-2 C
Kuressaare
Esmaspäev, 29. november 2021

Vabatahtlikud korrastavad Sõrves puisniitu

55 üliõpilast saevad Vello Pütsepa maavaldusel puid ja põletavad oksi Pärandkoosluste Kaitse Ühingu eestvedamisel.
“Oleme siin käinud juba mitu aastat väiksemate seltskondadega,” rääkis ühingu esimees Toomas Kukk.
Pooled puisniidu puhastajatest on ühingu liikmed, ülejäänud kuulasid talvel ülikoolis pärandkoosluste teemal loenguid ja tulid nüüd kohale, et neid ka looduses näha ja ühtlasi anda oma panus puisniitude hooldamisse.
“Töö käib talgute vormis, ega nad selle eest palka ei saa,” ütles Toomas Kukk.
1998. aastal korraldas ühing talgud Vilsandil, sellest oli juttu ka kohalikus lehes. Seal oli ka üleskutse, et huvilised, kelle maadel on hooldamata puisniite, võiksid sellest ühingule teada anda.
“Hindu küla mees oli ainuke. Tulime kohale, vaatasime, et on koht, kus maksab puisniitu taastada,” selgitas Kukk Sõrve sattumist.
Hindul on Kuke sõnul raiet juba mitu aastat tehtud, ala on 6 – 7 hektarit suur. Alguses oli talgulistel plaanis hakkepuitu teha, kuid selgus, et pinnas on liiga pehme ja hakkuril ka liiga kaugele sõita. Nüüd tuleb mitme aasta jagu oksi ära põletada, korraga on 8 – 9 tuld üleval, rääkis Kukk.
Kui viiekümnendatel aastatel põlde laiendati, kadusid puisniidud uudismaa alla. Viimastel aastatel on probleem vastupidine – puisniidud, kust enam heina ei niideta, kasvavad viie – kümne aastaga täielikult võssa ja lõpuks metsastuvad.
“Meeldiv, et puisniitudel töö uuesti käima läheb. 50 – 60 aastat tagasi oli terve Saaremaa täis, nüüd on neid vähe alles jäänud. Kui keegi neid taastada tahab, siis tuleb seda igati toetada,” rääkis Kukk ja viitas, et laupäeval peaksid olema talgud ka Loode tammikus.
Kukk nentis ka, et tänavu hakatakse pärandkoosluste hooldajatele maksma ka toetust. Lisaks kõikidele Lümanda ja Kihelkonna valla maaomanikele võivad toetust taotleda ka teiste piirkondade maaomanikud, kelle puisniidud on kaitse all või mida kavatsetakse kaitse alla võtta.
MM

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised