-12 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Pamma koolil ees viimane õppeaasta

Leisi valla haridusvõrgu inspekteerimise käigus kohtunud maavalitsuse ja valla esindajad tõdesid, et Leisi väikekoolide paratamatu saatus lähiaastatel on sulgemine.
“Pamma algkool eksisteerib veel ühe aasta, aga siis jääb lapsi nii väheks, et ta lõpetab tegevuse,” rääkis vallavanem Mart Mäeker. Pärsama ja Metsküla koolis jääb laste arv samuti väiksemaks, kuid seal piirdutakse esialgu klassikomplektide arvu vähendamisega.
Mäeker viitas valla korralikult toimivale õpilastranspordile, iga päev sõidab õpilasliinidel kolm bussi.
“Bussiringidega on valla territoorium hästi kaetud, sellise transpordi juures saaksid kõik lapsed ka Leisis koolis käia,” sõnas vallavanem.
Mäekeri sõnul peaks vallavalitsuse arvates esimene – teine klass olema siiski kodu ligidal. Samas tehakse suuremad investeeringud Leisi kooli, teisele nii palju raha peale suunata pole mõtet, rääkis ta.
“Leisi on nii heade baasidega, ta tuleb korda teha ja jääb igal juhul kandvaks kooliks,” ütles vallavanem.
Kui koolilaste arv on vähenenud, siis lasteaedades laste arv suureneb.
“Pigem on lasteaiad küllalt täis. Pärsamal on üks rühm juurde tulnud, Karjas on neid ka küllaltki palju,” rääkis vallavanem ja lisas, et lasteaedade täituvusele aitavad kaasa hästi toimivad õpilasliinid.
Mäeker nentis, et koolide sulgemise või säilitamise määrab üha enam raha.
“Võime tahta palju, aga kui väikese palga eest see väikese kooli õpetaja on ikkagi nõus töötama?” küsis Mäeker, viidates pearahasüsteemile, mis annab eelise suurema klassitäituvusega koolidele.
Teisalt on küsimus, kui suurt majanduskulu on vald nõus maksma.
“Ega riik ole õpetajate palgaraha asjata andnud omavalitsustele. Vallad peavad ilmselt ebapopulaarseid otsuseid tegema hakkama,” tõdes Mäeker. Ta lisas, et tänavu anti küll maavalitsusele täiendav hariduskulude abifond, kuid juba räägitakse, et järgmisel aastal seda loota pole.
“Kui klassis on lapsi ikka kaks korda vähem, siis ei saa öelda, et õpetaja koormus on sama suur. Kes selle vahe kinni maksab? Kui riik ei maksa, siis omavalitsus pole seda ka suuteline tegema, isegi kui tahaks,” ütles vallavanem.
MM

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised