-5.6 C
Kuressaare
Kolmapäev, 8. detsember 2021

Kevadpüha tuli Kuressaarde näitustereaga

Näituste avamise rida sai alguse Kuressaare linnuse vallikraavist, kus kunstnik Terje Ojaver alustas oma mitmeosalist multiprojekti “Aerud laenuks. Vastutusest” talvel vallikraavist saetud ja seni külmas hoitud jääpankade kraavi tagasi laskmisega. Lossi tornis eksponeerib ta aga kolme videoinstallatsiooni, mis kõik vastutuse – teemaga haakuvad.
“Juba väikesele lapsele õpetatakse, et kui sa midagi võõrast võtad, pane see tagasi. Nii kasvatatakse inimeses vastutust kuni täiskasvanueani välja ning mina juurdlesin oma projektiga selle üle, mis võimalused on vastutust ja sellega kaasnevaid riske või hoopis vastutusest loobumist väljendada kunsti kaudu,” rääkis Ojaver.
Samal päeval linnuse kirdetiivas avatud näitus “Kunstnik & sõna. Kunstnik & tekst” pakub vaadata kuraator Tiina Tammetalu poolt valitud teoseid erinevatelt eesti kunstnikelt. Eksponeeritud on Valeri Vinogradovi, Jüri Kaarma, Andres Tali, Leonhard Lapini, Raul Meele, Jaan Elkeni, Marko Mäetamme, Mari Roosvalti ja Mall Nukke teosed aastatest 1978 – 2001, milles traditsiooniline kunst – maal ja graafika – tegeleb sõna ja tekstiga.
“Kunstnik selle näituse kontekstis on kirjanik, poeet, mõtleja, kelle sõnad ja tekst, mida ta esitab, on orgaaniliselt lahutamatu sellest visuaalsest, mida ta loob,” avaldas väljapaneku koostaja.
“Me teame, mida tehti eesti kunstis ammu aega tagasi, teame ka, mida tehakse täna. Aga minu meelest on see näitus hea võimalus kohtuda hea kunstiga, mida tehti eile,” lisas ta.
Edasi kandus kevadpühine kunstinäituste jada Kuressaare Raegaleriisse, kus skulptor Hannes Starkopf avas oma väljapaneku “Kaardistatud kompott”.
“Tõin Kuressaarde nii oma vanemaid kui uuemaid töid, erinevatelt näitustelt ja erinevatest perioodidest – see on nagu kompott. Kunstnike Liidu suurkogult sain mõtte, et iga näitus on nagu kunstniku töö kaardistamine. Sealt oma näitusele nime sain,” selgitas Starkopf. Raegalerii kolme saali paigutatud tööd, mis kunstniku sõnul tema viimase aja tegemistest hea ülevaate peaksid andma (kõige vanemad esitatud skulptuurid on valminud 90. aastate alguses), on ta tinglikult jaganud maa -, kunstniku – ja taeva – teemalisteks.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised