-5.6 C
Kuressaare
Kolmapäev, 8. detsember 2021

Andi Saagpakk: Saaremaal lihapuudust veel ei ole

Andi Saagpakk, kuidas kommenteerite kaupmeeste väiteid, et lihatööstus ei suuda tarbija nõudlust täita?
Tööstuse viga on see, et me iga päev sealiha ei väljasta. Töö on korraldatud nii, et üks päev tapame veiseid ja teine päev sigu ning lihakehade lõikamine toimub alati järgmisel päeval. Häda on selles, et värske liha realisatsiooniaeg kauplustes on 72 tundi, mistõttu ei saa me liha ka ette lõigata. Esmaspäeval lõigatud siga enam kolmapäeval müüki ei pane. See tähendab, et kauplused ei saa iga päev tellida ja liha nad ette ka ei võta.
Arvestasime kaupmeestega, et STÜ linnakaupluste vajadus kuus on 2400-2500 kg seda kaupa, mille üle on tekkinud probleem. Sel kuul saavad linna poed vajaminevast umbes tonni vähem, kuid ma olen kindel, et selle puudujääva tonni saab tööstus kuu jooksul alati anda.
Nii et kaupmeestepoolne tellimine on kõhklev?
Loomulikult. Kaupmees ei saa riskida oma rahaga. Ka meil ei ole alati külmhoones liha sees, sest me ei saa raha liha alla kinni panna.
Kas see paindumatus ja vähene vastutulelikkus kaupluste suhtes tuleneb sellest, et liigne lahkus võib tööstusele valusalt kätte maksta?
Juhtuda võib see, mis juhtus Adavere tööstusega. Adavere tööstus tegi nii, et hommikul laadis kaheksatonnise auto täis ja sõitis mööda Eestit ringi. Tulemus oli see, et Adavere vahetas kauplustes välja vaid seda kaupa, mille pood lasi halvaks minna. Adavere müüs iga hinna eest, aga iga hinna eest müümine ei ole õige. Müügist tuleb teenida.
Keskajakirjandus kõneleb visalt, et Eestis tuleb lihast puudus kätte.
Lihatööstusel on sel aastal väga raske aasta. Ots otsaga kokku tulemine on raske ja toorainega on raske. Aga see on tänane situatsioon. Kui homme suletakse kas või Läti, Leedu, Poola, T&eth,ehhi, siis meie praegune jutt ei maksa enam mitte midagi. Aga täna on meil külmhoones piisavalt liha. Millist vaeva me selle nimel näeme, on iseasi.
Kas vastab tõele jutt, et Saaremaa tööstus ekspordib ise lihatooteid välismaale?
Toodangut me välja ei vii. Oleme müünud veebruarikuus sealiha ja vahetanud sealiha Lätisse ja Leedusse. Kui täna on liha rohkem, siis selleks, et seda mitte hoida, oleme seda suts ära müünud ja hiljem tagasi võtnud. Kõiki tuleb ette.
AIN LEMBER

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised