kuu laekumine oli 231,3 miljonit krooni. Kohalikele maksuametitele ei ole kinnitatud maksude kogumise aastaplaane, kuid vastavalt rahandusministeeriumi poolt avaldatud teabele on kogu 2001. a. riigieelarvest laekunud 10 kuuga 84,15 protsenti.
Nimetatud näitaja poolest on 2001. aasta edukam, kuna aasta tagasi laekus kümne kuu kokkuvõttes riigieelarvesse 80,17 protsenti planeeritust.
Mitmeid majanduslikke kategooriaid kätkeb endas käibemaksu laekumise näitaja, seda nii tootmise kui ka tarbimise seisukohalt. Möödunud aasta 10 kuuga laekus käibemaksu riigieelarvesse 4,7 miljonit krooni, selle aasta kümne kuuga on aga Saare maksuamet, võrreldes laekumisega, tagastanud riigieelarvest 15,3 miljonit krooni enam. 2000. a. kümne kuuga tagastas riik ettevõtjatele käibemaksu kokku 49,8 miljonit krooni, 2001.a kümne kuuga 83,3 miljonit krooni.
Kuna käibemaksu tagastatakse eelkõige seoses kaupade või teenuste ekspordiga ja suuremahuliste investeeringutega, võib käesoleva aasta numbritest järeldada eksportkäibe ja investeeringute mahu kasvu. Samas on kasvanud ka käibemaksuga maksustatav käive ja käibemaksu laekumine.
Riiklikest maksudest laekub osa üksikisiku tulumaksust ja kogu maamaks kohalike omavalitsuste eelarvesse, seetõttu on nimetatud maksude laekumise vastu kohapeal ka huvi suurem.
Füüsiliste isikute tulumaksu laekus 2000. aasta 10 kuuga 79,1 miljonit krooni, tänavu samal ajal 83,1 miljonit krooni. Tulumaksu laekumise kasv on tingitud aasta jooksul tööandjate poolt töötasudelt kinni peetud tulumaksu kasvust. Läinud aasta 10 kuuga oli nimetatud laekumisi 84,9 miljonit krooni, 2001. aasta kümne kuuga juba 90,3 miljonit krooni. Kuna suurenenud on ka üksikisikutele tuludeklaratsioonide järgsed tagasimaksed väheneb kogu tulumaksu laekumine tagasimaksete võrra.
Sel aastal tagastas maksuamet üksikisikutele tulumaksu 11,6 miljonit krooni, 2000. aastal vastavalt 8,9 miljonit krooni.
Maamaksu on 2001. aasta kümne kuuga laekunud 4,8 miljonit krooni, eelmisel aastal sama perioodiga laekus 3,9 miljonit krooni. Enamlaekumine on eelkõige tingitud sellest, et maamaksuseaduse muudatusega nihkus maamaksu tasumise viimane tähtaeg läinud aasta 15.novembriga võrreldes 15.oktoobrile sel aastal. Aasta viimase kahe kuu maamaksu laekumine sõltub juba maksuvõlglaste enda poolt tasutud või maksuameti poolt võla sissenõudmisest.
2000. aastal hakkas kehtima uus tulumaksuseadus, esimesel kehtivusaastal laekus 10 kuuga ettevõtte tulumaksu 919 000 krooni, käesoleva aasta 10 kuuga juba 3,9 miljonit krooni.
Sotsiaalmaksu laekumine on eelmise aasta 142,6 miljonilt kroonilt kasvanud 157,6 miljonile kroonile tänavu.
OLEV MARTINSON,
Saare Maksuameti direktor

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised