-1.5 C
Kuressaare
Neljapäev, 2. detsember 2021

Linnavalitsus surub alkoholimüügile päitsed pähe

Juba mitu aastat ei tohi Kuressaare piires müüa kanget alkoholi pärast kella 23. Siiski ei ole sellisest piirangust paljude linnakodanike, politsei ja linnaametnike hinnangul küllalt ning paar kuud on võimukoridorides ringelnud idee vähendada linnas asuvate alkoholimüügi kohtade arvu.
“Seda nõuab otseselt rahvas, volikogu sotsiaalkomisjonile on vahendatud linlaste muret, et Kuressaares on liiga palju alkoholimüügi kohti,” lausus linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Argo Kirss. Tema ülesandeks on pandud ettevalmistustööde tegemine piirangute seadmiseks.
Alkoholi eeskätt noortele kättesaadavuse lihtsusele on linnajuhtide tähelepanu korduvalt juhtinud noorsoopolitseinik Aivar Kaesvelt. Kaesvelt on viidanud, et viimasel ajal ei suuda Kuressaare noored oma olemisi ilma alkoholita üldse enam läbi viia.
“Joovad järjest nooremad ja järjest nooremad peavad alkoholi tarbimist loomulikuks tegevuseks. Ja ühiskonna poolt erilist hukkamõistu sellele pole,” on Kaesvelt öelnud.
Linnas 70 alkoholi müügi kohta
Veebruari keskpaigas arutas Kuressaare linnavolikogu sotsiaalkomisjon alkoholi ümber keerlevaid probleeme maavalitsuse ning politsei esindaja osavõtul ning arupidamise tulemusena saadeti linnavalitsusele märgukiri. Selles paluti ette valmistada seadusaktid, millele toetudes oleks võimalik müügikohtade arvu vähendada ning viia alkoholimüük ainult selleks otstarbeks mõeldud kauplustesse või poodides eraldi osakondadesse.
Linnavalitsuse rahandusjuhi Urmas Treieli andmetel on Kuressaares välja antud 70 alkoholimüügi luba, millest umbes kaks kolmandikku kuuluvad kauplusi ja kioskeid haldavatele ettevõtetele, ülejäänud lubade alusel müüvad alkoholi baarid, restoranid ning muud toitlustuskohad.
Kogu Saaremaal omab alkoholimüügi õigust enam kui 220 ettevõtjat. Argo Kirss viitas seejuures, et müügikohtade arvu vähendama asudes ei saa piirduda vaid linna territooriumiga, vaid koostöös omavalitsuste liidu ning naaberomavalitsustega tuleks sarnaseid piiranguid rakendada ka valdades.
“Hea näide on Haapsalu linn, kes piiras alkoholimüüki koostöös naaberomavalitsustega,” lisas Kirss.
Liikuva rongi remont
Ta tõdes, et igasuguste piirangute sisseseadmine on väga keeruline ning seejuures tuleb arvestada vastuseisuga.
“Ütleme nii, et tuleb remontida liikuvat rongi, sest välja antud alkoholimüügi load ju kehtivad, müük toimib ning kehtivaid lube ei ole võimalik tühistada,” sõnas Kirss.
Tema sõnul on lisaks alkoholi müügikohtade paljususele Kuressaare probleem ka see, et alkoholi on müügil väga palju ning seda müüakse läbisegi muu kaubaga.
“Alkoholiga kaubeldakse nagu esmatarbekaubaga, nagu leiva või hambapastaga ning see tekitab noortes väärhoiaku – kui sellised kaubad on letil sisuliselt kõrvuti, võib noortel tekkida mulje, et alkohol ongi tavaline kaup,” sõnas Kirss.
“Tegelikult ei ole tavaline, vaid ebatavaline, sest erinevalt tavalisest tekitab ta joovet ja kuritarvitamisel võib asi väga kurvalt lõppeda.”
ANDRES SEPP

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised