1 C
Kuressaare
Neljapäev, 20. jaanuar 2022

Eesti kaitsevägi sai kümneseks

Kui palju saarlasi on selle aja jooksul kaitseväeteenistuse läbinud?
Meil on arvel 1009 meest, kes on Eesti kaitseväest läbinud käinud. Lisaks neile teenib praegu aega 115 noormeest. Ükski tütarlaps nende aastate jooksul sõjaväkke minna ei ole soovinud.
Saaremaa taustaga ohvitsere ja allohvitsere on tegevteenistuses praegu 117. Siia hulka kuuluvad ka kaitseliidus tegevteenistuses olevad ohvitserid ja allohvitserid, kes on riigi palgal. Enamik ohvitsere on läbinud vene sõjaväe, Eesti kaitseväe läbinud ohvitsere on veel vähe.
Kui vanalt võetakse kaitseväeteenistusse?
Kaitseväeteenistus jaguneb kaheks – kutsealuste kohustuslik ajateenistus ja reservteenistus. Kutsealusena ollakse arvel 28. eluaastani, reservis 60. Aastani.
Kas kuskil on arvel ka vene sõjaväes teeninud mehed?
Me võtsime vene sõjakomissaariaadist üle kõik sõjaväeteenistuse läbi teinub meeste kaardid ja need kõik on meil arvel. Kui neid mehi hakatakse kutsuma õppekogunemistele, siis töö käigus täpsustame meeste andmeid.
Kui palju saarlasi on seni kordusõppustel ehk õppekogunemistel käinud?
Väga vähe – 50 inimest. Põhjus on selles, et õppekogunemistega alustati alles 2-3 aastat tagasi ja kuna Saaremaal ei paikne ühtegi kaitseväeosa, siis haarati õppekogunemistele mandri mehi, kes elavad väeosade läheduses. Väga tõenäoliselt jõuab järg saarlaste kätte juba järgmisel aastal ja siis kutsutakse siit mehi kordusõppustele sajuti.
Teie olete selles ametis töötanud kõik need kümme aastat. Kas poiste füüsiline ettevalmistus on nende aastatega kuidagi muutunud?
Kurtmisi on olnud, aga ei saa öelda, et poiste füüsiline ettevalmistus oleks halvemaks läinud. Muidugi, kui sõjaväes kohe esimesel päeval peaks jooksma 10 kilomeetrit, siis jääksid nii mõnedki hätta, aga sõjavägi peabki andma teatud treenituse.
Kas usulistel põhjustel võib sõjaväeteenistusest keelduda?
Need inimesed peavad läbima alternatiivteenistuse. Meil on olnud kaks sellist juhust. Mõned aastad tagasi saatsime Jehoova tunnistajad aega teenima päästeteenistuse juurde moodustatud eraldi rühma. Kuidas praegu alternatiivteenistus korraldatud on, täpselt ei teagi, sest meilt ei ole viimasel ajal keegi usulistel põhjustel vabastust küsinud.
Kas saarlasi on ka rahuvalvajate hulgas?
Praegu teenib rahuvalvajana 12 saarlast, nende hulgas Paldiskis üks naine, kellel on meditsiiniline ettevalmistus. Umbes sama palju mehi on varasematel aastatel kokku rahuvalves olnud. Rahuvalvajaks saab ennast kirja panna meie kaudu, aga soovitavalt peab olema enne läbitud kaitseväeteenistus.
HELI SALONG

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised