-1 C
Kuressaare
Esmaspäev, 29. november 2021

Ruhnu kiriku torn on arvatust sada aastat noorem

Õõnespuuri abil proove puukiriku altariruumist, torniseinast ja pingiridade alustest taladest. Kõik proovid õnnestus aastarõnga laiuste järgi panna ajaskaalale. Suuremal osal oli säilinud ka viimane koorealune aastarõngas, mis tähendab, et hinnangu sai anda aastase täpsusega.
Altariruum ja pikihoone osutusid enam – vähem üheaegseteks. Läänetorni seinte palkide viimane kasvuaasta oli 1850, see tähendab, et ehitusaasta oli tõenäoliselt 1851. Varem pakuti selle valmimisajaks aastat 1755.
Uuringu teinud Alar Läänelaid arvas, et uuritud materjali näol on tegemist originaalpalkidega, mitte üksikute väljavahetatud palkidega.
“Kui läänetorn tõesti ehitati 1755. aastal, nagu seni on arvatud, siis see ilmselt asendati 1851. aastal uue torniga,” sõnas ta.
Vanasti ehitati toorest puidust. Talvel puu langetati, saabuval kevadel ja suvel ehitati. Ehituspalki ei olnud mõtet kuivatada, väljaarvatud mõned erandid, kui kokkuhoiu mõttes kasutati varem langetatud puitu.
Ehituspalkide vanuse määramine aastaringide laiuste võrdluste järgi on Euroopas laialdaselt kasutusel. Saksamaal on keskaegsete hoonete vanus selle abil täpselt määratud. Eestis on Alar Läänelaid määranud paljude hoonete, põhiliselt kirikute vanust.
SVEA AAVIK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised