-1.5 C
Kuressaare
Neljapäev, 2. detsember 2021

Farmerid olid kimpus voolukatkestustega

Suuremaid või väiksemaid voolukatkestusi oli eile kümnetes maakonna piima – ja seafarmides. Maapiirkonna tormikahjustuste kohta eile andmeid kogunud maavalitsuse majandusosakonna peaspetsialist Vilma Rauniste märkis, et Kõljala POÜ oli hädas loomade söötmisega, kuna ettevõtte kõik söötmisliinid on automatiseeritud ja töötavad elektriga. Vooluta ei tööta ka kaevud ja jootmissüsteemid.
“Loom peab söömata vastu küll, aga toodang langeb. Söötmata jäämisest veel hullem on aga jootmata jäämine, see viib toodangu veel järsemalt tagasi,” rääkis Rauniste, kelle sõnul üks aps annab end pikaajaliselt tunda. “Ei ole nii, et loom saab sööda kätte ja kohe on kõik korras,” lisas ta.
Üsna mitmetel tootjatel on olemas oma väikesed jõujaamad, juhuks kui elekter peaks pikemalt ära kaduma. Kangru Farmeril läks vool ära juba ööl vastu neljapäeva, nemad tegid jõujaamaga voolu, nõndasamuti ka Kärla seafarm, rääkis Rauniste.
OÜ Hekva pidi lüpsiga hulga vaeva nägema, kuna lehmad on mitmes farmis, aga jõujaam ainult üks ja seda tuleb ühest farmist teise vedada. Hekva juht Mati Mägi ütles, et jõujaam tagab vaid hädapärase elektri ja selle taha saab lülitada üksnes esmavajalikke asju.
“Lüpsmine, vee andmine, biopuhasti, kaevud. Majad aga jäävad vooluta,” rääkis Mägi eile õhtul kell seitse. Ta lisas, et farmid said küll viie paiku voolu tagasi, aga see vilkus ebakindlalt.
Vilma Rauniste nentis, et osas farmides käib piima äravedu üle päeva. Kui toorpiim jääb jahutamata, siis see rikneb.
“Kui terve päeva ja öö on vool ära, siis võib juhtuda, et need tonnid lähevad aia taha,” sõnas Rauniste.
Eilse tööpäeva lõpuks polnud teateid suuremate tormikahjustuste kohta Kõrkvere kandist, Rauni ühistus oli vool olemas, katused peal. Küll aga viis torm Karjas viljalaolt katuse, ohus oli ka laudakatus.
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised